論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

【可否分享下】接左新工人返屋企後,佢地第一時間會做d乜?

我用過3個工人,

第一個係從印尼來的印(曾有出國經驗),佢入屋後,
一見到個廚房,就第一時衝左入去,清潔到11點才
走返出來,都算經典。但之後两年都冇再見到佢咁
勤力 lu。加上佢打bb,梗係冇得留低啦。

第二個係本地完約賓,入屋後,打量一下全屋,執拾
下自己d野後,好快就上床睡覺。可能在香港太長時 
間了(6年),所以,已經持熟賣熟,不會博表現。結果,
蠢同懶令佢唔可以再繼續在我家工作下去。

昨天,第三個工人來到,從菲律賓來的賓(完全沒有
出國經驗),佢入屋後,都幾唔自然,可能佢估唔到
香港d屋咁細卦?後來,我帶佢去bb房(即係佢的房),
咁佢就開始清潔和執野(活動範圍就只係係bb房),
都係攪到11點幾先出來,我本來仲諗住等佢執完野
再教佢點用電磁oven,結果,我頂唔順都要先瞓。

今早見佢都有早起,但就淨係識”匿”係廚房,連奶都
唔諗住開比個bb,又好似唔係好想同我個女玩咁,
結果都係要我返工前”喂”埋個女先走得。

唉,都唔知好定唔好囉。總之,e+好眼瞓呀!!!

禁止訪問

Re: 【可否分享下】接左新工人返屋企後,佢地第一時間會做d乜?

民房

Re: 【可否分享下】接左新工人返屋企後,佢地第一時間會做d乜?

補充一下,我3個工人都係大約晚上7時左右到家,
可能時間都尚早,所以,如果唔做d野,點都過唔去卦?

寶貝,
我都好同意您的說法,如果有得揀,一定唔請工人,
自己可以照顧返個屋企係最幸福的。

寶貝 寫道:
(如果有得choose, 我就吾想請工人. 好煩)

子爵府

我通常第二日先會同工人坐底講工作範圍,要求,小朋友既時間表......等等,最後講家規。

另外有一樣事每個工人到部後我一定會做既就係同佢做一次防火演習 因為我屋企有小朋友我驚有起事上黎佢唔識走(or 淨係自己走 )。 所以我會帶佢行晒所有走火梯同會教佢聽到火警鐘時應做既步驟.

禁止訪問

大宅

你個工人昨天才到, 你今日返工
咁快淨係得工人同bb o係屋企? --->係lor

lormy,
可否分享吓(or pm俾我)你的家規同時間表?
thanks

複式洋房

我既做法係, 休息兩至三日, 仲會有個時間表教佢做,
第一日係教, 第二日係睇下, 第三日就睇得嚴 d,
之後都無咩事, 一直至今。
我是王晴豬之媽媽,我叫王師奶,嘿

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

lormy,

我都想要家規同時間表既copy,可以pm我嗎?

謝謝!!!

禁止訪問

男爵府

lormy,

我都想要你個家規&時間表, 可不可以pm給我呀?

thank you.

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

lormy,

我都想要你個家規&時間表, 可不可以pm給我呀? many thanks
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

大宅

lormy,
我都想要你個家規&時間表, 可不可以pm給我呀?
thanks a lot~

你個工人係賓賓定印印?
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

男爵府

lormy,

可唔可以pm埋你個家規&時間表比我? Thanks a lot.

首頁

尾頁

跳至