跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

好似記得2月媽咪係咪要去健康院檢查架???

你地有冇去呀??

複式洋房

Re: 好似記得2月媽咪係咪要去健康院檢查架???

准備過完年後去呀,都差點唔記得呀

子爵府

點解我冇印象ga 邊度有寫架??

複式洋房

manyeebb,
係咪指0602媽咪在做第一次產後檢查時, 所做既子宮頸細胞檢查呀? 我06年4月8號做過, 健康院o係張[子宮頸細胞檢查後須知]度, 同我寫住2007年4月份, 中央電話約期, 電話:3166-6631.
詳情可click:
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_topic/ct_woman_health/wh_cs_s14.html
以及
http://www.cervicalscreening.gov.hk/tc_chi/cs/cs_who/cs_who.php

manyeebb 寫道:
你地有冇去呀??

大宅

我都冇印象喎!係咪去健康院排期嫁?我都奇怪去健康院o個陣成日都聽到d姑娘話做子宮頸普查 ,我又冇問姑娘喎,係咪定期做都唔洗錢嫁?

複式洋房

我06年2月生bb,同年4月頭做產後檢查時,健康院姑娘同我講:可當日做埋子宮頸抹片檢查,費用HK$100(非符合資格人士的收費

男爵府

我大肚前做左一次,生完做產後檢查時又再做左第二次,咁我係未即係可以三年後再做啊!!

大宅

點解無姑娘同我講過的?係咪健康院先有,贊育無架?我係贊育產後檢查的

複式洋房

pinky,
我岩岩番健康院同仔仔打一歲針,順便問過當值既護士長,佢話如果妳已經做過兩次檢查,而檢驗結果又係正常冇問題既話,冇錯係可以三年後先再做;不過我覺得自己都要留意下,學似

複式洋房

Nail,
可能姑娘咁岩冇講到

男爵府

MS_LAU 寫道:
pinky,記住mark低幾時再做呀,唔覺唔覺好易忘記架!
我咁大頭蝦,2年後一定會唔記得左!不過唔係會寄信提我o地gar咩? ?-(

複式洋房

Sorry, 妳o岩! 原來檢驗結果存入子宮頸普查資訊系統後, 可以收到備忘信, 提醒下次子宮頸細胞檢驗快將到期或已過期. 個系統的確唔錯! 不過我只做過一次, 仲未收到信.

pinky 寫道:
我咁大頭蝦,2年後一定會唔記得左!不過唔係會寄信提我o地gar咩? ?-( [/quote]

大宅

我都好似有印象,但好像個媽咪係25歲以上先開始預約既~

大宅

0麥有d咁ge事嫁咩,點解健康院無叫我做呢樣野ge? ?-( ?-( ?-(

複式洋房

grass0720,
冇錯, 25歲或以上既媽咪就可以做呢個檢查架喇.

grass0720 寫道:
我都好似有印象,但好像個媽咪係25歲以上先開始預約既~

複式洋房

pollychu73731,
有時政府

首頁

尾頁

跳至