產前產後

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

好辛苦!嘔得好厲害......

有左兩個月,岩岩狂嘔完......好辛苦!
今日已經每隔一兩個鐘嘔一次,岩岩果次係幾日以來最"西利"......

唉...今日返工已經唔舒服早走,聽日再請病假,bingo左後係第二次早走了,老闆雖然已有定準備我隨時唔舒服會早走,但都好似好唔知點咁!

而家係full time,三月至開始轉part time,我ge身體仲撐唔撐到呢..... :cry:
沒有最痛,只有更痛

大宅

好媽媽勳章

Re: 好辛苦!嘔得好厲害......

試下少食多餐, 唔好食咁飽都會有用...頭幾個月都辛苦d, 之後就會好架喇, 加油呀!!

大宅

lanlanmami 寫道:
試下少食多餐, 唔好食咁飽都會有用...頭幾個月都辛苦d, 之後就會好架喇, 加油呀!!

係呀, 少食多餐, 唔好食咁飽, 一肚餓就食野, 好快就會過, 我個陣都嘔到飛起, 到4個月時突然會唔嘔, 之後feel到阿b郁就會好興奮, 加油
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

複式洋房

sayuri 寫道:
[quote]
lanlanmami 寫道:

係呀, 少食多餐, 唔好食咁飽, 一肚餓就食野, 好快就會過, 我個陣都嘔到飛起, 到4個月時突然會唔嘔, 之後feel到阿b郁就會好興奮, 加油 [/quote]

與我個case完全一樣,到唔嘔時,就到阿b踢!

男爵府

有左bb係甘架喇~忍耐下啦...試下食d梳打餅,睇下會唔會好d

大宅

我都只係由第二個月嘔到第四個月渣, 一日嘔3次渣, 刷完牙, 午飯前, 放工搭車後.

放心喇, 未必會嘔好耐架, 時間就係過得好快架, 轉眼間你BB就出世喇.

男爵府

係啦,我都有嘔架o個時,不過我會少食多餐,同埋發掘一下有冇d咩自己食左唔嘔既,又或者食d咸濕野囉,我o個時含住一粒話梅,又或者查d平安膏囉~慢慢,好快就過~

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我初初都嘔得好勁, 仲脫水, 入醫院住左幾日
不過之後無

複式洋房

我由上個月尾開始到而家都一樣有嘔, 最辛苦時一日嘔左6次, 通常4-5次. 不過直到尋日見完醫生, 我全日只係嘔左一次. 咁我好相信我醫生教我嘅方法係有用嘅.
1 :暫停食d孕婦維他命, 呢d係會加重嘔吐.
2 : 每次食野食少少, 例如你食面包的話, 只食一片. 食飯餸, 只食半碗份量. 隔大約30-45mins食一次.
3 : 食野食固體食物, 唔好又飲野又食野. 想飲野要食完隔一陣先飲, 仲要慢慢地飲少少好喇, 一次過飲會反胃.
4 : 當你有少少作嘔感覺, 食soda餅, 我食片麥包都ok.
so far今日都係嘔過一次, work wor. 佢話有左三個月前唔食d維他命都唔係問題, 嘔得犀利嘅時候唔可以顧慮咁多野, 最緊要想辦法可以hold住d野食唔嘔出黎. 嘔到脫水仲大鑊, 所以食到d乜就放膽食啦. 過左呢段艱苦時期就鬆好多架la.

大家努力!

大宅

沖一些檸檬水飲呀,會好一些的,唔好空肚飲白開水呀.
食下粟子(即食粟子),少食多餐.
如果想嘔時,可以試下吐出一些口水,無咁易嘔(都是睇書講的,我未試過,你可以試下得唔得)

首頁

尾頁

跳至