懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

好失望,這胎又是女!!

本身有一個女,現在有了bb想係仔,不過照了又係女,自己好失望,因為想替老公生個仔,有一個"好"字幾好呢?可惜我不能做到,好唔開心.還哭了幾天,媽咪和老公勁安慰,他們都說現今社會是男是女沒所謂啦!!你還那麼封建思想,不過始終過唔到自己個關.時常轉牛角尖問點解想生一個仔都禁難呢?明明照住書的方法做都唔得.我知bb是無辜的,但一想到她是囡囡我就想哭了.各位姊妹,可否比一些意見我呢?謝謝!!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 好失望,這胎又是女!!

其實有bb已經好幸運,有好多人都想有,就算用盡千方百計都無,你而家可以有bb,你就要更加珍惜呢個bb,如果你同bb無緣份嘅話,你就唔係有啦....

仔又好,女又好,佢始終係你親生ga!!!
開心d去面對啦~~~
祝你生個肥肥白白嘅b女呀.....
你自己都要放鬆呀,唔係再咁諗啦~~~
加油~~~

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

係仔同女有什麼分別呢?
都係自己骨肉,bb出世後一切就吾同,妳會覺得bb好得意 ,希望妳同囡囡健健康康

大宅

你唔應該唔開心, 既然你老公都唔介意, 為何自己要介意呢?
生女有咩唔好? 你自己都係女人, 女仔會錫媽咪多d, 又可以傾心事, 生仔生女唔可以強求架, 有已經好好, 因為佢命中注定係你的女, 如果有能力咪生多個, 如果覺得夠, 咁都好, 2個就夠哂數~唔洗亦唔應該唔開心! 好好咁迎接你既bb啦~

洋房

生女都唔錯呀^^生女可以幫佢扮靚.生女好鍚媽咪架.
而且生女有賺(結婚個陣)<==講笑 諗開d啦^^ 我當初都諗過生仔.不過生左過女.唔緊要啦!!而家呢個世界愈來愈多女強人.好多女性都比男仔本事.做人開心d順其自然啦.唔係個bb唔開心架.到時候個樣生到成個苦瓜咁就慘慘啦(好似我個女咁.哈哈)而且有陣時超聲波都未必準架.或者到時候生個陣係仔呢^^

大宅

I have a daughter and now I am expecting a boy. I dont really excited to have a boy as I know I have to buy new clothes for him. It is extra expense! My husband also wish to have a girl as boys are more naughty in general. He is happy with our daughter and he wish to have another girl.
Having 2 daughters may be better as I believe they will be very close to each other and save alot in terms of clothes, toys. Boy and girl may have different thinking and it is difficult to manage sometimes.

Child is a gift from god and should just thank to have it.

大宅

angelinama :

我有個7歲的囡, 現在懷有25w , 好肯定都係囡, 但我好高興, 因為我同老公都鐘意囡, 當時未抽羊水時, 我都同我老公講希望係囡, 因為兩姐妹會比較好些,好似我同我家姐都係多野傾過同的亞哥, 同埋囡真係黏個父母多些, 我個囡成日都攬住個爸爸, 好sweet 架.

伯爵府

好媽媽勳章

生仔生囡有咩所謂丫 始終係自己骨肉, 你屋企人又唔介意, 而且囡理論上孝順過仔架
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

珍珠宮

我明你想呢胎係仔,但而家照左係囡,我覺得與其你唔開心,點解唔想下,或者你大囡想多個妹妹同佢玩,多過想有個細佬呢?
既然呢個係事實,點解唔開心d去接受呢?難得你老公都唔介意,你甘諗又何必呢

男爵府

angelinama,
你真係唔需要唔開心呀!你試想想, 有些媽媽用盡"千方百計"都想有bb. 你現在有了, 不應該開心嗎?而在經濟方面想, 很多野都要分開買, 到再大些又要分房睡...等等!到搵學校都要煩兩次呀?!! :-(
Don't worry!Be happy!
該用戶已被刪除

男爵府

畀面勳章

生女好呀~
雖然我唔知我肚入面係仔定女, 但係無論係仔定女我都咁開心!!
通常d人都孝順d, 嗲d~又可以幫佢扮靚~
唔好唔開心啦, b女知道架!!!

