跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

各位10月媽媽, 你地會係邊間公立醫院做產驗呀??

我今朝睇完普通醫生, 佢寫左張醫生紙俾我
叫我去瑪嘉烈排期
(因我住o個頭)
但我老公個friend個老婆, 都係住我附近
就排廣華
好似話if醫院有位, 都可以照排, 係咪架??
你地會排邊間呀??

我估我end up都會係私家生
但都會照排政府law...

洋房

Re: 各位10月媽媽, 你地會係邊間公立醫院做產驗呀??

我住港島東, 應該會去東區啦, 但我都估我end up都係去c+, 但點都會排政府.

我打過去養和問, 佢地話已經full到9月尾喇, 真係誇張...

大宅

除非你話比佢聽係住係廣華果區, 否則佢有位都吾比你架. 我上個星期去排果陣, 就見到不斷咁有人比姑娘reject. 攪到對我地真係住果區既就鬼咁悔氣, 好似我地騙佢咁.
其實最仲要係方便自己, 好似我咁, 上次我剛剛生完, bb要日日返醫院照燈, 好采我住得近醫院. 如果吾係都好辛苦.
伊芙蓮 寫道:
我今朝睇完普通醫生, 佢寫左張醫生紙俾我
叫我去瑪嘉烈排期
(因我住o個頭)
但我老公個friend個老婆, 都係住我附近
就排廣華
好似話if醫院有位, 都可以照排, 係咪架??
你地會排邊間呀??

我估我end up都會係私家生
但都會照排政府law...

大宅

我就係今日去廣華比佢reject, 我本身住九龍灣, 最終去左聯合, 但以家d姑娘真係態度真係好差

洋房

咁我就算好彩喇!我住荔枝角,本來應該瑪嘉烈最近,但我朋友話廣華的婦產科好好,所以我一知道有左就即刻去book喇,佢都有問我住邊頭,但又ok左喎,雖然我都唔會在廣華生,但係人人都話私家政府兩邊睇嘛!

大宅

我諗住係政府e院生, 仲未去排期, 呢幾日放假, 明天才去.
我未決定去廣華or伊利沙白, 請問各位有無意見

複式洋房

小桃桃 我睇bk好多百媽媽都讚廣華...
大家好!! 我住西貢,娘家在沙田,有冇好建議?
[img align=right]http://bd.lilypie.com/LdY5p8.png[/img]

複式洋房

january... 想請教一下... :-P
d 護士會唔會要求住址證明?
我想去廣華,因為家住西貢,有西貢車直到旺角...
我工作地點又 "qk" 在葵芳...
[img align=right]http://bd.lilypie.com/LdY5p8.png[/img]

大宅

早幾日我都俾廣華reject左,d姑娘態度勁差:我上到去見到佢地寫緊野,咁就唔出聲等佢寫完就開口問:唔該,我想預約架!姑娘:住邊區?答:新界區。姑娘:我地唔收跨區!我都答左句"唔該"
但佢d態度真係好差,全程粗聲粗氣,就算幾辛苦都好,你都係返緊工,可唔可以俾番d專業精神?雖然我之前都聽人講廣華生仔好,但果日見識到一個害群之馬,即刻無咁大期望囉~ :evil:

複式洋房

我媽咪住沙田,我明天會去威院登記,有無人試過?
should i bring any document??
i only have pregnancy cert. but no doctor's referal letter, is it good enough?

複式洋房

Thanks for your advice, purple_lily!
I think I would try PWH (Shatin) tomorrow...
Good luck to you too!

民房

我個老表就話叫我去贊育打電話約時間, 係咪因為我住香港區, 所以唔同你地呢?
佢話要報自己住pok ful lam, 咁就可以派到去瑪麗醫院, 其實我都係諗住在私家醫院生的, 但係好似已經book到去七月..仲有好多中國媽媽要頭位..可能真係公立醫院好小小...都唔知...

複式洋房

我聽d媽咪講c+會加價...
太多內地mama生啦!!

大宅

我book左屯門醫院,諗住同私家隔住咁睇。

民房

咁你會去邊度生呀? 私加定公立呀?
我都係第一次.. 都唔知.. 但係好似就算比錢私加都要搶頭位咁... :(

複式洋房

- 到醫院婦產科登記,佢地話要帶"轉介信"才接受. 但我沒有
- 但健康院就只要求"懷孕登明書"即可 (我放假前已同我的c+醫生要求)

但我想直接去威爾斯醫院,你地點去醫院登記架????

洋房

但我上次去廣華book產檢都只係得張醫生證明咋喎,都冇轉介信,而且我報的地址係荔枝角佢都俾我book廣華喎!我有個同事上年在威院生,話d服務好差,仲有醫生有少少失誤,差d攪到有生命危險添,所以我地聽完之後就個個都怕左威院喇!而最近有3個同事都睇廣華話好囉,其中有一個就最後去左仁安生,但個個對廣華都有讚冇彈喎,佢地話產檢唔好揀醫生,要揀助產士喎!

大宅

我16/2去左威院登記,帶醫生紙去就得架喇﹗不過都等左好耐﹗佢仲會叫我去健康院添﹗我聽日就會去.....

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

咁其實應該去母嬰健康院還是直接去醫院產科登記呢?有什麼手續呢?

首頁
12345...6

尾頁

跳至