自由講場

跳至

首頁
34567...85

尾頁

男爵府

Re: 申請公屋進度/問題 ~~~ (part 6)

咁我四人家庭吾知會吾會得一個房呢.....
咁我想問我現在公屋個名仲係6299度,佢死都吾比我除,但我地想抽到先除吾知得吾得呢,咁樣係咪要等耐o的呀....
唉...真係好煩,有名係度,不過又冇得住......

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

kEiKoO 寫道:
cubixluk
我今日已經好心急咁打左去問有幾大, 20.xx平方, 佢地話之前冇野發生過, 咁其實佢地會唔會(握)我架?

唔會掛...因之前好似聽過有媽咪講話有事發生過(唔係死人果d)但同佢地一齊去睇樓既房署d人冇講...要問隔離屋先知...所以我諗你都係去同隔離鄰舍"打聽"下會好d~

嘩...你就好啦咁快又派過~不過係咪因為你係單親所以會快d呢?
你2個人都有20平方呀?
我地3人家庭...如果派d2-3人單位比我地好似得21.xx平方架喳... :-(

複式洋房

[size=x-large]剛剛取了張FORM回來,冇乜野填,但果度寫話如果我係四人家庭揀東涌會快D,是否真的???

男爵府

a1daddy
有咁寫咩,點解我見吾到O既....
我都係過年前交表之MA

大宅

睇下你好唔好彩~~有d4人分2房~我就分1房(全新樓),有d就冇房要自己整!
可以到佢分左樓俾你(如果你要),你個時刪除個名都得,
刪唔刪除係唔會影響等待時間
my1215sui 寫道:
咁我四人家庭吾知會吾會得一個房呢.....
咁我想問我現在公屋個名仲係6299度,佢死都吾比我除,但我地想抽到先除吾知得吾得呢,咁樣係咪要等耐o的呀....
唉...真係好煩,有名係度,不過又冇得住......

男爵府

nicolewai
你四人家庭比一個房你,咁你咪要再整多間房law
全新樓都好好呀,咁有幾多呎呀....

咁吾知四人家庭會吾會快過三人以下家庭呢,因為我都見到好多三人以下家庭申請呀.....

如果未刪名未影響等候時間呀,唉..咁我都安心o的,因為我老公話等到抽到樓先除名喎,因為我地一除名佢地就可以要轉細屋呀....

水晶宮

我都想知 3人同4人等候時間係唔係一樣 ?

呢幾個月房署d 進度慢左好多, d nos 只係做左1,2百個咋 :evil:

大宅

因我仲要入得伙,好似要等到4月先~得30.x平方如果可以梗係整多一間房!

我好似2004年12(又好似係2005年1月)到宜家唔駛3年都派左2次樓俾我

你講係如果你老公刪左名~你99個邊要由大轉細屋?
不過你都係岩岩申請~~so等派左樓而你又要先刪你老公個名~因我老公都未刪除
nicolewai
你四人家庭比一個房你,咁你咪要再整多間房law
全新樓都好好呀,咁有幾多呎呀....

咁吾知四人家庭會吾會快過三人以下家庭呢,因為我都見到好多三人以下家庭申請呀.....

如果未刪名未影響等候時間呀,唉..咁我都安心o的,因為我老公話等到抽到樓先除名喎,因為我地一除名佢地就可以要轉細屋呀....

水晶宮

咁快
我現在連審查都未到呀
[quote]
nicolewai 寫道:
我好似2004年12(又好似係2005年1月)到宜家唔駛3年都派左2次樓俾我

大宅

你幾時申請?
我第2次懷孕時~我寄信去話有左,過左2個月到(之後上年2006年8月)去見主任(因我同老公住係99度~加埋我同大囡都7個人~如果生埋8個人~太多人佢先咁快派俾我)
sammifanlp 寫道:
咁快
我現在連審查都未到呀
[quote]

男爵府

好媽媽勳章

a1daddy
有咁寫咩,點解我見吾到O既....
我都係過年前交表之MA

唔.....妳已交form, 但公屋又未除名......咁1個月後妳將會收回整份form加一張list, list度會叫妳先辦事處除名, 再將資料寄回房署的.

因我個時居屋有名, 而我又唔知要除名先, 但房署都check到資料, 所以寄回給我, 一來一回又2個月了, 所以最好補回所有資料免得擔誤時間.

複式洋房

A1Daddy 寫道:
KIWICHENG

THX! D資料好有用窩! :-P :-P :-P

你都有用嗎??你也是二人申請??我今天打過電話去房署.佢話如果我要一睡房單位..可以寫信給他們註明..他們的主任會用作參考用...我而家都唔知寫唔寫好...寫左..又怕佢慢慢搞..但係我又唔急既...但係我地而家入息已經超出...我怕佢又會再審查多一次...但係間屋拎左..我又有排住...冇謂計較個幾個月...而家15/16...寫定唔寫...?

複式洋房

你幾時申請?
我第2次懷孕時~我寄信去話有左,過左2個月到(之後上年2006年8月)去見主任(因我同老公住係99度~加埋我同大囡都7個人~如果生埋8個人~太多人佢先咁快派俾我)[quote]
sammifanlp 寫道:
咁快
我現在連審查都未到呀
[quote]
[/quote]

我而家住係媽咪到..加埋我老公都7個人...全部成年人..又唔見佢比快d我既...你第一次派就派石籬新樓???你真好彩

侯爵府

kiwi,
坦白講, 唔係撥你冷水, 你攞住份野同佢講都冇用... 如果真係 work 既我吔而家 3 個人, 都係比 21平方米我吔, 要得既.... 我吔都得啦.....

