跳至

首頁

尾頁

別墅

餵人奶媽媽:補奶粉問題

你地有冇補奶粉?係點樣補?每次餵完後,補一些奶粉?臨訓前,餵一餐奶粉?
該用戶已被刪除

Re: 餵人奶媽媽:補奶粉問題

大宅

我係醫院時, 醫生叫姑娘在我餵完人奶後補奶粉. 我是因為bb出生時細, 不過後來已全人奶.

你為何補奶粉?

別墅

因為覺得自己奶水唔夠, 想bb食飽d, 可以訓得好d。

大宅

奶水問題的話, 不如你想方法增加奶量, 例如多飲水和湯, 多休息, 泵多D奶. 始終飲人奶好過牛奶.

別墅

我初初都奶水唔夠, 唯有比佢食耐d, 吸多d, 供同求真係成正比, 後來奶量就變多左~

別墅

i also hope bb can suck longer, but he's quite lazy. so my 奶量 still not enough for him :-( if he is hungry, he'll get angry after sucking for just 10mins then refuse to suck again. it make me frustrated! :-(

別墅

阿b食唔飽, 會發脾氣, 訓一陣就醒, 成日喊。可以的,我當然想全人奶, 但若我的奶都唔夠, 唯有補奶粉。

大宅

我想講下我的經歷,我都是奶水唔夠,每一餐都是食完人奶後補奶粉,結果,BB滿月後無幾耐就唔肯食人奶(<=可能有乳頭混淆的問題),所以,後來回左奶,現在全奶粉

同朋友傾開後,至知道自己對餵人奶咁無知,我有個朋友又是奶水唔夠要補奶粉,但佢每次餵完後,都會用奶泵吸清人奶同刺激乳房,所以,佢可以餵足6個月,而且,後期佢都多左人奶添,若是BB唔肯食人奶,都要繼續用奶泵吸清人奶(say,每3-4hrs一次,每次2邊共30mins),否則,人奶好快越來越少(2-3日內就會無咁濟啦)

我好懷念BB食人奶的感覺,亦為此而心情低落左好耐,所以,我都好羨慕各位媽咪可以餵人奶俾BB,請你們努力,人奶對BB來說真係比奶粉好的
該用戶已被刪除

大宅

我日頭就喂人奶,如果BB餓左,而我又無奶果陣先再補奶粉,夜晚如果我起身喂BB就先比佢飲人奶先,再補奶粉,如果老公起身喂BB就淨系飲奶粉. :mrgreen:

複式洋房

bb起初小, 唔夠2kg, 住嬰兒room, 無得埋身餵,之後bb唔肯啜人奶, 所以我係全pump型.
現時bb食約6oz, pump到3oz, 幻份3oZ
護士教, 餵完人奶才補奶粉. 唔會浪費人奶.

首頁

尾頁

跳至