跳至

首頁

尾頁

大宅

偉論/謬論 之 一夜成名

日前有位媽媽在此發表了一些心聲. 看後實在令我感到 '莫名其妙'. 作為0601媽媽之一 我亦希望回覆這位媽媽的疑問. 幫她回到正軌

參加活動一定要係會員,而訂購時又要係會員,

其實每個Host也有其權利去決定接受那一位參與及享用. 而由此至今. 成立會員制度. 都是希望凡有活動及優惠時能盡量'化繁為簡' .而且另一方面亦希望藉著會員制令大家更有歸屬感., 是嗎? 0601family各幹事

我不是掃興,只是我覺得這個會中有不少沒出聲的媽媽對這些事沒說出來,終於我要發問一下,點解呢?!

小 / 沒出聲的媽媽. 我深信她們並非不滿. 只是她們享受作個優質聆聽者.

有些常開topic的媽媽,像小圈子一樣,喜歡的就答,不喜歡那媽媽的就唔答?!這些媽媽真的不要得呢

每個人都有自己的一對手. 人地對手你管不著.

希望我沒有得罪大家,我只要想(你)解答我的問題,

我相信你這樣不禮貌及偏激既POST已令大家為你留下深刻印象… 又何必呢.

[size=large]Be Positive, its good for yourself and good for your baby..

男爵府

Re: 偉論/謬論 之 一夜成名

作為0601 family的會長,我選擇了在這個topic講幾句說話,我不是一個民選的會長,並不能代表所有會員,不過以下內容,我希望給大家知道我既回應不是令人覺得我在針對某一位媽咪,我想在一個平和正面的環境去解釋一下我的立場,亦令廣大媽咪明白我們是一個甚麼組織。

其實我地0601已在BK傾左大慨一年半了,當中我地有一些是"老臣子",有一些可能只是新加入,不過我地舊人從來都很歡迎新血加入,不是我地刻意想攪大圈子,而是我地覺得大家有緣萍水相逢,又有著一個差不多年紀的BB,話題自然會多,識多個朋友來分享,何樂而不為呢。

當初我成立0601 family的原意,是希望可以有一個註冊的名義,可以為大家爭取一些優惠、贊助,亦可以報名參加日營及一些要用團體名義才可參加的活動。 我們在過去多次的籌備中,發現沒有個名好難同各公司溝通,所以我才膽粗粗希望組織一個社團。 成立了0601 family之後,我地亦面對了不少壓力,分別有來自版主的封鎖 (她不主將收會費的制度),以及有媽咪擔心團體的責任保險問題,我亦知道有一些人終於沒有選擇加入我們成為會員的。

遇到以上評激時,我也曾動搖過我是否做錯了,不過後來有很多例子也發現,會員制度實在便利了在籌備活動/集體訂購時的過程。 會費的收集亦減少了各義工媽媽要自己掏腰包的情況。 簡單的例子就像在1歲party,那天有很多訂購同一時間分發,大家都是義工,忙中一定有錯,失誤的情況是必然有的,如果不是有會費來集體承擔,難度要個別媽媽出力之餘又出錢嗎? 再者,就像0701去日營須在一星期內繳訂金$3000,想收大家訂也來不切,不在會費取,我也想不到可怎樣安排。

其實我也曾想過另辟一個地方來討論,不過後來想到這不但須要一筆金錢去設計,而且亦扼殺了新會員在BK這個已廣為人知的網站中來參予,所以最後還是只安排了獨立的相片網站了。

參加0601family是一個很個人的選擇,我從不主張宣傳來招攬會員,因為人數愈多,義工要做的事就愈多,不過這半年來有幸得到各位支持,才可以有二百多位會員的加入。 無論你入不入會,在BK0601的媽媽會的身份也是一樣的,大家也想做一個好媽媽,所以才在這裡無拘無束地交心。 不過都係那句,大家來自不同階層,在溝通的過程上一定須要磨合及適應的。 今天你認為想說便可說,那天你想只看不說我們也很接受。 自問我每天也當「毛毛今日食D乜」係我每一日的功課,一定儘能力去跟大家切磋一下,至於會務上,我們的幹事也己儘力在工餘時間應付,如果當中怠慢了,亦希望大家能諒解。

