夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

偏心99

妳有嗎? 我老公係圍村人, 有9兄弟姊妹, 佢排第8. 兄弟全住係附近, 咁啱連我c6, 另有2個亞哥都差唔多同一時間生bb. 即我亞b有2個同佢差唔多大的堂哥同堂妹. 以前都唔覺99偏心, 但有左亞b後,不自覺會比較佢對呢幾個孫的態度.

(1) 堂妹比我亞仔細半年. 雖然佢屋企有工人, 但我62同99都要同佢湊b. 而我亞仔依家1歲8個月, 62從未抱過佢, 而99只象徵式抱過1-2次.
(2) 堂妹玩開的玩具, 其他人唔可以玩. 就算亞妹唔係度都唔可以, 怕佢地整唔見, 亞妹返黎無得玩, 唔開心
(3) 湊堂妹的工人唔使湊b (因62,99湊), 佢係屋企數手指, 62, 99唔叫佢幫佢做家務. 相反, 叫c6搵我地個工人去幫佢清潔
(4) 99自己種菜食, 有收成唔會比我地, 只會比堂妹一家
(5) 做野有只會叫我c6, 佢有咁多兄弟, 有d甚至無野使, 日日係屋企坐. 62好意思叫我c6羅假幫佢抹神台, 同揸車車佢去辦年貨.

總括 - 做野就會搵c6同工人, 有野唔會益我地, 就算煲左湯都唔會叫我過去飲. 對我亞b好似陌生人咁, 唔抱唔同佢玩. 對堂妹好似寶咁. 好鬼興

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Re: 偏心99

只歎一句, 10隻手指有長短, 你受佢地小恩小惠後必要回報, 呢 d 恩惠 (偏心) 唔要好過要呀~!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我會當佢透明,唔會去搵佢,行過見倒佢叫我我先叫佢,
唔會湊呀b去玩,搵你c6次次話唔得閒有好多好緊要既野做
再搵佢就會同佢講>>你搵xxx(堂妹一家)啦,

你推得佢多,唔理佢多,佢唔會再搵你
如果仲係甘,唔會再係度住,

咩人黎嫁!

男爵府

我有時都會諗, 係咪自己小家, 計較. 但佢真係咁做呀ma? 我有同c6講, 佢唔出聲. 我亞媽話算啦, 自己做好自己算啦. 但我自問EQ底, 妳咁對我地, 我點對妳好. 無可能仲笑口'西''西'對住佢. 依家我唔會上佢屋企, 就算上3樓搵亞嫂(99住2樓), 我都直行直過, 連招呼都唔同佢打.

男爵府

醒目開學勳章

咁你62 99真係偏心左o的,咁你老公覺唔覺呀 ?-(

男爵府

我有同c6講, 佢話咁點jar, 佢2個幾十歲. 唔幫佢, 邊個同佢做. 我雖然同意, 但唔甘心.

複式洋房

其實有偏心唔出奇..但偏心到咁離譜既話...我寧願以後大家都少D見面LAW..!!

子爵府

好媽媽勳章

其實每個人都會有偏心既時候...細個比可愛...大個比成績...比成就...幾時比到老...最重要父母鍚...

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

係呀, "看別人比自己強" 可能堂妹真係得嫲嫲爺爺歡心呢. 可能6299真係比較錫其他仔, 如果事實係改變唔到得話, 你再轉入死角, 咁就好痛苦. 你睇到小小就會化到好大.

傷既係自己既心/身, 你叔仔老婆都唔知你嬲乜嫁.

快 d 企後一步睇遠 d, 你太留意6299既一舉一動喇, 可能你潛意識在收集佢地既 "偏心罪證" 所以你老公唔會太上心, 因為佢唔係成日留意埋 d 咁既野嘛.

女人真係比較敏感的, 女人最難學既功課係 "大事化小"

onon1022 寫道:
其實每個人都會有偏心既時候...細個比可愛...大個比成績...比成就...幾時比到老...最重要父母鍚...

大宅

妳都好丫, 62, 99係外人, 我自己媽咪偏心錫晒佢d仔既囝囡多過佢個女個囡呀﹗

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實圍村人來說,
錫女孫多過男孫實在開明,
要知好多都是重男輕女的,
可能佢兩老就是反傳統,
又或是孫女特別討佢地歡心呢?
你知而家好多人都鐘意女多D 架嘛。

大宅

好媽媽勳章

agree!!!

moonychan 寫道:
只歎一句, 10隻手指有長短, 你受佢地小恩小惠後必要回報, 呢 d 恩惠 (偏心) 唔要好過要呀~!!
~我有一個好老公同三個小寶貝~

珍珠宮

題外話, 我都好"恨" 有個女呀~ D裙仔衫仔真係靚到不得了

大宅

又真係幾特別喎!!!

麟媽媽 寫道:
其實圍村人來說,
可能佢兩老就是反傳統,

別墅

算啦, 如果佢地超錫你個仔, 可能問題仲多, 好易寵壞架, 佢地錫唐妹多d, 我反而覺得你因禍得福, 唔會因為教仔問題有爭執.

置於工人方面, 你可以唔借架, 因為工人for你間屋, 你要佢去清潔另一間屋佢可以告你架, 所以如果你唔like, 你可以話你有同事朋友借工人出現問題, 唔借得以防俾人告.

你老公永遠做阿四就真係無咩辦法啦.

男爵府

我唔知佢係唔係開明. 之前講過, 我99有9個仔女, 女孫唔止呢一粒. 內孫有3男6女, 外孫有1男1女. 早我亞b出世3個月的堂哥早排都想叫佢2老幫手睇吓, 佢2老話我老啦, 唔我止意我. 但人地問起佢2個點解成10個孫個個都唔湊, 淨係湊呢個, 佢地竟然話無所謂啦, 當做運動. 激到堂哥個媽c c 吓. 我諗係因為我99白鴨眼, 佢呢個新抱都係圍村人(不果同我地唔同村) 外家有d錢, 又有自己舖頭.
麟媽媽 寫道:
其實圍村人來說,
可能佢兩老就是反傳統,

水晶宮

2024年龍年勳章

可能係偏心個仔在先, 所以偏埋個孫囉.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

我完全明白你的心情, 因為我老公都係圍村人. 奶奶都係好偏心. 我個仔都係冇人理.  自己睇梗係覺得好鬼唔舒服又唔可以出聲.唉, 

大宅

雙子媽媽:

我好同情你, 因為真係幾離譜, 我99 十分錫 my son and bb girl. But if they 錫你既仔 instead, then i am sure 你地會因為教仔問題有爭執. That's my personal experience. They will spoil your son and you will be angrier than you are now. So
you may have gained rather than lost. Cheer up.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 moonychan 於 07-2-16 23:57 發表
題外話, 我都好"恨" 有個女呀~ D裙仔衫仔真係靚到不得了

呢句真呀 , 我家小姐經常做fashion show :loveliness: .

首頁

尾頁

跳至