產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

續 <生左BB被公司炒左>~ 平機會回應...

續 <生左BB被公司炒左>~ 平機會回應...自從上次得到好多媽咪及準媽咪的意見後, 我終於去左平機會, 亦已經同公司代表見左面.....今天平機會答覆係.....公司企得好硬, 只賠一個月, 及唔比bonus我.....各位媽媽....公司由知道我大肚開始已經對我好差, 想迫我走, 又叫我搬重野, 又叫我上上落落, 成日指住我責備我, 去做產檢又唔比, 迫我要用星期六下午去比錢c+醫生度check....而我一返工又立即炒左我.... :-( 平機會同我講....公司唔認對我有"懷孕歧視".....所以好似比乞兒咁....賠1個月....但係我已經找左2個幾月工喇...一d消息都無...而今日收到既回覆令我好hurt....係咪咁....係咪可以任由公司炒人時首選大肚婆, 我係既前4後6係唔係咁令老闆討厭.....現在平機會要我答覆....我希望大家可以比D意見.....如果唔接受, 佢地會展開調查, 到時有2個結果, 1係我一個仙都無, 2係公司要再賠多D.....其實...我唔想接受, 因為...."公理何在?".......如果你係我, 你地會點...比D意見吧...我年初四要call 佢地喇.... :-(

大宅

Re: 續 <生左BB被公司炒左>~ 平機會回應...

weloveBB ,

我會支持你.如果係我,我一定同佢繼續玩到底.不過最好係這段時間睇下找唔找到証人或者証據可以幫自己(如果有便最好,因為機會大好多).唔好咁擔心住先.開開心心同家人仲有bb過左年先.新年快樂.希望過左年會有好結果啦.

子爵府

唔接受.
whats fair

i understand its hard, but i will flight until the last min.

addoil...
該用戶已被刪除

禁止訪問

子爵府

如果你有証據 (人証-有同事肯出來做証; 物証 e.g. emails), 咁就應該去試吓!!
我明白你唔咁心, 不過, 呢d cases 其實好難攪... 我公司都有同事都係咁, 但我公司係大公司, 有 legal dept, 最終個工事接受咗 compensation...
我唔係想潑你冷水... 不過, 要有心理準備要用好多心力~
Good Luck!!

大宅

其實平機會同我講...如果會continous 去追究都要成幾年時間, 佢問我籍唔籍得,....須然公司唔認係懷孕歧視, 但係佢地都沒有比出証明及推翻...同埋當時我個衰都有認叫我搬重野...佢說....:我無叫佢一秒鐘內拾wor, 行多幾次咪ok law"....成個過程講左3小時...果衰人都解釋唔到why炒我....而我告佢地係..."懷孕歧視"問題., 因為我有左所以公司首選我....講真, 我係覺得要比多D老板知道唔係生左之後放埋10個星期產假時, 我地無左保障便炒我地....我唔知自己會唔會win, 我只係知道D個世界上仍然有好多衰老板.....如果我地個個都抱住"算既心態"是否會縱容D衰人呢.....我唔甘心, 因為我沒有錯....便炒左我. 而我另一位同事2個月之內接受79個complaints, 佢又唔炒.....果 d係咩人....

証據, 証人我都唔知有沒有用.. 講真做証人要負好大責任, 唔係個個都願意, 同埋同行太細喇....一旦被個衰人唱出去, 佢地真係....好難轉工及搵工....而証據...我當日只係返左大半日工根本唔知道佢會炒我....同埋當我知道時, 佢已經當我好似個賊咁, 叫人睇住我....

到現在果衰人對我既傷害, 我仍然歷歷在目....永遠都唔會忘記..... :-( 可能你地會覺得我好灰....不過如果我係你...你都會.....

男爵府

畀面勳章

如果我唔等份糧, 同佢玩一世都玩
大不了無左一兩萬, 但條氣順左好多, 起碼你有爭取過!!!
當然你真係要睇你自己的情況啦!
我支持你~加油

大宅

"其實平機會同我講...如果會continous 去追究都要成幾年時間, 佢問我籍唔籍得,...."

what is the meaning of 籍唔籍得 ? if i were you, i will sue 平機會 too, asking me to give up my right and ignore the "懷孕歧視"問題 of your ex-company. i am not kidding !!!

大宅

如果係我,我一定同佢繼續玩到底

大宅

各位媽咪....有D人聽左我D件事之後...會覺得我好浪費時間, 公司比多1個月你已經算係咁? 佢地以為我係為左錢.....講真, 我好 down, 因為D件事,...我懷疑我自己有抑鬱...我e+日日同我老公argue...一日幾次, 口黑面黑...有時見到BB...好擔心...唔知點好....我又唔想同人講...晚晚 BB瞓左我就喊....我真係唔知點.....同人講....又好似怕人地唔知點諗...我都生左成3個月....無理由有產後抑鬱....不過我真係好辛苦....

