育兒好物

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb好廋好擔心

bb4個月大只係得12.8g,好廋呀!bb食能恩每日食5餐,每次食4.5-5安,我知我bb食得少但真係迫唔到佢食,又唔飲水,只肯濕吓,都唔知点好? 唔知好唔好轉奶粉,但bb日日都有ng ng,仲好好添.唔知bb係咪遺傳我同老公個身形呢! ?-( ?-(

大宅

Re: bb好廋好擔心

你唔使擔心, 我bb都係差不多六個月o既時候, 14磅都無, 而家就黎8個月, 先得o個16磅...最緊要佢健康就可以, 都擔心唔黎...但係我覺得夾硬谷肥佢, 又無咩必要..最緊要佢健康
你bb食到4.5至5安奶都已經好好, 我bbo向4個月o既時候, 仲係飲緊3-4安奶架咋...

別墅

遺傳你同你老公身形都會有可能嫁, 我個BB有時吾肯飲奶時, 我99話煲開奶茶我BB飲, 會開胃D. 另外如果BB有奶廯飲開奶茶都OK. 所以我99每星期都會煲一次我BB飲的. 你可考慮下. 但係吾可以飲太多, 每星期最多一至兩次.

大宅

好媽媽勳章

我bb而家20個月大都只係17磅咋, 一餐都係飲緊3-4安咋...
一日都未必飲到10安奶...
你個b而家先得4個月, 真係唔駛擔心喎~

大宅

你煲紅米水,開奶比bb飲呀,日日飲都得,好快肥呀

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

同吸唔吸收有關的, 不關食得小 or 多事.

4個月飲4.5-5安奶, 唔算太小了. 有人可能飲到8安, 但唔吸收的話, 都冇用.

可能bb遺存呢, 父母係肥種, 個b多數都肥腫......強求唔黎嫁.

放鬆 d 啦.

smallcatwan 寫道:
bb4個月大只係得12.8g,好廋呀!bb食能恩每日食5餐,每次食4.5-5安,我知我bb食得少但真係迫唔到佢食,又唔飲水,只肯濕吓,都唔知点好? 唔知好唔好轉奶粉,但bb日日都有ng ng,仲好好添.唔知bb係咪遺傳我同老公個身形呢! ?-( ?-(

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

as long as baby is healthy then don't worry too much cause all babies are different baby might be able to catch up later leh!

大宅

interasian01 寫道:
你煲紅米水,開奶比bb飲呀,日日飲都得,好快肥呀
會唔會燥呢 ?
係邊樹買呀 ?
貴嗎 ?
同白米水有咩分別呀 ?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我細B都係4個月大,而家先11.3LBS,出世7.3LBS,佢2.5HR就飲3-3.5OZS,有時飲4OZS,都係細隻D,E生都話可能係我同老公都比較細粒~
我個大女細個都係咁,而家2歲大,24LBS,都叫OK啦,所以我都唔擔心LU~

[/url]

公爵府

2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章

真係睇吸唔吸收, 同多少無關, 呀囡一向都唔食得多, 由4-5個月飲5oz到依家14個月都係食6-7oz. 細d個陣個個都話呀女吸收食咁少都咁肥, 大碼b, 體重條curve去都90, 呢排我都一樣好擔心, 呀女6個月後食咗固體食物就愈來愈瘦, 呢幾個月仲無重到, 14個月20磅, 雖然睇磅數同外表都唔講得話好瘦, 但睇返細d既相就覺瘦咗好多,同埋唔係一向都係瘦, 所以仲擔心, 條curve已經由90 --> 50--> 40. 由大碼b變中碼. :-( :-(

不過都係個向, 瘦唔緊要最緊要健康

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

肥過都好好嫁喇.....

bb after 1歲, 會一路 slim 落去, 但會拉高. 如果有食 junk food, 都會 keep到肥肥地, 但我絕對唔認同比 junk food bb 食而令佢地肥囉.......

大宅

你可以試吓用米水開奶,
有營養d 呀, 重得快d.

珍珠宮

以我bb為例, 佢由2個月起, day day 餐餐用米水開奶直至11個月. 佢只係好 "聚" 手, 但唔太 "肥"

到而家17.5個月, 連衫褲磅有28磅. 望落都唔覺有嫁, 但抱佢都幾係野.

