婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

甲狀腺

大家好,我係預產期9月尾的第一胎媽媽
我一向都食緊甲狀腺藥 (綠色糖衣丸仔,藥名叫Carbimazole 5mg) 大約食左4-5個月, 請問有冇媽咪食緊呢隻藥?
我問過E生就話我要繼續食,食到BB大約36週先停藥,但我想問一問, o係我停藥之前,繼續食呢隻藥會唔會對BB有咩影響呢?係咪到36週之後停藥, 生出來既BB就真係冇問題嗎?

謝各位解答,祝大家新年快樂^^

男爵府

Re: 甲狀腺

我都食緊呢隻藥,不過我而家唔係有BB!每次覆診都無聽E生問我有無懷孕,我諗應該唔會對BB有影響,不過最好問清楚,唔駛等自己咁擔心麻,咁對自己同肚裡面既BB都唔好架

知足常樂     平凡是福 

大宅

唔該晒vizzi

複式洋房

carine007,
請問你WHY要食這藥?我是六月媽媽,之前在十一月時因突然心跳急速,上氣不接下氣,到公立睇,醫生叫我驗甲狀腺,之後姑娘follow. 上次復診,姑娘只說是border line, 要再驗一次.今天復診,姑娘仍要我驗第三次,下次復診才可見醫生,決定是否轉介內科.驗o左三次,仍未有人可告之,到底什麼事.

男爵府

甲狀腺有分高同低,我就係甲狀腺素過高,其實正常一般約13-22度左右,我最高既時候去到70幾度,個人好怕熱,心跳手震,仲食極都唔肥!唔知你所講既border line係咪講一般正常既度數呢?

知足常樂     平凡是福 

首頁

尾頁

跳至