美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

轉貼:愈多「好心分享」topic,不勝唏噓

Seller 與 真心分享 難以並存 !
Seller 對其產品必有私心, 有私心就難以持平, 更難真心分享 !

分辨 Seller 的基本方法:
1)非常樂於"介紹產品"給你, 但該產品並不是市面常見的品牌, 係要經佢, 或特別渠道才買到 ;

2)特別喜歡留下 e-mail, msn, 電話, 店名地址或其他聯絡方法, 就算沒人問都自己留定先 ;

3)唔可以光明正大o係度傾, 係要add msn, send e-mail, pm先傾得 ;

4)比人block左account, 對版主處事手法不滿, 覺得版主有問題, 還一而再,再而三上來「好心分享」....既然個版咁衰仲乜仲要留戀? 好行夾唔送!

5)乜野牌子都唔好用, 係佢自己o個隻最好用 ;

6)踩其他 brand 來抬高自己個 brand, 兜一大個圈都係講返自己想sell的產品 ;

7)對其他 topic 莫不關心, 只在自己開的 topic 內「分享」, 講來講去三幅被 ;

8)在「好心分享」topic 內特別多只有幾分的 "新手" 會員出現 ;

9) 「好心分享」topic 沒人回應時, 新手就會讚美樓主 / 為樓主講好說話 / 與樓主聊天分享, 而該新手的情況亦好像第 7 點一樣, 只在單一 topic 內 share, 其他 topic 不見影蹤, 亦對其他 topic 莫不關心 ;

10) 某些身為 Seller 的新手, 為了增強說服力及聲望, 會於短時間內不停發帖, 或作一些假熱心但內容空洞的回帖, 為自己的 account 迅速增加分數, 望可升為一星或更高層次的會員後, 不易被人識破自己的身份 ;

11) 有問題的 Seller, 遭會員質疑時會動輒發惡, 或避而不答; 反之, 對產品有興趣者的提問, 就會很詳細樂於解答 ;

12) 無端端有好野益你這個"陌生人", 人總是有私心的, 有好野為何不益自己人? 無限量的免費facial, 產品試用, 好像沒限額, 可以上網隨街派...真的有咁大隻蛤乸隨街跳嗎? 世上沒免費午餐啊!

當然,道高一呎魔高一丈,我們有對策時,他們又可能有新招了....唯望各版友戴眼識人,不要輕易受騙啊!

男爵府

Re: 轉貼:愈多「好心分享」topic,不勝唏噓

我估到你講邊個,我察覺到好耐喇.

大宅

好詳細呀~

子爵府

aiya..我無講緊"邊個"架
但有時我覺得幾得意﹐0甘都有人信
係第2到見到呢篇文就轉貼過來了
以家d seller好惡死
唔好尋仇
或屈我話我都係seller
我無野賣架

crystaltochan 寫道:

我估到你講邊個,我察覺到好耐喇.

大宅

上左BK咁耐, 都未試過話人, 但而家都忍唔住想講句: [放過我地啦, 我地係想真心聽下, 交換下心得, 唔好再推銷喇.] 唉!!! 可能就到"豬"年, 所以佢要上多d BK, 等我地見多d 豬 :tongue: :tongue:

男爵府

我馬上諗起"米奇老鼠"呀,成日"賴"係分享forever D產品,講到佢最好用,又成日叫人pm 佢,話費事俾人話佢賣廣告喎,無人覆佢就不停咁0係度UP 個topic。成日上BK既媽咪都知佢咩料啦。喂,你知唔知你真係好煩呀,阻住哂D版位,你係咪以為我地真係咁豬唔知你推銷緊呀?
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

大宅

miffy_sophie 寫道:
我馬上諗起"米奇老鼠"呀,成日"賴"係分享forever D產品,講到佢最好用,又成日叫人pm 佢,話費事俾人話佢賣廣告喎,無人覆佢就不停咁0係度UP 個topic。成日上BK既媽咪都知佢咩料啦。喂,你知唔知你真係好煩呀,阻住哂D版位,你係咪以為我地真係咁豬唔知你推銷緊呀?

嘩~~
乜講到咁明呀~ :mrgreen:

大宅

miffy_sophie,

haha^^ 做 mug 咁激動呀~
(雖然我都知係邊個~~)

[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/0011mm7.gif[/img][img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/c85190be95bq7.gif[/img]

男爵府

就係要講到咁明,如果唔係佢又點知我地講緊佢呢。
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

你地留意下, 係佢個d topic 勁多自問自答的. 好多係同一個人的, 睇個大頭相就知, 邊有人咁笨post 同一條line 的公仔豬豬樣上去架

大宅

"F"牌的seller係咪唔止一個架?
我見數月前有個話"幫人買"$22/支(米小姐),
但見e+有另一個話賣$39喎...
其實可能呢個牌子係唔錯既..但咁"硬sell"法,真係有點趕客...

大宅

唉, 仲有"豬豬"既蘆薈產品呀, 真係太 hard sell 喇!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

agree to you.
我都知佢係咩人.
一次我回覆另一媽咪講暗瘡的煩惱,
之後就收到某人的pm(唔止米奇一個),
介紹搽蘆薈, 做激光, 又話經佢會平幾多......

我都費時回覆.

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

唔係掛
咁搞笑..

一位媽咪 寫道:
agree to you.
我都知佢係咩人.
一次我回覆另一媽咪講暗瘡的煩惱,
之後就收到某人的pm(唔止米奇一個),
介紹搽蘆薈, 做激光, 又話經佢會平幾多......

我都費時回覆.

[quote]
[/quote]
[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/0011mm7.gif[/img][img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/c85190be95bq7.gif[/img]

洋房

我係生日會個邊問有關開生日會的收費﹐講明謝絕廣告
都夠膽有個K字頭的人PM個賣回禮包的廣告比我﹐仲要唔止一次..最後我幫親另外一位其他會員推薦的

又試過話要減肥..有會員PM好多行字寫話有隻藥點好點好點好比我﹐最後﹐唔講牌子唔講邊到買..要我e-mail佢

甘都得

複式洋房

有d仲離哂普, 直情post埋公司名地址電話, 電郵出來, 叫人去幫襯

別墅

係呀!不過通常敷衍佢地幾句了事囉…
驚篤爆佢地,佢地會纒上了,沒完沒了…
水水 8-)

大宅

I want to know more. As I want to "try" some services which is highly recommended by the BK members. Do you think most of them are "sellers" only? I started to get worried.

首頁

尾頁

跳至