跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有個好奶奶....

我奶奶不嬲都對我地好好....每個星期幫我地買1~2次餸,又幫我帶個囡返pg........

過年工人放咁多日假, 佢驚我辛苦得滯, 雖然佢唔係同我地一齊住,但佢話每日都幫我煲定粥仔比亞囡.....等我朝早唔駛咁早起身............好感動 真係媽媽我愛你

別墅

Re: 我有個好奶奶....

eemsfok,
真係恭喜晒你, 同奶奶有咁嘅relationship真係好難得。
雖然我奶奶喺加拿大唔會成日見面, 但見親始終都會有d隔膜, 唔似得自己阿媽,同佢講咩都得做咩都得。
Lucky Naomi has a wonderful grandma....

男爵府

fchristine,
可能係人夾人啦, 我奶奶都真係對我好好,好少挑剔我又真係當我係屋企人.....不過總括黎講佢係一個

好太太
好媽媽
好嫲嫲
好奶奶
好老闆
好女兒
好家姐
仲有係一個大好人...

當然佢都會有一般媽媽奶奶既弱點.........但係人之常情, 我相信冇人係完美既........

你同奶奶有隔膜係可能你地好少見.......你個人咁斯文又友善應該好易相處..........比多d時間同奶奶溝通下應該佢都會對你好好.........

伯爵府

奶奶咁好,真係要珍惜,而家真係好難聽到呢句"我奶奶好好人"

別墅

eemsfok,
多謝你咁讚我
其實我奶奶係1個比較自我嘅人, 我老公細細個佢就巳經成日去左mj唔理佢, 所以連我老公同佢d感情都麻麻。
幾時可以introduce你奶奶比我哋識吓

男爵府

fchristine...嘻嘻...你做乜面都紅晒啫............
介紹我奶奶比你識緊係冇問題啦......不過佢老人家都幾怕生"保"架.......得閒約埋你一齊同佢飲茶啦.....

susanpang....我會好好珍惜呢個關係, 因為我知我真係好好幸運至可以遇到咁好既奶奶........呢個係我既福氣.....

珍珠宮

eemsfok,
我都話你奶奶正!!!
又潮又識歎,good taste!!!
你知我指乜架la

男爵府

好媽媽勳章

唔挑剔新抱嘅99真係好好, 我有個同事勁唔like佢99, 一齊都住香港島, 一年先見幾次, 連老公都費時自己一個返屋企, 都係一年先見父母幾次...
我99都ok, 仲同我mami好friend tim, 佢地個個week都約飲茶同打馬吊, 我媽咪成日都話我99好好...不過99嘅99就唔算好相處, 但佢地一齊住, 兩個做人99嘅都有d聾聾地, 有時argue起黎都好大聲下...唔知係咪咁, 99都我冇乜要求, 試過係我地屋企食完飯幫我洗埋碗 , 攪到我唔好意思...
我果時坐月都有因為99講野太直而嬲佢, 過後又覺得佢都係為我好, 不過就好心做壞事, 而家都冇野lu...
eemsfok 寫道:
fchristine,
可能係人夾人啦, 我奶奶都真係對我好好,好少挑剔我又真係當我係屋企人.....不過總括黎講佢係一個

好太太
好媽媽
好嫲嫲
好奶奶
好老闆
好女兒
好家姐
仲有係一個大好人...

當然佢都會有一般媽媽奶奶既弱點.........但係人之常情, 我相信冇人係完美既........

你同奶奶有隔膜係可能你地好少見.......你個人咁斯文又友善應該好易相處..........比多d時間同奶奶溝通下應該佢都會對你好好.........

大宅

恭喜晒ah!!! 可以有個好99~
我99都好0錫我...不過大家0既文化&習慣&生活背景好唔同, 所以始終唔係好適應到, 果陣睇見or遇到咩野頂唔順0既都忍忍忍! 99就完全唔知我唔高興, 仲好鬼死0錫我tim~ 另外仲有兩個難頂0既叔仔...但係老爺就勁正~ 又係好鬼0錫我, 又識做人wor! 不過e+冇同佢地住, 唔就唔會有咩問題lor! 始終係相見好同住難ma!
eemsfok 寫道:
fchristine,

好太太
好媽媽
好嫲嫲
好奶奶
好老闆
好女兒
好家姐
仲有係一個大好人...