我唔係為左錢...我係為左啖氣.....可能我係一個好硬頸好固執既人...而係我過去既人生...我沒有遺憾.....所以 "laid off" D件事對我有好大打擊.....
:-(

大宅

畀面勳章

welove

I totally understand your feeling. I want to share with you my experience, 10 years ago, when I was 大肚 (almost 6 months). My company told me that my post would be "Job Discontinuous", and I will be terminated after birth (just because I am大肚, they cannot immediate terminate me!!) The compensation was (severance pay + ORSO + 1 month notice salary). Though I feel very depress as you may recall that at that time, the economic was so bad, high unemployment. Same to you, I agrue with my family many times because of financial problem and etc. However, I feel the termination terms were OK as I think the compensation was fair enough. Now, I have a new job and everything go smooth.

Maybe my case is not the same to you. My comment is, if you think the compensation is OK. Just let the bad thing gone, and hope for the best.

Of course, if you think you want to carry on the battle. I'm sure many mums here will back you up.

別墅

我支持你肯企出來對抗d衰人, 等佢地唔會蝦得就蝦, 但係我更擔心你精神健康, 如果你覺得精神壓力太大, 就等呢d衰人俾天收, 一定惡有惡補, 總之你要保重自己.

民房

我好同情你的遭遇
不過要人證物證都好難
同事除非吾打算再係公司做嘢
否則多數吾敢做證人
何況你話行頭窄
就算出來做證人都會俾人覺得係攪事的人
如果這件事糾纏你幾年
我諗你的精神壓力會好大
為咗啖氣傷咗自己、bb同老公的感情就吾值得
不如你試諗下如果接受賠償
搵個第二份工
對你的家庭關係係吾係會好d
如果係的話
就要放下啖氣
以大局為重

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

weloveBB,

唔.. 我雖然仲未有BB住. 但你呢件事俾我覺得D 僱主真係好無良. 唔通佢地呢世都唔會結婚生仔or 娶老婆生仔咩? 如果第日佢地自身咁樣又會點呢? 算啦~ 唔駛為呢D人/事唔開心, 係唔值得既. 妨且可能係你既公司政策, 由最高領導人下令. 我相信呢個世上仲有好多好老闆.

唔好為左呢件事同老公嘈, 唔值得架~

我多口講句: 有左既媽媽, 一定要萬事小心, 千祈唔好行差踏錯. 係遇有不公平待遇時, 要平心靜氣咁搜集證據!!!!!

癈話完畢

大宅

如果真係有抑鬱...係唔係一定要看醫生....我昨天聽到人說....有個女人生左BB, 一直都好好....點知過左幾多月之後....個女人跳樓死左wor....果個人說佢屋企人完全唔察覺佢有產後抑鬱...因為佢揍得好開心架wor...

其實抑鬱係唔係痴線....? 會突然出現嗎? 我之前都沒有的, 去健康院 (生左第6日), 個nurse說我好開心.....應該沒有事....點知我被公司 laid off左之後....我........ :-(

公爵府

好媽媽勳章

weloveBB,
唔好諗咁多, 相信自己的想法最重要

只要你知道/相信自己係做緊一樣對的事, 就去做
不必擔心人地的睇法
每人有自己不同的價值觀同處理方式
你覺得點做係啱嘅, 係合乎你的做人原則, 咪做囉
做過至知值唔值得
(我唔係話主張停手的媽咪看法不正確, 只是每人有不同選擇)

有d事, 對同錯要揸緊
唔係話個僱主依足法例賠比你就了事
如果你唔繼續打落去, 我相信你一定會唔甘心
但你要做好心理準備, 繼續打落去, 結果不如你所想時
你係咪可以接受同面對
因為過程可能會令你更不快
如果你準備好, 接受到, 為何不一試?
但首要條件是你必須搜証充足, 夠力
至可以決定你有冇"可以"打落去的條件
而唔係你"想唔想"繼續打落去.

前僱主的行為, 的確是借法律罅, 傷害了你的自尊/自信
但記住, 即使決定打落去, 唔應該係為啖氣
(為啖氣只是衝動, 不值得).

weloveBB 寫道:
各位媽咪....有D人聽左我D件事之後...會覺得我好浪費時間, 公司比多1個月你已經算係咁? 佢地以為我係為左錢.....講真, 我好 down, 因為D件事,...我懷疑我自己有抑鬱...我e+日日同我老公argue...一日幾次, 口黑面黑...有時見到BB...好擔心...唔知點好....我又唔想同人講...晚晚 BB瞓左我就喊....我真係唔知點.....同人講....又好似怕人地唔知點諗...我都生左成3個月....無理由有產後抑鬱....不過我真係好辛苦....

我唔係為左錢...我係為左啖氣.....可能我係一個好硬頸好固執既人...而係我過去既人生...我沒有遺憾.....所以 "laid off" D件事對我有好大打擊.....
:-(

大宅

既然得1個月compensation, 如果係我, 一定玩大佢, 可能報料比 X週刋, 等傳媒去探討, 令廣大市民關注這件事, 就算touchwood件案輸了, 但可以令人關注此問題, 我覺得你已經win了呢場仗, 但有老公的supporting是非常重要的, 所以你都要與老公攞了共識才迎接這長期戰爭會式合d

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

講真, 我係覺得要比多D老板知道唔係生左之後放埋10個星期產假時, 我地無左保障便炒我地....

提提你: 放埋10個星期產假後, 抄左, 仲可以告佢"家庭崗位歧視", 詳情問下平機會.

我慘了! 沉浸在白勝祖的魔城裡了!

首頁

尾頁

跳至