育兒好物

跳至

首頁

尾頁

大宅

如何清洗紅色的中國服???

請問有冇媽咪有以下經驗: 新買回來的中國服, 只用清水或bb洗衣液稍微清洗, 鮮紅的部份會把金色/白毛毛的部份染成紅色, 我兩件不同牌子的中國服都一樣. 現在唯有用去嘖的洗衣液, 彩漂...等補救. 要等乾了先知是否ok.
在國貨公司買的是否沒有這問題?????? thanks!

大宅

Re: 如何清洗紅色的中國服???

up

別墅

我沒有用洗衣機洗, 因為我怕會脫色, 只是用滴露開一盆水和毛巾手未, 之後掛起見衫吹兩日.

大宅

但我都是手洗???

別墅

BBFan 寫道:
但我都是手洗???

我不是手洗,是用毛巾手(沒)

大宅

畀面勳章

去嘖的洗衣液, 彩漂...補救得唔得? 我用手洗都係好似你咁
BBFan 寫道:
請問有冇媽咪有以下經驗: 新買回來的中國服, 只用清水或bb洗衣液稍微清洗, 鮮紅的部份會把金色/白毛毛的部份染成紅色, 我兩件不同牌子的中國服都一樣. 現在唯有用去嘖的洗衣液, 彩漂...等補救. 要等乾了先知是否ok.
在國貨公司買的是否沒有這問題?????? thanks!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我之前買左套,用手洗2洗,白色毛毛變哂粉紅色,於是再買過套,就決定唔洗,著都係著一次就唔著,著之前都會幫bb打底,所以無所謂啦...都係著年初一果日....

大宅

我阿媽都叫我唔好洗, 我日日曬佢一次, 曬足一個禮拜, 諗住著一兩日, 應該ok.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題