公爵府

就係肥過就會比人話呀女點解瘦咗. 不過其實都唔係好瘦, 無咗節瓜仔手, 但都有d肉, 同埋真係拉長咗好多就真.

我呀女就最like零食, 我都盡量bb零食同有益既佢食, 橫掂都食都希望食得無咁雜. e.g. 司各脫(橙味魚肝油/果汁軟糖/加營糖), 森永粒粒南餅, 明台加鈣粒粒奶餅.

moonychan 寫道:

bb after 1歲, 會一路 slim 落去, 但會拉高. 如果有食 junk food, 都會 keep到肥肥地, 但我絕對唔認同比 junk food bb 食而令佢地肥囉.......

珍珠宮

唉, 真係要睇開 d, 而家既標準好高嫁, 你有冇留意, 響街見到 d bb 個個都米之蓮嫁? 瘦b真係小左見到, 所以瘦b先成日比人問係咪唔食野......

你個女食果 d 都唔算寧食吖, 好健康呀, 我所講既 junk food 係 "大人食既寧食" & 紙包飲品

我個仔都係食魚肝油丸, 丐糖, 嘉寶 apple juice, 乳酪, 芝士, 生果, 蛋糕, 提子乾 呢 d.

我有次貪方便, 買了包朱古力味小麵包比囝囝食, 佢都幾鍾意食, 但果晚就好活躍, 成日走來去去, 比平時更甚, 同friend傾開, 原來係有咖啡因, 所以我唔會再比仔仔食了. 盡量拖內點先比佢食. 可以唔比就真係唔會比.

oiyau2005 寫道:
就係肥過就會比人話呀女點解瘦咗. 不過其實都唔係好瘦, 無咗節瓜仔手, 但都有d肉, 同埋真係拉長咗好多就真.

我呀女就最like零食, 我都盡量bb零食同有益既佢食, 橫掂都食都希望食得無咁雜. e.g. 司各脫(橙味魚肝油/果汁軟糖/加營糖), 森永粒粒南餅, 明台加鈣粒粒奶餅.

[quote]

[/quote]

洋房

我都係用米水開奶,my bb girl is now 5 months' old. 佢有成18pounds. 食奶好開胃.
BB girl's birthday : 21 Sept 2006 :-P

公爵府

我呀女係好like大人嘢, 所以先買有健康d嘢比佢食, 佢見到我地飲嘢就死要飲, 所以飲嘢要好似屈蛇咁,

朱古力味小麵包都有咖啡因, 我仲似為只係可樂先有添

唉, 真係要睇開 d, 而家既標準好高嫁, 你有冇留意, 響街見到 d bb 個個都米之蓮嫁? 瘦b真係小左見到, 所以瘦b先成日比人問係咪唔食野......

你個女食果 d 都唔算寧食吖, 好健康呀, 我所講既 junk food 係 "大人食既寧食" & 紙包飲品

我個仔都係食魚肝油丸, 丐糖, 嘉寶 apple juice, 乳酪, 芝士, 生果, 蛋糕, 提子乾 呢 d.

我有次貪方便, 買了包朱古力味小麵包比囝囝食, 佢都幾鍾意食, 但果晚就好活躍, 成日走來去去, 比平時更甚, 同friend傾開, 原來係有咖啡因, 所以我唔會再比仔仔食了. 盡量拖內點先比佢食. 可以唔比就真係唔會比.

[quote]
oiyau2005 寫道:

[quote]

[/quote][/quote]

男爵府

想問點樣用 米水開奶 ??
份量係點??
一日 OR 一星期 食幾多餐??

以我bb為例, 佢由2個月起, day day 餐餐用米水開奶直至11個月. 佢只係好 "聚" 手, 但唔太 "肥"

到而家17.5個月, 連衫褲磅有28磅. 望落都唔覺有嫁, 但抱佢都幾係野.

別墅

me too.

我都係2個月開始用米水, 4個月時磅重有16.2磅, 但外觀不太肥.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔由3個半月大開始, 日日都用米水開奶... 其實用米水開奶, BB D肉會實些, 同埋無禁熱氣.

我仔而家23個月大, 外觀看來並不肥, 但係就勁重, D 親朋戚友抱親佢都會講同一句說話:
嘩!!! 仔仔好似石頭咁, 外表以為好瘦, 原來好重呀, 抱一陣就手軟.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題