大宅

angelinama

boy or girl no problem ! important is baby good health arma

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

非常 agree 阿藍2006

因我就曾經試過 2 次懷胎都沒心跳
所以今次能夠成功懷孕, 我已覺得是上天賜俾我,
無論仔又好, 女又好, 都係你同佢的緣份,
放鬆d, 唔係再咁諗啦, bb 在你肚內都會感到你的不開心, 佢都會不開心啦~~~
祝你生個肥肥白白
懐かしい想いに囚われたり  残酷な世界に泣き叫んで
大人になるほど増えて行く…….
悲しみに飲まれ落ちてしまえば
痛みを感じなくなるけれど  君の言葉 君の願い
僕は守りぬくと誓ったんだ.....

大宅

我而家有個囡囡,如果再生都想生個女

1.兩姊妹感情好些(我同家姐好好感情嫁)
2.唔使買過d衫(D衫好靚,只著過幾次,留比妹妹呀)
3.好嗲
4.乖些(你都知啦)
5.我阿爸都係我地兩姊妹照顧,好錫佢

開心D啦!bb是上天賜給我們的禮物
自有安排,可能知道如果係仔可能同你唔格呢

洋房

it is not fair to your baby even she is a girl!!!! be open about it... and dont blame yourself.. it is not good to yourself and the baby.. your self value is not depending on whether you can give birth one boy and one girl!!! be more open and liberal. not to mention that your family is supportive to you.. i am really surprised by this, indeed....... you should be proud of your baby girl in your womb!!!

大宅

咪玩啦 .. 如果老公肯俾我再生 .. 生四個女我都制呀 :lol: 都唔知幾羨慕你有兩個女

珍珠宮

好媽媽勳章

angelinama,
唔好唔開心啦! 我明白你可能想湊一個"好"字. 不過好老實講, 呢個年代我真係覺得"生仔好聽 生女好命". 女仔一般來說聽話d, 乖d, 大個左會孝順d.
而且, 對大女來說, 有個妹妹可能開心過有個細佬. 始終兩個女仔啱玩啱傾d.
最重要係, 你老公都唔介意呢樣野, 仲安慰返你, 你話你幾幸福呢!
等細囡出世, 一切安定下來, 你又可以考慮下阿曾特首的建議: 生夠3個.

別墅

唔好唔開心喇, 我都有個女, 岩岩一歲, 依家陀緊第二胎, 三月尾就出世喇, 不知幾想係女, 兩個有傾有講, 又聽話d, 好教d, 仲孝順d添, 點知係仔, 陀得辛苦到死, 陀個女不知幾輕鬆.

如果係女就唔使買過d衫同置過d野既, 依家咩都要重頭買過, 使費好勁, 仲未計第日房間點分配, 好多野要煩.

仲有, 女仔點都錫媽媽多d, 好似我咁就係喇, 買咩, 食咩, 一定留一份俾媽媽, 特別自己做左媽媽之後, 更加體會到媽媽生自己,係幾咁辛苦既一件事, 所以做人要睇開d, 仔女既野, 命中注定, 聽我婆婆講, 如果識生, 點都係女好過仔

子爵府

我不會不斷說甚麼「囡有多好有多好」的說話
因為囝同囡都各有各好。

不過我覺得懷孕前都要明白,兒女的性別永遠不是由我們掌握。坊間說有什麼方法生男生女,只是增加機會,不是「寫包單」的。這是大自然的定律,若果可做到「寫包單生男定生女」,人口的性別平衡早就淪陷。大自然不讓人類自己決定兒女的性別,原因就在此。

所以現在你bb 的性別,也是由上天決定的。那麼你就安然接受吧。我也明白若已有女兒,下一個想要是仔是很正常。但作為媽媽在懷孕前,亦應對bb 的性別抱有平常心。你只是對坊間那些教生男生女的書太高期望吧!其實每一胎是男是女對我們來說,都只是五十五十,你若這樣想,就可以用平常心去面對!若不是這樣想,你只會活在自己製造給自己的壓力中。連續兩胎都是女其實好平常,好多人連續三四胎都係女!

這女兒也是來自上天的厚賜,就帶著平和的心迎接她的來臨吧!

首頁

尾頁

跳至