單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

我可以點、請比我一點意見好嗎?

我同我先生己冇晒感情、由結婚開始他就住在我家、是我的地方。我同佢己有一個小朋友。但他和我同小朋友都相處唔到、我好唔想同佢生活、e種感覺己有好耐、但我又冇錢、佢講過如果同佢分開、叫我想清楚至好、佢唔會比錢我、咁我點好呢、我e家又錢又唔想同佢生活、好煩我唔想對住佢。
該用戶已被刪除

Re: 我可以點、請比我一點意見好嗎?

洋房

首先當然要出去工作,只有自立才有能力不依賴別人生活!

加油!

洋房

多謝大家比意見我、我自己在家自學倉頡同一d簡單電腦以方便揾上職工作、但我小朋友不用上學而我要返工咁又點好呢?一直令我做唔到工就係依個問題、我小朋友放學後的時間同不用上學的日子

大宅

情常在 寫道:
多謝大家比意見我、我自己在家自學倉頡同一d簡單電腦以方便揾上職工作、但我小朋友不用上學而我要返工咁又點好呢?一直令我做唔到工就係依個問題、我小朋友放學後的時間同不用上學的日子

情常在
你可問下社工睇下幫唔幫到你.
http://hk.myblog.yahoo.com/shadowlau15/
make -up shadow photos

別墅

咁你有冇家人可以幫你照顧你bb呀?如果有,當然係搵工做好啦。or 如果你份工的人工好,就可以請工人幫你。但如果兩樣都唔得,咁考慮搵社工都係一個方法。

洋房

Tony_QQ 寫道:
咁你有冇家人可以幫你照顧你bb呀?如果有,當然係搵工做好啦。or 如果你份工的人工好,就可以請工人幫你。但如果兩樣都唔得,咁考慮搵社工都係一個方法。

妳講出我現在的問題、就是妳所說的後者、我都有打算揾社工幫手、但我自己都有想過、其實好難、我小朋友返學得三四個鐘、如果比錢人幫手我都揾唔到咩錢、我人工一定唔會多、我估都係大約係六仟咁上下、請工人方面我環境唔得、我住公屋好細冇房是打通的、得一張床、放埋其它傢俬各樣都冇多餘位加多一個人。如果可以的話我一定會做、所以我好困身

唔知有冇媽咪好似找咁、揾社工可以幫到手?可以的話請分享吓好嗎?

洋房

你試下搵D大陸果D工人,2千幾都有個啦,好多人都係搵果D,你都係住自己屋企啦,屋租可以免返,6千幾-2千幾=你自己都有4千幾凈,可以拎黎養BB
註:請大陸果D工人係犯法.......不過好多人請~自己諗下啦

別墅

情常在,

你可以試下打電話去"向晴軒",他們都好似有類似的資詢的。

侯爵府

保良局幼稚園可延長放學時間
星期一至星期五到7:00,
星期六到下午2:00
及放假是公眾假期
愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

別墅

pinkykei200 寫道:
保良局幼稚園可延長放學時間
星期一至星期五到7:00,
星期六到下午2:00
及放假是公眾假期

我個仔之前讀東華三院d幼兒園都有延長放學時間。
都好方便,仲有晚飯食tim。

首頁

尾頁

跳至