烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

餵緊人奶. 但唔夠奶水. 有什麼湯水可以補補.

初初開始餵人奶. 但唔夠奶水. 有什麼湯水可以補補? 老公叫我放棄. 個心有d唔開心. :-(

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 餵緊人奶. 但唔夠奶水. 有什麼湯水可以補補.

唔好唔開心啦. 初初係唔夠奶架. 你身體需要時間去適應同調節. keep 住心情放鬆d, 你有冇上過醫院的breastfeed course ?? 可以飲多d湯. details 你可以去餵哺母乳個topic 問下有經驗的媽媽, 大家同一背景可以互相support. 加油呀 !!! 我好支持breastfeeding 架. 我自己都breastfeed 左仔仔4個月呀.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

禁止訪問

子爵府

木瓜煲魚呀!好犀利ga!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

我自己果時就花生雞腳, 節瓜章魚, 花膠, 木瓜魚反而冇乜料到. 你自己試下邊隻對自己上奶最有效啦.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

我諗都係多飲水同埋牛奶會有幫助。
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

大宅

可參考一下

以下係我上胎餵人奶既心得,同你地分享下!!

1)放鬆心情,過份擔心會影響奶量!!
2)埋身餵,咁樣先會越黎越多奶!!
3)唔洗擔心bb唔飽,佢越食得多,下餐你出既奶越多!
4)做以下湯飲,明天你一定谷奶
**燉雞汁**
買一隻新鮮,洗乾淨
只加一塊薑,完隻放入燉鐘,不加水<----記住
燉佢2-3個鐘
將雞汁倒出,去左d油佢<---我會慢慢吹左d油佢,因為油幾多下,所以買走地雞好d!油少!
一隻2斤幾~3斤既雞,可以3/4碗至1碗仔既雞汁
飲左呢個精華佢!!!
明天你會好多奶架啦!!(有奶泵??,可會多左要泵架)
當年我係醫院就多左成11安奶,bb飲唔晒!!
另有人用豬肉,但效果,雞好d!!!
5)留意自己食既食物,有係會令自己回奶既食物(淡豆豉,乳鴿,內臟,豬潤水,生麥芽 )千期咪食!!
6)多飲湯水,如多飲魚湯,木瓜湯,
7)有足夠的休息

民房

thanks 你地支持...好感動 :-(

首頁

尾頁

跳至
熱門主題