跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

巳執走佬袋的媽咪, 可否話我知你哋執左D乜呀?

我打算到威院生, 但都唔知要執D乜, 如果你巳左執走佬袋, 話我知執D乜及數量, thanks!

子爵府

Re: 巳執走佬袋的媽咪, 可否話我知你哋執左D乜呀?

我執左D出黎, 不過未執齊, 如下

1. 初生尿片1包 AND 濕紙巾1包
2. KOTEX連扣裝孕婦衛生巾1包
3. 護理寶黏貼衛生巾1包
4. 網褲2條
5. 沖洗瓶
6. 滴露消毒藥水(有MAMI話依家唔須要, 用清水洗都可以)
7. 盒裝紙巾
8. 面巾, 牙膏牙刷, 護膚品潤唇膏, 梳
9. 餵奶BRA, 乳墊
10. BB手套仔1對
11. 盒裝紙巾
12. 老公身分證副本
13. 拖鞋
14. 相機
大致係咁上下, 有漏請其他媽咪補充

大宅

4. 網褲2條
5. 沖洗瓶
6. 滴露消毒藥水(有MAMI話依家唔須要, 用清水洗都可以)
7. 盒裝紙巾
8. 面巾, 牙膏牙刷, 護膚品潤唇膏, 梳
10. BB手套仔1對
11. 盒裝紙巾<---(我見上面同樣,想講應該帶大張果D紙巾)
12. 老公身分證副本
13. 拖鞋
14. 相機

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cocoworld82 寫道:
4. 網褲2條
5. 沖洗瓶
6. 滴露消毒藥水(有MAMI話依家唔須要, 用清水洗都可以)<---冇帶, 姑娘話冇須要
7. 盒裝紙巾<---厠紙1卷,但冇執到盒裝紙巾, 盒裝的好薄, 去洗手間唔方便
8. 面巾, 牙膏牙刷, 護膚品潤唇膏, 梳<--會帶沐浴露, 頂唔順都要沖涼架
10. BB手套仔1對
11. 盒裝紙巾<---(我見上面同樣,想講應該帶大張果D紙巾)
12. 老公身分證副本
13. 拖鞋<我會著住入院
14. 相機
15. 厨房萬用紙1卷<---廣華叫帶去, 餵奶墊住用, 有D媽媽話重可以用黎係去完洗手間後印乾傷口用
16. 水杯<---最好係保温的
17. 聽聞順產要帶個細水泡, 但冬天邊樹買水泡呢

PS 我買咗佩儷的產婦PACKAGE, 有2包衞生巾(貼的), 4條網褲, 4片床墊&1個沖洗瓶

別墅

想請問若到私家生,走佬袋又點執好呢?

請問有到私家醫院生的媽媽給我一些意見,thanks!~

男爵府

好媽媽勳章

想問你地有冇買產婦入院套裝呀?通常都係包四五條網褲、產婦巾、床墊、沖洗瓶,我想問邊度買會平d呀?我上網見到有兩間公司都有呢d套裝,唔知抵唔抵?又想問荷花有冇得買架?護協又會唔會再平d?有冇人知呀?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

pomanc,

我見過荃灣吉之島嬰兒用品部有得買, 好似$120-150左右, 不過裡面唔係好多野, 因為size好似一包大碼尿片咁上下.........

大宅

silengigi,

我在荃灣港安生, 我會帶 :

1. 睡衣褲(不要裙子, 生完會較凍)
2. 晨褸
3. 餵奶bra
4. 衛生巾
5. 暖杯 + 炒好的米 (生完最好飲炒米茶, 飲水易反胃)
6. tissue (可帶可不帶, 其實醫院已provide)
7. 拖鞋
8. 個人清潔用品及梳
9. 身份證, 銀包, 電話
10. DV & DC

出院前, 才叫老公帶我同bb的出院衫被, 不用帶尿片了, 醫院有.

Cheers,
Kam

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

siusum,

水泡應該下個月有得買, 因為公眾泳池每年4月1日開.

別墅

kamtsk.

謝謝你~!想問問你餵奶bra在那裡呢?
你幾時預產期,我5\4,你呢?

男爵府

2019勳章 好媽媽勳章

水泡在文具舖有得買,我買咗了 28元

伯爵府

好媽媽勳章

請問知唔知邊到好成半張床咁大(或成張單人床咁大)既床墊賣?

我慘了! 沉浸在白勝祖的魔城裡了!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

silengigi 寫道:
kamtsk.

謝謝你~!想問問你餵奶bra在那裡呢?
你幾時預產期,我5\4,你呢?

我係leona買咗幾個,每個$90。

大宅

我在聯合生。
1. 初生尿片1包 AND
2. 樂思濕紙巾半盒(可抺乳頭)
3. 濕紙巾一包(抺bb pat pat)
4. KOTEX連扣裝孕婦衛生巾1包(另1包叫老公帶來)
5. 網褲4條(有2條做後備)
6. 沖洗瓶
7. 盒裝紙巾1盒(另一盒叫老公帶來)
8. 洗面巾, 牙膏牙刷,水杯、 護膚品潤唇膏, 梳
9. 即掉乳墊(6對)
10. 廁紙一卷
12. 老公身分證副本
13. 嬰兒羊毛內衣1件
14. 相機、mp3
15. 產後收腹帶一條
16. 小鎖及匙(房床邊小櫃上鎖)
17. BB衫、手套仔、帽、包被、紗巾(老公帶來)

拖鞋(到時著住拖鞋款的涼鞋入院)
餵奶胸圍未放入袋.
唔唸住帶水泡,因為上一胎入廣華醫院時,醫院已有水泡被有需要的mami用.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

elainehopl 寫道:

唔係用完即棄嘅啱唔啱?
油麻地永安有,係隻企鵝公仔,有兩個size,
我買咗細d嗰隻,68x80cm,差唔多有半張單人床咁大
大嗰隻好似double

伯爵府

好媽媽勳章

thanks. 係呀, 我成日搵都係得24"x24" (60x60cm), 好細張, 而且想畀埋大囡介夜片用! 我又去永安睇下先.

kerkermui 寫道:
唔係用完即棄嘅啱唔啱?
大嗰隻好似double

我慘了! 沉浸在白勝祖的魔城裡了!

大宅

kerkermui 寫道:
[quote]
elainehopl 寫道:

唔係用完即棄嘅啱唔啱?
大嗰隻好似double

[/quote]

請問68x80cm幾多錢呀??

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

janet7903,

點解要帶老公身份證副本?醫院唔係巳經有我哋D記錄咩? 同埋初生嬰兒尿片帶一包(36片)用唔用得晒?

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

callyan 寫道:
janet7903,

點解要帶老公身份證副本?醫院唔係巳經有我哋D記錄咩? 同埋初生嬰兒尿片帶一包(36片)用唔用得晒?

如果老公陪你入院有正本就唔使帶副本... 因為有時醫院未咁快搵到你個產前file上病房, 有副本方便加快佢O地做O野O者...
一包36片尿片, 分分鐘係唔夠用呀!! 初生一日換成10條片或更多, 預多好過預少

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

小倩,

Understand, thanks!

首頁

尾頁

跳至