跳至

首頁

尾頁

民房

是否唔加入0601family就唔可以係這裡攪活動/參加活動?

其實我留意了很久,這是一個親子網站,媽媽們的交流平台,
但我發現其實月份的都有不同聚會,
或集體訂購,但我身為0601的媽媽看見我的月份裡就會變成獨立的討論區似的?!
參加活動一定要係會員,而訂購時又要係會員,攪活動聚會我都明白大家是義工,我不是掃興,只是我覺得這個會中有不少沒出聲的媽媽對這些事沒說出來,終於我要發問一下,點解呢?!
有些常開topic的媽媽,像小圈子一樣,喜歡的就答,不喜歡那媽媽的就唔答?!這些媽媽真的不要得呢

希望我沒有得罪大家,我只要想(你)解答我的問題,
因為我是親子王國的其中一位媽媽,thank you!

本人有少少提議,不如你地的0601family這個會自己開一個網站,這可令他人更接受呢!!!

good luck~

大宅

Re: 是否唔加入0601family就唔可以係這裡攪活動/參加活動?

其實你都可以自發搞活動 / 聚會架, 唔一定係 0601 family member 的媽媽搞, 咁咪可以有其他無入會 or 入左會既媽媽參加 law. :lol:

我地一樣 welcome 架. lee 到個個媽媽都好 nice, 加上相信就算其他唔係 0601 family 既媽媽係到 share 一 d 意見 / 心聲, 我地都好歡迎架 :-P

大宅

Re: 是否唔加入0601family就唔可以係這裡攪活動/參加活動?

我不能同意你的看法,

0601沒有什麼小圈子, 有問有答, 想答就答,沒有什麼問題,
大家都好和諧, 就像大家庭一樣. 沒有分什麼怎樣,
我們是自願加入, 沒有什麼問題呀 ! 又是註冊的會,
你喜歡咪上來談天說地囉 ! 無需搞分化.
集體訂購係義工媽咪無條件的付出,
不想有d無聊人訂購又唔要, 搞活動亦是, 明白嘛?清楚嘛?
如果這個會有問題就比親子皇國站長停止o左啦 !

子爵府

好媽媽勳章

我唔係0601family 既會員(但bb 係0601 既), 我都一樣, 不能同意你的看法.
一路以黎0601都無咩小圈子, 會員制度亦係對大家既一份保護, 完全可以理解. 到左而家, 你仍然可以隨時加入, 成入0601family 既期中一份子
"喜歡的就答,不喜歡那媽媽的就唔答?!這些媽媽真的不要得呢" 你會唔會諗得太多呢, 唔reply一個topic 既心情/原因, 只有14個reply 既你唔會唔明白嫁, 引用番你一句, 因為是親子王國的其中一位媽媽, 憑乜野要求某幾位媽媽個個topic都要回覆一下呢?

對於0601 family, 我既感覺係十分有組織及熱心既一班媽媽, 亦唔認為0601 family 呢2百幾位會員媽媽需要另起爐灶. 因為這是一個親子網站,媽媽們的交流平台.

放鬆d喇,傻媽

大宅

我都覺得你過敏

大宅

我係0601family會員, 但亦同時係0602會員, 孖b係0602出生嘅, 其實是否成為會員或參加活動都係視乎妳如何選擇, 例如1歲party, 我就只參加0602嘅生日會, 至於只限會員參加, 其實妳諗下, 根本剩係會員想參加活動都要爭分奪秒, 遲d都報唔到名, 何況唔係會員呢, 同埋所有活動都係由義工媽咪分工合作攪嘅, 如果有個會員制度, 有哂會員資料, 咁係策劃活動嘅時候就方便好多, 可以減少義工媽咪的工作量, 咁入會又何樂而不為呢!
至於topic沒有媽咪回應, 我都覺得妳稍為敏感咗d, 即使我自己都唔係每個topic都回應架, 我就比較鍾意齋睇其她媽咪的回應

大宅

點解會有咁嘅感覺?親子王國這個網站都已經代為分組讓唔同月份的媽咪group埋一齊吹下水, 點解要我地會員另組開網站吹水?我地又無block左呢個版面給會員專用...任何人都可以用嘛!你唔好咁敏感啦!
你都可以在這裡開個topic,例如"非會員媽咪請進chat chat"之類,都可能有好多人同你傾計喎!
你如果有興趣都可以搞下活動架!永遠都會有媽咪有興趣join嘅。
得閒多d來同我地chat chat, 你就唔會覺得我地bias啦!!你知嗎?我地會員都有差不多2百位媽咪,你叫我背都背唔哂d名,何來記都邊個打邊個去唔鍾意呢?

大宅

其實有d其他月份d gathering/習體訂購, 都係有會員優先架~ 唔只0601係咁架~
至於你話"有些常開topic的媽媽,像小圈子一樣,喜歡的就答,不喜歡那媽媽的就唔答?!" 你指邊個topic呀? 可能只係有媽媽咁岩miss左你個留言遮~

btw, 其實你想邊個答你?? 我見你話"我只要想(你)解答我的問題,"~ 點都好喇~ 0601好warm架~ 0602都係, 你唔好多心喇~

[/url]

大宅

cutiebaby_shop,其實你心目中係想要邊個解答你嘅問題?