[/quote]

男爵府

CARGO相見好同住難, 呢點係永遠既事實, 我奶奶0係我地結婚果時已經POINT OUT左呢點, 所以佢話最好唔好一齊住......好彩佢自己出聲啫.........宜家有左個孫就好想我地住近D............

我都恭喜你, 老爺奶奶都咁好......我老爺在生時又係勁好.....可惜佢已經唔0係到 :cry:

男爵府

froggy你講啱佢都真係幾識歎架........ 我地下次再試過......好唔好啫

複式洋房

真係, 相見好, 同住難. 谷到一肚氣, 上來見到呢個topic, 嗔下而已. 我99對新袍都算ok. 但因為有bb, 佢堅持話自已老, 唔肯湊, 叫我地搵人湊. 咁咪請菲傭啦. 個菲傭幾好喎, 掂知99就唔like 佢, 話人地唔自動自覺, 叫才做.

大佬呀, 我請個菲傭係湊仔, 佢要人日日勁做家居清潔, 又要即叫即做, 仲係即刻要做完. 咁bb邊個睇. 試過99要菲傭洗廚房,但要又監察人地做野, 結果抱住bb在廚房聞藍威寶. 連菲傭都忍唔住叫佢唔好俾bb聞.

點算好, 真係極之後悔返來同佢住. 好想搵地方搬.......

大宅

applebaby:
我和你情況差唔多,不過我已和99炒大獲,佢唔會再係到住,但佢會得閒上來監察個工人(佢都係抱住亞b入廚房) ,成日話人求其,厘樣唔掂個樣唔掂,我心想:工人就緊係唔會做到和你心林一樣架啦!不過,我都知佢都係緊張亞b!但係佢又比壓力我,次次上完來就會打來叫我訓示個工人,唉!
:cry:
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

男爵府

emmsfok, 好羨慕你有個咁好既99

大宅

eemsfok,

我好贊你個句[size=xx-large]呢個係我既福氣.....

我同99一齊住, 大家相處ok, 佢每朝早煲粥仔、洗玩具...
我都好感激佢咁鍚牛b哥!!!!!我會好好珍惜/鍚返99
我都相信人夾人, 但都要大家互相遷就先得,
每個人都有缺點, 唔好將對方缺點放大!!!!

侯爵府

BK Milk勳章

emmsfok, 真係好羨慕, 可惜我無呢d 福份 :-( :-(
我奶奶向我結婚前已經唔向到, 佢在生時真係好鬼o錫我, 佢有兩個新抱, 但明眼人都知佢係特別o錫我.
我結婚時, 佢已經話如果我地可以就自己買樓, 但佢真係唔想同我叔仔兩公婆住, 我知道後就同佢講, 如果佢住得唔開心,咪過黎同我住囉, 但佢就話有時相見好, 同住難, 佢都做過人新抱, 好明白呢個道理.
依家我同我老公都覺得我地唔可以俾佢向福 :-( :-(

男爵府

Vivi, 我相信你都係一個好識做既家嫂, 做人真要識appreciate人地所做既野, 唔好下下放大d佢做得唔好既野,咁就大家都舒服........

當然我d老人家又真係好難頂, 我都見過有d奶奶真係好難相處, 我同你都算真係好彩........

男爵府

heiheikwok....人生就係咁, 我老爺又係超級好人及愛錫, 我記我剛剛同我老公結婚果年, 我就開始半工讀個MBA, 老爺好鍾意上進勤力既人, 所以佢為左比d鼓勵我,就封左一封5個位既利是比我, 叫我比心機........仲叫我唔好捱壞身體.

佢0係佢d 朋友呀or人客面前都會只對我有讚冇彈......搞到佢有d 朋友專登要黎睇下呢好家嫂, 唉....好可惜佢兩年前已經離開左我地..........我同老公都覺得我地應該早d有亞囡等佢老人家可以3代同堂下....玩下孫.......

再有我亞媽又係去得早, 佢好鍚我同我老公.......唉一提我自己亞媽我就好掛住佢............ :cry: ...我真係好羨慕你地好多個都有亞媽可以幫下手......自從我媽咪離開左我地之後, 我就深深感受到有亞媽既人係幾咁幸福..........

首頁

尾頁

跳至