自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

「巴士阿媽」與子狂罵司機20分鐘

Apple daily 19/2/2007

【 記 者 梁 美 寶 報 道 】 狗 年 本 港 有 一 罵 成 名 的 「 巴 士 阿 叔 」 , 昨 日 豬 年 伊 始 , 城 巴 77 號 巴 士 也 出 現 了 一 名 「 巴 士 阿 媽 」 。 該 女 士 昨 日 與 兩 名 兒 子 不 滿 巴 士 司 機 突 然 煞 車 , 令 其 手 推 車 跌 落 地 上 , 三 人 不 斷 狂 罵 司 機 , 即 使 司 機 親 自 往 乘 客 座 位 向 三 人 道 歉 , 仍 遭 女 士 約 12 歲 的 長 子 舉 手 指 大 叫 「 收 聲 」 , 指 罵 為 時 20 分 鐘 。 學 者 批 評 三 人 欺 凌 巴 士 司 機 , 認 為 他 們 應 學 習 寬 恕 別 人 。

煞 車 致 手 推 車 跌 地 上

本 報 記 者 昨 在 太 古 城 乘 搭 一 輛 由 筲 箕 灣 總 站 開 出 的 城 巴 77 號 巴 士 , 一 名 衣 光 鮮 的 中 年 女 士 與 兩 名 分 別 約 12 歲 及 11 歲 的 兒 子 坐 近 下 車 位 置 , 該 名 母 親 將 手 推 車 放 於 座 位 旁 。 當 巴 士 行 經 北 角 英 皇 道 路 口 時 , 巴 士 司 機 在 燈 口 位 突 然 煞 車 , 衝 力 略 大 , 該 名 母 親 身 旁 的 手 推 車 即 跌 在 地 上 。
該 名 母 親 及 其 兒 子 見 手 推 車 跌 下 , 勃 然 大 怒 , 三 人 即 破 口 狂 罵 , 其 中 長 子 走 往 司 機 位 , 用 手 指 指 司 機 說 : 「 有 冇 搞 錯 ! 你 掛 住 瞌 眼 , 我 要 投 訴 你 , 抄 低 你 個 號 碼 , 你 叫 乜 名 ? 」 司 機 見 狀 即 說 : 「 細 路 , 唔 係 咁 呀 , 我 無 心 。 頭 先 都 叫 你 放 好 架 車 仔 … … 」 母 子 沒 有 理 會 司 機 解 釋 , 其 母 續 稱 : 「 你 好 過 份 , 你 唔 使 講 , 我 會 投 訴 你 ! 」
三 母 子 繼 續 狂 罵 , 司 機 見 與 三 人 交 涉 不 果 , 遂 將 巴 士 停 在 一 旁 , 親 自 步 出 司 機 位 向 三 人 道 歉 , 說 希 望 新 年 和 氣 解 決 問 題 , 惟 該 「 巴 士 阿 媽 」 的 長 子 即 舉 手 指 怒 斥 司 機 : 「 收 聲 , 返 去 車 啦 你 , 我 會 投 訴 你 ! 」 司 機 隨 即 垂 頭 返 回 座 位 , 該 兩 名 少 年 相 望 而 笑 , 狀 甚 囂 張 , 令 不 少 乘 客 側 目 。
根 據 記 者 觀 察 , 三 母 子 由 巴 士 行 經 北 角 英 皇 道 開 始 向 司 機 「 開 火 」 , 至 銅 鑼 灣 仍 未 休 。 由 於 昨 日 交 通 相 當 擠 塞 , 估 計 三 人 前 後 不 斷 狂 罵 司 機 逾 20 分 鐘 。

「 人 道 歉 仲 咁 氣 燄 」

交 通 運 輸 業 總 工 會 九 巴 分 會 副 主 任 鍾 健 華 說 , 司 機 面 對 這 類 乘 客 非 常 孤 立 無 援 , 道 歉 只 想 息 事 寧 人 。 但 他 認 為 正 確 處 理 方 法 是 不 作 聲 、 不 與 乘 客 爭 辯 , 不 應 步 出 司 機 位 及 應 繼 續 駕 駛 巴 士 。
城 市 大 學 青 年 研 究 室 副 總 監 黃 成 榮 批 評 , 三 母 子 的 行 為 屬 該 欺 凌 該 司 機 , 「 人 道 歉 仲 要 咁 氣 燄 , 父 母 有 責 任 子 女 點 去 寬 恕 別 人 。 如 果 呢 位 ( 司 機 ) 係 佢 叔 父 , 佢 有 乜 感 受 呢 ? 」 他 估 計 事 件 主 角 的 行 為 , 應 受 父 母 或 長 輩 影 響 , 學 了 罵 人 、 不 相 讓 的 性 格 。

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Re: 「巴士阿媽」與子狂罵司機20分鐘

呢d咪係家教囉....睇下幾時得到教訓!!

大宅

唉 !

如此家教

伯爵府

這就是好的媽壞的媽的真實寫照 !

伯爵府

好媽媽勳章

發神經, 比我會拍低佢三母子放上網比人睇下佢地個衰樣.
人地都係打工, 駛唔駛咁呀
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

洋房

不知所謂. 我估她們三母子平時亦都唔會好得去邊.
該用戶已被刪除

男爵府

2019新春慶豚圓

個司機真係慘...個亞媽都吾知點教仔既∼

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小朋友o甘無家教, 大人都唔方好得去邊.
正一大唔好就教壞細.

禁止訪問

大宅

agree bkfans
不知所謂的人,沒教養
o個司機都唔係有心,唔需要用lee 種態度鬧人囉 !!
司機都已經 say sorry !! 真係咩人都有

bkfans 寫道:
呢三母子睇怕都唔係第一次. 冇家教.
呢d仔女係街度咪鬧人囉, 係屋企, 咪攞刀斬父母囉, 一d都唔出奇.
睇下呢個女人幾時自作自受.

大宅

?-( ?-( ?-(

男爵府

這個亞媽教出來既下一代,都係不知所謂.

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

男爵府

個三母子駛唔駛咁燥呀,人地都已經道歉啦
仲想點呀!!!

禁止訪問

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

:tongue: :tongue:

大宅

不知所謂

別墅

個亞媽咁做榜樣, 第時個仔大咗, 指住佢黎鬧就唔好問點解變成咁, 係佢教嘅.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題