若然你或者其他媽咪對集體訂購、所舉辦嘅活動有意見,可以直接聯絡 mrsmcdull, mr2 同 pwypaulina反映呀?至少可以俾幾位幹事知道有邊d地方可以改善,亦可以避免義工媽媽們做咗d吃力不討好嘅事嘛。

回唔回應topic當然有好多原因,而因為'不喜歡那媽媽的就唔答'我深信一定唔會係原因之一囉。你自己都係得十幾個post,唔通你真係咁唔歡喜我哋?

如果0601family有一個自己嘅網站,其他人咪唔可以喺bk睇到'毛毛今日食d乜'囉?我相信到時親子王國0601媽媽會真係會變咗做一個小圈子媽媽會!

其實你自己都要投入討論先可以感受到我哋係幾融洽!
[url=][/url]

大宅

cutiebaby_shop

首先多謝妳既意見及提議, 亦希望妳有睇番我地咁多媽咪給妳回應, 其實上來BK目的都係大家交流下湊B心得,
我地每位媽咪大前提都係關於BB, 我地絕對沒有搞小圈子, 亦都唔希望係呢度有任何不快既爭執.

如妳所講已留意了0601Family很久,相信妳都會見過我地既聚會真係一呼百應, 再加埋集體訂購物品,編定會員制令我地更有系統去處理及安排聚會事宜.

最後想同妳講...
妳並沒有得罪大家, 我地0601Family任何一位媽咪
都非常樂意解答妳既問題架 !

男爵府

cutiebaby_shop ,
0601FAMILY是一個難得既媽媽會!
小圈子?!是你真的太多疑了 :lol: 如果你有咩心事或者湊BB既問題你都可以係講,我相信好多有經驗既媽媽都會回答你呢

男爵府

好媽媽勳章

好似有問題的是你, 喜歡答與否絕對是個人意願,有時要睇Topic, 現在不認同你有說法的人便回應你囉, 相熟的媽咪的topic自然會會留意D架啦,人之常情, 参加活動和集體訂購有會員制度更是理所當然啦,起碼易D控制嘛,有甚麼問題,其他月份都係呀,上次我想在0602集體訂購,但佢地只接受出席生日會的人訂,無他的,這是方便交收,唔出席點交貨呢,個個都是義工媽咪,唔通叫人送去比我? 這網站是公開的,Topic版主接受便得了, 我們0601family的活動當然是會員才可參加,你覺得是小圈子,你也可另闢你的大園地

別墅

cutiebaby_shop,

為什麼你會這樣說啊!?
不錯,這裡是大家分享和交流的平台,會員制有什麼問題?
活動不是只限會員參加而是會員優先報名,當然即使是會員都是先到先得;集體訂購更加涉及金錢,如果經常有人訂了又唔要,錢又唔俾,叫大家怎樣訂購?會員制只是方便安排和交收,有什麼問題? 大家都是義工性質,而且大家居住地點遍佈全港,希望你會諒解人家的難處啊!

至於你說答問題……大家都是學習湊bb中,不是什麼都識不是什麼都會,如遇上不懂回答的又叫人怎樣回答呢?而且很多媽媽都要返工甚至輪班,並不能經常性看完所以topic和回應,這裡是開放的,任何人都可以留言和參觀,回不回應是個人選擇,真不明白你指的小圈子是什麼呢!

又正如你所說,你是0601的媽媽,想要別人解答你的問題;那我是不是要說我次次的發問你都不回答我,是你不喜歡我嗎?是你在搞分化嗎?你都是0601媽媽啊!為什麼不幫我?

如上面的媽媽所說,0601family這麼多人,我連他們叫什麼名字,所生的是仔是女我都不能一一記得,但看見我有話要說的topic我一定會留言呢!

你不投入的話,當然不能享受這裡的氣氛和溫馨,這裡的媽媽都是為了bb而積極的分享和提問,希望你能早日體會一下我們的溫柔啊!

我們隨時歡迎你加入0601 family呢!

大宅

其實其他媽媽已解答咗0601FAMILY係一個點嘅會, 我absolutely agree佢哋所說,
我想講嘅係呢度冇小圈子, 回唔回應問題就睇你投入幾多, 因為有時有d post or topic出現唔止一次, 所以對回應熱烈程度都有影响
該用戶已被刪除

大宅

cutiebaby_shop

一上bk見到你呢個topic已經吸引我入來睇睇咩事啦, 睇完仲更加莫名其妙...(下次你開d topic特"出"d, 咪會多d人答你囉! :lol: )

你話你留意左我地多耐, 咁點解你咁少出聲或者同大家分享下你的湊仔經和做媽媽的心得, 而只係企係一邊做旁觀者, 咁你點會投入到我地0601 FAMILY呢個溫暖大家庭呢;

實行會員制都係想保障番每一個會員, 試想想, 依家已經有二百幾位會員了, 每一次報名訂購或參加活動都咁受歡迎, 由於名額有限, 未必個個會員都報到名, 都已經迫爆BK了, 咁樣邊仲有位置比唔係0601FAMILY的人參加呢; 身為其中的一份子而能夠享有呢個權利, 幾好呀!

