自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

[求助]不可原諒的妹妹

我的妹妹從小到大都不聽父母的話,
還有......他竞做出.................................偷竊的行為......
而且偷父母的錢.............................
父母每日都會給他$20作為零用錢(他可以每天都回家食飯,省下那一$20)
所以他不乏錢
他偷錢已不是第一次
被發現後..................父打了他又試過趕他走......
也沒有用...................他又再偷多一次
這次已是第4.5次
他不但偷錢.....而且無心向學...........考試全都不合格
每天到8時多才回家.............(好像正在拍拖)
我為此十分擔心.....................可否為我想法子......改變他...至少令他不偷錢和聽父母的話..................謝謝

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: [求助]不可原諒的妹妹

我唸要好好同佢傾下, 要心平氣和咁同佢傾, 千其唔好唸住迫佢講, 佢幾多歲呀?? 無論幾多歲打係無用架, 咁佢認唔識自己偷錢.... 如果認就要問下佢點解要偷錢, 係咪唔夠錢用又或者想買野, 應該同父母量糧下是否有需要買, 我想如果係有用的爸爸媽媽都會比錢買, 應該教佢有問題要攞出黎同大家商量.
無心向學的話就要係考試成績出左後如果佢常常都係唔合格就要佢去補習社, 補番好 d 成績, 佢當然會反抗, 咁就問佢咁你第時有無唸過出黎社會要做份咩工, 就算 sales 都要 F.5 啦, 如果佢話唔使同佢講, 你係咪話旺角中心個 D, 如果係你又係咪唸住一世個度做, 如果你程度唔夠第時常做 D 連鎖店或大牌子的 SALES 咁你就唔使唸啦, 人地個 D 一定要有 F.5 同會考主科都要合格..... 呢 D 問題唔好一次過迫佢即時答, 因為佢真係可能無唸到咁遠, 不間斷咁再同佢傾睇下佢自己點唸, 千其唔好迫佢或話佢, 一定要平心靜氣同佢講仲有要比佢講出心裡的說話, 唔好話佢呢樣唔得個樣唔得, 如果唔係佢唔會同你講野架, 如果佢真係無興趣讀書, 就搵 D 手藝去學好似學美容咁, 初初學係辛苦, 但係做到變師傅有自己客就可以賺到好多錢..... 仲有有時 D 同學仔都會影響佢好多, 試下了解佢識的係咩人...... 要有耐性去搵出問題的所在先至可以解決得到.... 記得唔好急同心平氣和比妹妹有機會發表佢的意見同唸法....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

老實講, $20 食飯邊度夠呀, 起碼都 $30 喇, 唔怪得佢偷錢咯........
不過咁, 偷錢點都係唔岩架喇, 你呀爸呀媽係咪好惡,好長氣咁對佢架??
佢地係咪少溝通,冇乜兩句架??
所以你細妹令願選擇用偷既方式, 都唔開口話你地知唔夠錢洗呀??
至於讀書, 呢 d 冇得迫架, 係唔鍾意讀就唔鍾意讀, 點迫都係冇用, 所以當年我選擇讀完 F.3, 就去讀工業學院, .....
拍拖呢家野, 冇得阻止, 你越阻止, 佢就越對你地討厭~~

水晶宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我想你妹妹應該是F.1-F.3這種年紀,而且係幾反叛添,你可以嘗試找學校的社工,另外可能受朋輩的影響,你不防試下礦闊佢生活圈子,幫佢參加多D正面D的學生活動,等佢結交多D正面的朋友,例如義工等,令佢可以從唔同角度去接觸社會,希望能夠得到啓發。最後希望你同父母更加要多加關心佢,等佢知道屋企人對佢的愛護,千萬不要令佢覺得屋企放棄佢。以上只是我小小的意見,希望有幫助。
祝新年快樂,身體健康!

男爵府

我就覺得好奇怪law ?-( ?-( ?-( 每日$20..又拍拖 ?-( ?-( 究竟你妹妹幾多歲啊??????? ?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

別墅

不如好好地同佢傾下,睇下佢係咪真係唔够錢使,定係唔識使錢,樣樣用多左? 偷錢係唔 arm 既…但係如果佢真係好唔够用,咁不如加佢少少零用,好過佢偷~
比佢知道咁樣好傷父母心,又會令家人擔心…
水水 8-)

子爵府

妹妹幾大呀?如果十幾歲$20好似唔多夠

首頁

尾頁

跳至