跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

政府產檢

在政府做產檢,生之前會唔會再做超聲波和檢查盆骨的大小。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 政府產檢

政府係响20周左右做一次結構性超聲波外, 係唔會再有額外檢查O架啦!
我上胎都係主動問私家, 佢先同我估計盤骨夠唔夠住順產

大宅

但係我聽人講係有最後一次照超聲波架,應該會係最後一次覆診到照,不過係廣華,其他真係唔了解囉,你係邊到生?
我都係廣華,前幾日醫生度我肚時,覺得我個肚細,佢都要求我去照多次確認,無乜問題都唔會叫你照囉。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

cocoworld82 寫道:
但係我聽人講係有最後一次照超聲波架,應該會係最後一次覆診到照,不過係廣華,其他真係唔了解囉,你係邊到生?

上胎响QM, 今胎一樣... 上次仲多O左個13周度頸皮, 今次反而要自費去PW做... 今胎得20周做結構性, 無聽過臨尾會有多次囉

別墅

我在廣華產檢的,我問過e生,他說不會再照Us,於是我問他怎能確定BB正常,要否需要開刀等,佢就話公立醫院就係咁,唔同c+。因為我都預約C+了,所以我決定不再去覆診…
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

大宅

可能我個親戚誤會左掛,我又再問其他人,又話無,可能佢見細肚,就先叫你照多次囉,不過要交$去照架,不過照下都無房既............

大宅

由頭到尾,依家都32週喇,都因為產檢而做照過U/S 呀!係上次入醫院,俾醫生話點解自己唔去私家照...但BB麻麻一聽到我話要照U/S,又被鬧喇!又話對個BB 唔好喎~~~~~~我話係醫生叫我去照下架喎,佢話睇下個心有無事嘛,但佢都唔俾...佢話都咁大個喇,照到有事咁又點呀?我個細家嫂生兩個都無照呢D野架,咪兩個BB都無事,健健康康! :cry:
唉~無奈!但我都係決定三月中去私家醫生度照多次!但係咪到時可以順便問埋佢點睇夠唔夠位順產架?

複式洋房

d老人家唔知u/s同x-ray的分別, 所以咁講,
其實, u/s 檢驗己經好普遍, 好安全la
就算政府醫院, 都好早期同約20 週時做結構檢查,
早d知道bb 有冇大問題•
但資源問題,政府醫院唔會安排每次照u/s,
好多mamui安心起見, 間中都係私家照下ga

首頁

尾頁

跳至