想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我想問IVF同IUI係咩?

我想問IVF同IUI係咩?有咩分別?因為我試了一年都
還未bingo,好想試其他方法 ,另我想問呢2樣又
要幾多$呢?

子爵府

Re: 我想問IVF同IUI係咩?

IUI在女性排卵期間, 以人工方式將精子送往子宮頸, 子宮腔至輸卵管內, 以便進行受精, 由於在體內進行受精, 因此要男方精子數量正常, 加上女方的輸卵管暢通才適用, 成功率達10 - 15%.

IVF體外受精[試管嬰兒]是治療不育症最常用的方法, 做法是把成熟的卵子取出, 跟男方的精子結合後, 再將精卵培養成為胚胎, 最後再把胚胎放回子宮內,對於患有子宮內膜異位症, 輸卵管受損, 精子異常(數量不足或形狀異常), 甚至不育原因不明者皆合用.機會率約有25%.

當然價錢相差好遠,IVF貴過IUI好幾陪視乎醫生而定.IUI幾千,IVF 四萬幾到十萬都有.

wing_so 寫道:
我想問IVF同IUI係咩?有咩分別?因為我試了一年都
還未bingo,好想試其他方法 ,另我想問呢2樣又
要幾多$呢?

侯爵府

THX~
另我想問如果想做,係米先要診所睇佐e生先定點?

子爵府

IUI有些婦科醫生都有得做,如果你睇開個婦科有得做就可以直接睇佢,如果無叫佢轉介或者朋友介紹都可以.
IVF就要睇不育科醫生要去醫院做.
wing_so 寫道:
THX~
另我想問如果想做,係米先要診所睇佐e生先定點?

侯爵府

真係唔該晒你呀,係呢,恭喜你就黎做mama ,
你記得我嗎?

子爵府

當然記得啦.我都祝你快些做第二任媽咪.
wing_so 寫道:
真係唔該晒你呀,係呢,恭喜你就黎做mama ,
你記得我嗎?

侯爵府

[quote]
pollybell 寫道:
當然記得啦.我都祝你快些做第二任媽咪.[quote]
希望希望,多謝先

首頁

尾頁

跳至