跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果懷孕初期又發燒又咳,會唔會影響BB?

請指教! 好擔心!

民房

Re: 如果懷孕初期又發燒又咳,會唔會影響BB?

好多人剛剛有左都會大病架

我剛剛有左 bb個時 氣管炎又開唔到聲
走去睇左醫生 食左抗生素
之後先知自己有左~
初時都好擔心架~
不過而家bb出左世~好好彩都算健健康康

:lol:

大宅

吾駛擔心, 我第一胎果時都係咁, 咳到cc下. 記住睇醫生, 話佢知你有左, 佢就會開d

民房

carolhym,

唔駛擔心, 我第一胎時咳同感冒咗兩三個月, 又睇中醫又睇西醫, 最緊要你同佢講你有咗, 咁佢會開d無咁勁的藥俾你. 當時我朋友教我, 要keep住所有食過的藥, 以免有什麼事發生, 都可以即時俾其他醫生check番.

當然, 休息多d, 小心身體最重要.

複式洋房

好多謝你們的回應和關心! 其實因為我大兒子感冒發燒,我照顧佢3日3 夜,最後攪到我都病,又咳又發燒,剛剛睇完中醫,谷d熱出黎,最高燒到103度,燒到個肚都好痛,好驚好驚會影響細b...........雖然同我講冇事,但我想都係有排擔心.....

複式洋房

我亦係剛知道懷孕時, 又發燒又咳, 到而家亦未完全康復, 食左兩個星期西藥, 而家食緊中藥調理, 但係我覺得自己好虛弱. 而且又成日嘔, 又無胃口, 好辛苦.

洋房

Me too. I also fever and cough, visit doctor yesterday, still fever + running nose ..... :-(

民房

我記得第一胎時, 傷風咳到死死下, 食了很多抗生素, 我驗到有左時已食了好多抗生素, 所以成個懷孕期都好擔心, 個段日子真係好難捱……..所以我懷胎十月, 都照左成十幾次超聲波, 真係到阿b定晒形, 8-9個月大都正常冇問題, 我先安心. 阿b好健康活潑, 感謝上天照顧. 我第二胎特別好好照顧自己, 都冇特別太唔舒服, 各位媽咪唔好擔心, 同醫生講明有左, 佢地會小心開藥, 最緊要多D休息

洋房

我去驗嗰日就係順便睇埋感冒, 結果食咗3日西藥都係無好, 可能e生開比大肚婆的藥好小心, 無咁強烈. 因為唔想病太耐, 怕病菌會影響bb, 所以第4日就去睇中醫, 結果一服藥就精神哂, 仲安胎添!!
個人意見: 中藥安胎係比較好, mild 啲, 無咁多副作用.

民房

想問吓有冇媽咪有我咁嘅情況呢?

我好好彩暫時都未有嘔, 但係就勁標暗瘡, 最唔好就係我腳時時冰凍但個頭就覺得好'興', 好似發燒咁. 係咪正常嘅呢?

Thanks!

民房

我有左6星期到,但係呢幾日有感冒,已經睇左醫生,訓左幾日,仲未好,好worry!

首頁

尾頁

跳至