跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 各位10月媽媽, 你地會係邊間公立醫院做產驗呀??

PP媽媽~~
咁都無辦法啦,我用真空煲煲湯囉,
煲半個鍾,放落真空煲度,就去瞓,
到食飯前半個鍾再煲就得啦
~~好方便,我好懶架~~
飲多d花膠湯好呀.
我睇中醫話我虛,要陰補.
我第一胎好好多,無咁煩~

水晶宮

果日去tmh, 大部份都唔係香港居民, d clerk 又要copy佢地d passport, payment receipt.... , 搞到排好耐隊, 到生果時都唔知點

複式洋房

我預產期是10月10日,
己book3月17日西區贊育第一次檢查

大宅

我預產期係10月28日,book了廣華,4月12日第一次檢查,
我係高齡產婦,都有少少担心,而且無朋友有懷孕經驗,
所以要上黎學多d睇多d。

大宅

我預產期係10月12日,3月8日係pwh做左產驗,嘩估唔到咁多人,無論10点11点12点,d人都係咁早到,個日我搞左成三個鈡先走得,不過個日我做左b照,不過影唔到相,排左5月18日再影過,好彩之後去健康院复診,唔係又有排等.

複式洋房

已經預約左3月26日係東區做第一次產檢。過程都好順利,d姑娘都算好人。
登記時隔離有位先生幫一位年輕小姐填表。一睇之下果位小姐原來用大陸passport,仲只係得19年歲。

複式洋房

我都係預約左3月26日早上係東區做第一次產檢喎!!
不過我係用fax登記的,申請過程好順利,希望產檢當日一切順利啦!! :lol:
http://hk.myblog.yahoo.com/warmwing_b

大宅

今朝去咗廣華做產檢,很多人,九點幾去,拿埋藥都差唔多一點囉。

有驗尿、量血壓、磅重、度高、抽血、照超聲波。醫生就幫我做婦科檢查、問病歷。

很可惜,入唔到助產士小組,姑娘話因為第一胎有貧血、所以唔入得。仲問我有無接受輸血 :-(

大宅

助產士小組好難入咩??
我 3/4 第一次去廣華檢查, 係咪果日會知道入唔入到助產士小組??

tingting媽媽 寫道:
今朝去咗廣華做產檢,很多人,九點幾去,拿埋藥都差唔多一點囉。

有驗尿、量血壓、磅重、度高、抽血、照超聲波。醫生就幫我做婦科檢查、問病歷。

很可惜,入唔到助產士小組,姑娘話因為第一胎有貧血、所以唔入得。仲問我有無接受輸血 :-(

大宅

我都想知係咪即日會知道入唔入到助產士小組?
不過唔知高齡產婦係咪又少機會入呢??
我12/4就去初檢哦!

大宅

我個人覺得入咗助產士小組,即係身體好好,唔使由醫生跟進。

而家入唔到,好似覺得自己身體唔係咁好,所以有d擔心。

睇返章程,如果孕婦沒有以下兩樣唔收,可以考慮入助產士小組:
1. 有特別病﹙唔記得佢點寫啦﹚
2. 以前有不良生產病歷﹙我就係因呢樣所以入唔到﹚

大宅

tingting媽媽:
唔該晒你哦,希望入到助產士小組啦!

別墅

我向瑪麗做產檢,早上大概有30幾人排隊,唔知算唔算多人.向瑪麗又唔覺有好多大陸人. 你地向其他醫院有冇見到好多大陸人呀?

民房

有呀, 我向東區的

大宅

祝你好運
concat 寫道:
tingting媽媽:
唔該晒你哦,希望入到助產士小組啦!

別墅

我都係東區醫院呀, 3月26日第一次去產驗, 唔知多唔多人呢???

大宅

助產士小組係咩嚟架?
入左有咩好呢?

大宅

助產小組係有註冊護士﹙包括助產士﹚組成的,如果加入小組,由產前檢查到產後都會係同一team人follow up。

最後一次產前檢查會由一名小組成員同醫生一齊再睇。

加入小組的孕婦,如果中途有特別病,都會被踢出小組,由醫生跟進返。

複式洋房

我都係3月26日早上係東區做產檢。唔知要等幾耐呢
希望可以趕到下午返工啦!

水晶宮

咁即係感情好d啦
[quote]
tingting媽媽 寫道:
助產小組係有註冊護士﹙包括助產士﹚組成的,如果加入小組,由產前檢查到產後都會係同一team人follow up。

最後一次產前檢查會由一名小組成員同醫生一齊再睇。

加入小組的孕婦,如果中途有特別病,都會被踢出小組,由醫生跟進返。

首頁

尾頁

跳至