母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

urgent 請問如果媽咪發燒, bb會唔會因為飲左媽咪既奶而被傳染呢

我呢兩日發燒呀,呀仔尋晚都發燒, 唔知係唔係我比左d 奶佢飲呢

我係全泵架, 我已經日夜戴住口罩

而家雪櫃仲有12安早兩日泵既奶,要唔要好呀

urgent
urgent 

男爵府

Re: urgent 請問如果媽咪發燒, bb會唔會因為飲左媽咪既奶而被傳染呢

發燒係唔會傳染o架喎, 但你係因乜事發燒呢? 引起發燒的病就唔知會唔會傳染喇, 不過你有戴住口罩都ok, 有冇睇醫生? 同醫生講你餵人奶, 佢會開啲安全的藥比你, 祝早日康復

大宅

Re: urgent 請問如果媽咪發燒, bb會唔會因為飲左媽咪既奶而被傳染呢

我試過兩次發燒都照埋身餵,夜晚仲係一齊

大宅

:-( :-( :-(

我前兩日都發燒102度,年初一先退燒, 點知呀仔跟住就發燒, 尋晚半夜燒到102度去左法國睇醫生,佢今日已經低左d喇

好內疚呀.好唔開心呀,唔知係唔係我堅持自己發燒都比人奶佢食而攪到佢病    :-( :-( :-(

公爵府

畀面勳章

jlac, 傻啦, 做咩咁諗
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

男爵府

jlac,

如果係保風感冒o既燒, 係唔會通過人奶傳比bb的, 應該係飛沬傳染的
但你同佢係同一個環境生活, 其實都好易會野到佢, 就算你餵奶粉都係, 除非你同佢完全隔離je..

大宅

我上次腸胃炎加乳線炎,燒到103度都有餵,touchwood個仔冇事.

之後睇醫生,醫生話如果唔係好高燒餵人奶都冇問題,但如果高燒,就代表身體既菌比較多,停下唔好餵住會好d.

男爵府

母乳媽媽病時餵人奶,係可以將媽媽身體用以抵抗病菌的抗體經母乳傳授給bb,而不會將病菌傳給bb。每種病都有其傳播途徑,如飛沬、接觸,但似乎未聽過有經母乳傳染的。你是甚麼病引致發燒?你bb又是甚麼原因發燒?兩者有何關係?你在家帶上口罩是十分正確的,你有沒有看醫生?看醫生時記得要告訴他你是母乳媽媽,醫生就會開最適合你而又不影響你餵母的藥給你。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