如果你唔buy 我地呢個0601FAMILY的處事方式, 你可以另起爐灶, 唔用會員制, Open to public, 攪下訂購或活動比我地參加呀, 有機會我都會報名;

我覺得你講的說話好唔負責任囉, 需知道每一次的訂購和活動/聚會的籌備工作都係由我地一班熱心的義工媽媽, 抽出寶貴的私人時間, 精神出來, 你唔珍惜仲講埋d風涼話; 你坐係樹得個講字, 不如你試下落手落腳去攪嘢, 嗱, 得閒咪報名做義工, 唔做就唔會知人家辛苦.

有些常開topic的媽媽,像小圈子一樣,喜歡的就答,不喜歡那媽媽的就唔答?!這些媽媽真的不要得呢..

有咩嘢咁要不得呀??! 唔駛講得咁嚴重. 我地有d 0601的媽咪已經係BK認識超過一年時間了, 大家說話起來都熟落d啦, 有咩咁出奇, 沒有甚麼小圈子; 其實你都係有時間才上嚟'百"下傘, 唔會有人compulsory 一定要答某人的 topics, 唔好咁幼稚啦, 小學生唔鍾意那位同學玩杯葛咩, 大家都係成年人了; 如果你知道這裡有不被喜歡的媽媽, 係咪要叫佢自己檢討下點解佢會覺得人家不喜歡佢, 才去責怪人家. So far, 我就好enjoy係BK認識到的每一位朋友. Easy and Relax!

不如你地的0601family這個會自己開一個網站,這可令他人更接受呢!!!

接唔接受唔係一個人去決定.

唔知有咁多位媽媽回應左你的 topic, 你滿唔滿意呢? 不如你出句聲啦, 如果唔係, 你即係"唔喜歡"我地啦.

你都係有小朋友的媽媽, 身教很重要的, 知道嗎?

複式洋房

i'm not 0601 family member. my daughter was born in jan06 but we are now in uk. last month my daughter had the chicken pox and i asked one of the 0601 family member for advice, she is very nice, always reply my PM even !!!

sometimes no one reply my topic, i will think type chinese must be better however i don't know how ma. i won't be upset but some will also reply me in english.

as my daughter's due date should be feb06, sometimes i will have a look in dec05 (advance tips) & feb06 as well, 0601 family no problem ar, compare with them, i found here's topic more interesting take it easy

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

cutiebaby_shop 寫道:
其實我留意了很久,這是一個親子網站,媽媽們的交流平台,
但我發現其實月份的都有不同聚會,
或集體訂購,但我身為0601的媽媽看見我的月份裡就會變成獨立的討論區似的?!
參加活動一定要係會員,而訂購時又要係會員,攪活動聚會我都明白大家是義工,我不是掃興,只是我覺得這個會中有不少沒出聲的媽媽對這些事沒說出來,終於我要發問一下,點解呢?!
有些常開topic的媽媽,像小圈子一樣,喜歡的就答,不喜歡那媽媽的就唔答?!這些媽媽真的不要得呢

希望我沒有得罪大家,我只要想(你)解答我的問題,
因為我是親子王國的其中一位媽媽,thank you!

本人有少少提議,不如你地的0601family這個會自己開一個網站,這可令他人更接受呢!!!

睇完你篇文章,有點模不著頭腦,我覺得成立呢個會好處多過壞處囉,集體訂購有咩唔好?可以用較便宜價錢買到野,參加活動..等等,我地唔係攪小圈子,會員有近200人,係大圈子先真~o~
試問憑自己認識的人,有無可能可以係一次集會入面有咁多個同年紀的bb一齊玩呀,係呢個會入面的家長個個都係真心付出同埋分享既,講真,如果無呢個會,我地d bb根本就好難有本屬於佢地既紀念冊,就算有,成本都不知要幾多,正如你所講很多活動都要是會員才可參加,好像對沒入會既mami不公平,但其實非會員的mami都可自己開topic組團架,都係一樣o者,而0601family又唔係牟利機構,只是想大家有個聯繫的渠道而已,希望你明白啦

至於呢個會既壞處...就係義工mami少咗時間陪bb,做多咗會務囉
]

大宅

我見到上年搞

別墅

我係0603媽咪,但係我都加入左0601family做會員,雖然佢地會則係0512,0601,0602會員優先,但係我呢個0603媽咪從來都冇覺得俾人歧視過,大至幾百人生日聚會,細至幾個媽咪去食飯我都參與過,大家都抱住分享交流既心去相處,感覺所有媽咪都好好
希望有d媽咪唔好諗埋一邊,會中各工作人員都不收分文為大家服務,盡量為大家爭取福利,佢地日間都有自己工作,亦有自己家庭,bb要照顧,但佢地都非常樂意服務大家,你既幾句說話會令人好難受架
我相信0601family各幹事所做的一切絕對值得我地表揚

首頁

尾頁

跳至