跳至

首頁

尾頁

別墅

有沒有媽媽給BB食"明治"奶粉?

我BB食緊"明冶", 他的屎屎是黃色,如可知道他是否適合
,

大宅

Re: 有沒有媽媽給BB食"明治"奶粉?

我bb都食明治, 之前食另外一隻牌子,D便便都是黃色,無分別.適合與否除了看便便是否正常外,還有看他皮膚有沒有異樣.
Twins 媽咪

大宅

我bb係人奶+明治. 便便係黃色的.

大宅

me 2

cathymom 寫道:
我bb係人奶+明治. 便便係黃色的.

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

大宅

大家覺唔覺明治好似比較稀d, bb食完都好快餓, 好多時未夠3個鐘已經嘈住要食...
不過我bb都好大食, 而家4安多d先夠.

別墅

wow, 你BB吃4安啦! 我人奶不足,現開75ml 給他. 唔好意思我想問下, BB每天是否好多大便 昨夜: 12am, 3am,6am吃奶後煥pampers la...嘩~~~~許多屎屎..黄黃的,好似糊仔咁. 是否正常??? 我擔心他肚痛

大宅

我個b日日all 4-5次. 係好似芥lart 咁. 正常的.

子爵府

我 bb 便便都係黃色的, 正常架.
但如果係綠色都正常, 只係 bb 吸收唔晒入面 d 營養架咋.

我 bb 5 日大, 暫時餐餐都便便呀! 但量唔太多.

我覺得明治唔算稀架喇~ 森永仲稀.
我仔仔好鍾意訓, 4 個鐘都可以唔起身食, 所以, 應該夠飽.

別墅

嘩!!!多謝大家咁快回應 我是海外+新手媽媽,好多嘢都唔識,昨夜擔心一晚. 現在放心好多啦. 無限感激

大宅

我個仔d便便今日變左青綠色...
yau_grace 寫道:
我 bb 便便都係黃色的, 正常架.
但如果係綠色都正常, 只係 bb 吸收唔晒入面 d 營養架咋.

我 bb 5 日大, 暫時餐餐都便便呀! 但量唔太多.

我覺得明治唔算稀架喇~ 森永仲稀.
我仔仔好鍾意訓, 4 個鐘都可以唔起身食, 所以, 應該夠飽.

別墅

唔好意思由係我 :cry: 請問你們的BB飲過""明治""後有沒有
粒粒在臉上??? 我今早我發覺BB 額頭和面上有D粒粒. 好似(油支粒)咁. 請問怕唔怕呀 好擔心 是否他對奶粉敏感 :-( :-(

大宅

好多BB都有, 唔係食物敏感.
你用D土銀花焗水同佢抺吓面好快就冇啦.

男爵府

我生兩個,兩個都係食明治,但兩個既食野習性好唔同。我大囡一出世第3日就食4oz,你唔叫佢起身,佢可以唔洗食,重要叻到一口氣食4oz先掃x都無問題,第二個星期已經食譜6oz,好叻,唔洗一個月就連晚上奶都唔洗食。而且餐食餐ng ng。

而我個細仔啦,就食兩餐有一餐會嘔,重要食得1.5oz-3oz,食奶既時間又唔定時,亞哥心情好就4個小時一次,好像昨夜咁就1.5hrs一次,重要食親都成個小時以上,食10ml左右又要掃x一次,成晚唔洗訓 :-( :-( :-( ,ng ng就一日兩至三次。

我因為咁而今日打電話去問醫生,佢話係正常既,原來人奶b先會餐餐有ng,而比milk powder既bb就一日有兩次ng就ok架啦。另外,8日人仔原來食2oz就ok架啦 (如果食足8餐以上),如果唔係,就好易好似我細仔咁嘔架啦。醫生話個b唔係無ng ng / ng ng係水 or 太硬,咁隻奶粉就係ok架啦。

別墅

大家可唔可以教下我:

我呀囝都係食明治,初頭就餐食餐or。
近來開始就一日先or一次,而d便便係芥黃色,軟身(好似軟雪糕咁)。 係米正常呢? (佢之前or既都係芥黃色,不過會有d細粒粒既野,依家無哂)

另外,佢呢幾日or個次好大"pat",好多時連條片都載唔哂。
有次我換片時發覺佢or到成個pat-pat都沾滿哂,連隻雀雀都有。 直頭要即刻同佢沖個涼。 我想知有無其他bb都會or咁大pat便便? 係米呀囝唔受得呢隻奶粉? 抑或係我開奶開得唔好,佢吸收唔到呢?

好煩呀!! :-( :-(

子爵府

係咁架~ bb 初初出世, 會痾得多 d.
大左, 吸收好左, 次數會少 d.

用埋, 黃色/綠色都好, 只要便便係軟身就正常.
另外, 只要 bb 重得好, 即係吸收到.

唔使擔心喎!

我仔仔都係由初初餐餐去, 到而家隔餐去.
每次都好大堆

unicornson 寫道:
大家可唔可以教下我:

近來開始就一日先or一次,而d便便係芥黃色,軟身(好似軟雪糕咁)。 係米正常呢? (佢之前or既都係芥黃色,不過會有d細粒粒既野,依家無哂)

另外,佢呢幾日or個次好大"pat",好多時連條片都載唔哂。
有次我換片時發覺佢or到成個pat-pat都沾滿哂,連隻雀雀都有。 直頭要即刻同佢沖個涼。 我想知有無其他bb都會or咁大pat便便? 係米呀囝唔受得呢隻奶粉? 抑或係我開奶開得唔好,佢吸收唔到呢?

子爵府

係呀! 煲 d 金銀花水同佢抹面, 好快就會好返.

我仔仔都有少少粒粒呀!
但過年買唔到金銀花, 3 日後佢自己散左 d 喇~

cathymom 寫道:
好多BB都有, 唔係食物敏感.
你用D土銀花焗水同佢抺吓面好快就冇啦.

別墅

unicornson 寫道:
大家可唔可以教下我:

[size=medium]unicornson

你BB情況同我BB完全一樣!!!!! 我驚到打电話給我日本朋友 (她的女兒食明治-由出世食到3歲),問她是否奶粉問題? 她說: 這是正常,如果BB唔受得這後奶粉會疴和身上出現紅色一撻撻. 再者我由打电話給: 我訂奶粉嗰間shop,個stuff 都是這樣explain to me. 所以我相信無問題,

別墅

fatchewbb & yaugrace:

明白哂!
多謝你地咁快覆我!
依家無咁驚啦!
不過見到呀b既大pat屎,連老公都忍唔住叫呀囝做「臭屎b」! 哈哈!

大宅

其實正確沖明治奶係點沖架?

大宅

fatchewbb,

我個BB都是一日只
Twins 媽咪

首頁

尾頁

跳至