自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

拜年買什麼比奶奶?

我曾經買過花膠送比佢,但都係比佢罵 (沒有的,我自己食得幾多,買咁多都係擺係到,以後唔好買。)
前幾日見到佢,佢又話(過年唔準買野上黎,就咁上來就得。)
但係......真的可以這麼做嗎?如果我真係咁做,我怕到時佢又會話我沒禮貌,唉!各位教教我買什麼啦,謝謝!

侯爵府

Re: 拜年買什麼比奶奶?

我初初都有買, 不過佢冇鬧我咁嚴重, 只係叫我地唔好浪費錢, 之後每年我地折現比99, 因為就算你買賀年禮盒, 佢都多到比返我地, 所以折現實際

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

買果籃得唔得?之後如果佢鬧,
就叫老公開口話︰「我都想食!」
咁你就話︰「等我切比大家食啦!」
唔知咁樣得唔得呢?

大宅

我今年買生果及低糖沒有牛油cookie.(在sogo買).

JO JO PIG

男爵府

好媽媽勳章

食團年飯時俾佢話 :(奶奶, 俾妳過節/年的).

珍珠宮

我都係呀!!頭幾年都有買,買 d 佢地會食o既野,好似雞精咁!
依家佢地連雞精都唔食,真係唔知買乜!佢地又咩都有,多到 我都費時增加間屋o既負擔 呢 2,3年都無買lu!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都係折現.

4 個老人家都鍾意買野, 佢地D野仲多過我, 買左比佢都係擺埋一邊, 折現比佢地買鍾意既野佢地不知幾開心

男爵府

我平日上去食飯,都試過買生果,但好多時到最後到會拿一半走,佢話(得我兩老食得幾多,留一、兩個就夠啦) 唉 ~~

男爵府

我老公已經有比錢了,而我又唔想空手上去,始終好像沒禮貌似的。

男爵府

老爺有糖尿,唔可以送甜食,老爺會偷食.所以通常會買果仁.生果就唔會買太多,因為奶奶會迫我囉番屋企.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

上星期99生日, 我買左包HK$11.9既壽桃牌E麵咋.

我話 : 99, 送包冇包裝既E麵比你啦. 佢幾失望呀. 跟著加封大利是, 佢即刻笑到見呀唔見眼呀

男爵府

醒目開學勳章

嘻嘻,今年奶奶已經講咗話要某牌子朱古力,係比姑奶食o既....我已經同老公靜雞雞買多兩罐飽魚比佢.

我估你即管開心見城問吓佢鐘意d乜,你記住笑笑口咁問,佢仲要話唔駛o既,你就一定要笑住咁話冇得兩手fing fing 咁上嚟拜年架,奶奶,笑(一定要笑).

如果都係唔肯講,咁我估佢一係寧願你過年前折現, 比多少少錢佢好過嘥錢買d佢唔食o既野(花膠雖則係好嘢,但如果佢平日冇食開,你咪盞佢煩要諗點煮?)一係佢唔想你亂用錢 (我媽咪都會鄧我阿嫂買埋d貴嘢送比佢肉赤ge).

如果真係冇佢符,茶葉(有平有貴),鮑魚(貴),鮑魚面(平),都應該啱老人家o既,你睇佢需要同性格啦,希望你啱聽.
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

禁止訪問

大宅

事實兩手空空,真的不太好.起碼小小嘢買給她 , 但再加封大利是會好好多?
JO JO PIG

大宅

我年年都係買一盒日本花菇 , 因為老人家多數都鐘意食冬菇o既

男爵府

謝謝,yywhk ~~

我今晚再開下佢啦 ~~希望有一個明確的答案啦 ~~

這真是一件令人煩惱的事,唉 ~~

大宅

I bought a pack of "Royce" chocolate. Coz my father-in-law loves to eat chocolate!

男爵府

醒目開學勳章

ha8mo 寫道:
買生果實會俾老人家話買得唔靚,

係呀,佢話過年食唔切咁多生果,就算意頭要買都係咁意買少少,千祈唔好多買喎!

lok_sue: 祝你好運!順順利利知佢老人家心意啦!

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

伯爵府

之前已經折現
新年又會封大利是
再"係咁2"買盒野上去 ~ 今年係 "壽桃牌鮑魚撈麵"一盒.

老人家好多時口講無所謂, 但係人有佢無就會有d唔開心, 最慘佢記性唔好的話, 唔記得之前講過唔好送野, 到時我地依佢講兩手空空, 俾佢講足n年就唔好啦!

男爵府

醒目開學勳章

ian723 寫道:
上星期99生日, 我買左包HK$11.9既壽桃牌E麵咋.

我話 : 99, 送包冇包裝既E麵比你啦. 佢幾失望呀. 跟著加封大利是, 佢即刻笑到見呀唔見眼呀

你搞到99佢玩四川變臉??!!!

首頁

尾頁

跳至