房署既編配係按每人實際可用平方嚟配房 , 即係每人 5.5 平方米, 我吔 三個人係冇任何方法 or 借口等要求佢比大啲 ..... 因為已經合咗佢配房標準... 除非我吔生多件啦 , 否則都幾難下.....

所以如果要大屋, 我諗只得東涌 or 舊既先可以大啲啲. if 係新樓, 多數都係我吔呢啲丁屎咁細既單位囉

侯爵府

你就好啦 , 2 個人都有 20.xx , 我吔三個人都係 21.xx 渣

eeee... 咪信晒佢吔, 一定要呢 2 日上去問下啲隔離左右先.... 睇下上手仲乜搬咗..... 因為果度只係幾年樓架渣
kEiKoO 寫道:
cubixluk
我今日已經好心急咁打左去問有幾大, 20.xx平方, 佢地話之前冇野發生過, 咁其實佢地會唔會(握)我架?

複式洋房

cubixluk 寫道:
kiwi,
坦白講, 唔係撥你冷水, 你攞住份野同佢講都冇用... 如果真係 work 既我吔而家 3 個人, 都係比 21平方米我吔, 要得既.... 我吔都得啦.....

房署既編配係按每人實際可用平方嚟配房 , 即係每人 5.5 平方米, 我吔 三個人係冇任何方法 or 借口等要求佢比大啲 ..... 因為已經合咗佢配房標準... 除非我吔生多件啦 , 否則都幾難下.....

所以如果要大屋, 我諗只得東涌 or 舊既先可以大啲啲. if 係新樓, 多數都係我吔呢啲丁屎咁細既單位囉

我好明白你既意思..但係你地3個..點解唔爭取下呢?
我2個人都話..但係3個人佢都比21平方..我一定爭取~
如果現在他們給我17.9平方..1-2人單位..我仲開心~
因為新屋平分面積後..每人少於7平方米居住..都可以申請調遷...到時仲好..有一個list一次過自己選樓..
最慘而家佢比個21平方既我..攤分後每人剛剛好有7平方米..2頭唔到岸
~~真苦

新屋單位係計7平方米的~舊屋就計5.5平方米
因為新屋既實用面積的地方係晒廁所同廚房~~
個廁所咁大唔知做乜~~

侯爵府

咁易咩.. 如果可以爭取, 佢就聽的話, 我一早已經做咗啦.... now 唯有等果仔大咗先算囉...... 仲有, 我吔間屋 21.xx 平方已經係合房署既標準架啦
kiwicheng 寫道:
[quote]
cubixluk 寫道:
kiwi,

我好明白你既意思..但係你地3個..點解唔爭取下呢?
我2個人都話..但係3個人佢都比21平方..我一定爭取~
如果現在他們給我17.9平方..1-2人單位..我仲開心~
因為新屋平分面積後..每人少於7平方米居住..都可以申請調遷...到時仲好..有一個list一次過自己選樓..
最慘而家佢比個21平方既我..攤分後每人剛剛好有7平方米..2頭唔到岸
~~真苦

新屋單位係計7平方米的~舊屋就計5.5平方米
因為新屋既實用面積的地方係晒廁所同廚房~~
個廁所咁大唔知做乜~~[/quote]

侯爵府

我又唔覺得你寫信要求要 1 bedroom 單位佢就會比你囉.... 因為你吔得 2 個人... 唔夠資格..... 唯一既可能佢係會比舊屋你, 但之係咁, 都係2 xx 尺, 比新樓大啲咁 ......

sorry, 又潑你冷水 tim ....

我而家份工既老細 always 要處理好多公屋既問題, 所以我比較知房署做野既方針
kiwicheng 寫道:
[quote]
A1Daddy 寫道:
KIWICHENG

THX! D資料好有用窩! :-P :-P :-P

你都有用嗎??你也是二人申請??我今天打過電話去房署.佢話如果我要一睡房單位..可以寫信給他們註明..他們的主任會用作參考用...我而家都唔知寫唔寫好...寫左..又怕佢慢慢搞..但係我又唔急既...但係我地而家入息已經超出...我怕佢又會再審查多一次...但係間屋拎左..我又有排住...冇謂計較個幾個月...而家15/16...寫定唔寫...?[/quote]

民房

我想問入住公屋頭3年係咪唔可以申請調遷架

民房

我覺得房署做野真係好有問題, 好似我咁派左石籬2村,但又唔整一個試範單位比人睇下間屋入面實用面積係點啵, 拖住我呢d派左1樓又唔知有幾細但又新樓既人, 想拒絕左佢再等又唔知要等幾耐先派第2次, 但又唔捨得佢係全新樓啵, 一係就唔好咁早派比人啦, 如果一收到信睇埋個單位係點, 咁就可以一早決定要or唔要丫ma. 1月收到信, 4月先可以睇樓, 浪費左咁多時間, 房署真係丫............ 激死我啦

首頁
34567...85

尾頁

跳至