祝願大家在新一年裡

[size=xx-large]和氣生財

大宅

真係一樣米養百樣人,做得幾好都一樣有人彈三彈四,我相信果位媽咪都係少同我哋0601交流至講D咁嘅野,不過佢所講嘅野,我就一D都唔認同喇!由其係個句"有些常開topic的媽媽,像小圈子一樣,喜歡的就答,不喜歡那媽媽的就唔答?!這些媽媽真的不要得呢 ",仲要加埋呢個鬧人公仔,駛唔駛咁呀! 每個人都有言論自由,人哋唔答咪算囉!或者人哋有佢嘅原因先至唔答呢! 未必係唔鍾意果個媽咪先至唔答,唔好咁睇唔開啦! 同埋話人哋"不要得"真係唔應該,人哋唔回應又唔係嘜野咁大件事,睇到呢三隻字真係有D反感,仲要加埋鬧人公仔就更加無品添!唔鍾意人哋唔答妳野咪以後唔好上果個topic囉! 又無人迫妳一定要上ge。

至於會員制,其實唔只0601有,有D媽咪會都有架,佢哋搞活動仲有quota限制住D參加人數添呀! 果位媽咪真係要出去個公海(其他媽咪會)到游吓了解吓先啦! 講野唔好咁一面倒呀!

大宅

我老公看完後有下列意見 :
(1). 問題不合邏輯. 難道喜歡的mama不答, 不喜歡的mama就回答?
(2). 我老公嘗試重整問題 :
- 她是否覺得0601有部份mama特別親切但不包括她在內?
- 她是否覺得0601比外邊的世界有更嚴重的小圈子問題? (our ans : 我覺得不是, 外邊世界更恐怖)
- 她都吾化.

anyway, 各人有自己感覺及思想, 言論自由.

大宅

dora,我老公睇完嘅結論係...........'佢'都short short 哋

都係嗰句啦,大家接收到嘅文宇一樣,但係理解唔同,都冇辦法。
[url=][/url]

男爵府

題外話,
dora611,您老公都同您上bk架 太好啦

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

可能我地0601family的會搞得太好喇,佢好羡慕呢
]

男爵府

尋晚好想即時回答嗰位媽咪說話,心裡面同埋嘴邊都已經”hing到辣雞”,無奈我一路上網一路瞓着,唔想打錯嘢,所以今晚會講下我點諗.

我覺得佢嘅說話打沉好多滿懷熱誠嘅媽咪對0601 FAMILY嘅投入同付出.會員制何止得我地呀,出面嘅機構,好似尿片都要入會喇,幾乎全部都有會員制.正所謂”一個願打,一個願捱”,好多時都要付出少少先至可以享受好嘢.呢樣嘢已經唔係今時今日嘅做法,唔係生活喺2007年都唔知呀 要嘗試投入先至可以慢慢建立到歸屬感ma~

而且正如毛媽話齋,成立呢個會嘅目的絕對唔係要攪小圈子,係方便我地去籌備大型活動(如要用政府場地,一盤散沙又點訂場?),又或者去”鍊”個靚價買嘢,何樂而不為呀?唔通世界上有筍嘢會冇人想要咩??

能夠喺差唔多時間生小朋友,喺BK識到唔同媽咪,都係一種緣份,點解唔珍惜呢個友情,反而要咁多怨氣呢?真係一件好sad嘅事呀 :-|

冇論點,我都仍然全力support 0601 FAMILY, 創辦人,咁多位幹事同埋抱住正面態度嘅媽咪們!!

該用戶已被刪除

公爵府

畀面勳章

相信果位媽咪都唔開心左好耐, 一方面見到活動咁吸引幸到口水流, 但又唔憤氣付出那一丁點義務入會, 佢係要令自己咁矛盾咁辛苦, 就由得佢自尋煩惱吧!!

大宅

又唔係喎!呢位媽咪有報名參加1118聚會

首頁

尾頁

跳至