論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

俾唔俾好

頭先出糧俾工人順便同佢解釋17,19,20/2係香港的法定假期
呢三日一定要放唔可以補錢
其實我已安排呢三日俾佢放
正想講之時
佢第一次要求我放佢11/3
我講緊2月d假期...佢無la la講到3月份
搞到我都唔知點答佢
無準備下就唯有講要同先生商量先
問佢點解一定要放果日
佢就話佢姐姐都係放果日所以想約埋一齊出街
咁都合理...原本都想答應無問題既
點知睇到月曆11/3原來係星期日
問題就出現了
我請佢時已同agent講清楚一定要放平日(一定冇星期六日)
問佢可否接受.....佢話沒關係...即已很清晰的
點解仲要求我放佢星期日
如果我今次答應了她的要求
那下次會否得寸進尺要求繼續放星期日?
而且我要佢湊bb無可能下下都要配合佢姐姐的假期
再來我好驚佢所謂的表姐會教壞我個工人
因為見過張相染晒頭髮咁...
之前我個工人話係香港無朋友親戚(講大話)
點知來左一個月就收到佢表姐寄來我屋企的信
都唔知好唔好俾佢放
可否俾d意見我
唔該晒

大宅

Re: 俾唔俾好

間唔中一次我會比佢放law,同佢講明係special approve 比佢放。如果唔比,佢肯定唔like,一次都唔比佢放,真係不近人情,如果你老細咁對你,你話會點呢?

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

民房

俾佢放, 等佢開心下,一定不是11/3, 會是另一個星期日。

別墅

既然佢出聲要求,是一次半次的話,我覺得可以接受的。但你同佢講清楚今次係special case,解釋返俾佢聽星期日一早合約已講明無假放。但今次就是但啦。當係tum下個工人開心囉~~可能下次你都會有野求到佢架嘛。

侯爵府

我吾會放, 因為一早講明無星期六日放, 依家係佢姐姐放星期日, 所以要放呢個理由緊本吾成理由, 因為基本上工人都係放星期日架啦, 除非好似你甘放平日既者

如果係佢生日之類的case我先會放

有得一次, 就會有第二次, 第三次.............況且佢初黎步到, 吾可以鬆

大宅

咁我會話唔放19/1 或 20/1勞工假﹐到11/3先補返俾佢。假期掉假期﹐又叫俾d甜點佢。重要講明今次見佢做得唔錯先特別許可。等佢知道做得好先有機會﹐做得唔好就咪駛旨意。

大宅

當年因工人工作表現非常良好, 故我自己俾佢放星期日, (當時工人同我講, 我沒有朋友, 可唔可以唔放假呀.但當然要補錢啦..)..但當放了2次星期日後,...我就後悔莫及.....

所以現在換緊工人了...

別墅

如果我冇記錯三月十一日應該係傭工遊行的日子(要求加人工及工作八小時).

請按這裡 -> 3月11日傭工遊行日

大宅

咁就一定唔俾﹐同佢講嗰日好忙要佢幫手。

別墅

上次有人 post 出黎,11/3 好似係工人同工會遊行要求加薪喎.

男爵府

工作八小時???????
叫佢

別墅

:mrgreen: 我都同我個工人講咗,嗰日就算先生放假我都唔比得佢放,因我想要約朋友放鬆一吓! (不過嗰日就真係要搵街去! )

別墅

bb1 寫道:
:mrgreen: 我都同我個工人講咗,嗰日就算先生放假我都唔比得佢放,因我想要約朋友放鬆一吓! (不過嗰日就真係要搵街去! )

冇錯,嗰日就真係要搵街去!

珍珠宮

原來佢有陰謀, 梗係唔好成全佢.

男爵府

Wa...8小時工作? 咁我仲洗咩請外傭??!! 請鐘點得啦!

真係討厭! 佢哋再搞咁多嘢, 盞自斷米路, 玩死自己!!!

:evil: :evil: :evil:

bb1 寫道:
如果我冇記錯三月十一日應該係傭工遊行的日子(要求加人工及工作八小時).

請按這裡 -> 3月11日傭工遊行日

伯爵府

唔俾, 既然妳都有定日子放俾佢, 做乜無la la postpone佢勞工假o即.

我唔會就佢lor, 仲要同佢講, 係俾唔到佢放至調假, 妳俾到佢放, 就唔駛考慮調假既問題了.

子爵府

各謝各位的回應
好采上來問下你地的意見
如果唔係我真係會答應佢
等佢有機會去遊行
我都覺得好奇怪
平時叫佢放假
就成日推三推四話香港冇朋友冇錢冇地方好去
咁我一直咪補錢俾佢
我諗今次一定係佢表姐教佢的
因為我工人剛來不久唔知呢d野
你地話好唔好趁機同佢講清楚以後冇星期六日放....

伯爵府

Jomei,

妳可以同佢講o既, 不果bun bun100%都想放sundays, 亦好識爭取自己既權益, 妳俾佢放saturdays佢都已經唔荒高興, 仲要放weekdays我就唔知佢會俾乜野反應妳lu.

佢黎無耐就開始試妳底線, 妳都要小心一下佢好快有其他要求.

Jomei 寫道:
各謝各位的回應
好采上來問下你地的意見
如果唔係我真係會答應佢
等佢有機會去遊行
我都覺得好奇怪
平時叫佢放假
就成日推三推四話香港冇朋友冇錢冇地方好去
咁我一直咪補錢俾佢
我諗今次一定係佢表姐教佢的
因為我工人剛來不久唔知呢d野
你地話好唔好趁機同佢講清楚以後冇星期六日放....

首頁

尾頁

跳至