懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

老爺成日煙駁煙

唔好EC想借個位呻下:我同老爺一齊住(佢80歲),我同我老公都覺得好煩惱, 因為佢成日煙駁煙,食煙既程度好嚴重,30分鐘內平均食3支,仲係連住咁食, 最慘就係佢食大陸果D假煙,真係臭到人都癲,聞到個人勁辛苦!
我次次一聞到佢D煙味真係好盟,已經彈入房閂晒所有窗,開行空氣淨化機避佢,但D煙味由房"門喇"ZIP"入黎,真係人都癲!
初初有左果時佢應承佢個仔食少D或者落街先食,點知佢又忍唔到,一切照舊,即刻改口同我講:""有左唔好巴巴閉閉, 等你個仔出細先講啦!""聽到真係好鬼慶!我忍唔到果時(尤其朝早起身返工,佢仲早過我起身,我一開房門就狂吸佢D煙味)就會出聲:食少D啦!食食食,佢聽到就會話:""u Li Ah Mall, 關Li咩事?!(潮州人特別麻煩嗎?!一早就Pu人阿麼,你話佢係咪癲癲地)""
頂!真係好盟!請問你地同住D老爺奶奶係咪都係咁盲塞架?我老公叫我盡量唔好咁盟,我都唔想咁盟,只係一聞到佢D煙味我就會自動盟起上黎
~唉呻完!!!!

男爵府

畀面勳章

Re: 老爺成日煙駁煙

好過份wo~
點解你老公唔話下佢既?
唔忍得架~
咁樣落去對你同BB都好大影響~
叫你老公出下聲啦~
大吉利是d講句~有d咩事到時就怨都無用~

大宅

靚叉燒 寫道:
好過份wo~
點解你老公唔話下佢既?
唔忍得架~
咁樣落去對你同BB都好大影響~
叫你老公出下聲啦~
大吉利是d講句~有d咩事到時就怨都無用~

有架佢有話佢架,次次因為話佢食煙都同佢開火咁滯, 但我知佢都好難做, 因為又要睇我黑面, 就算鬧佢老豆n次, 但佢老豆都係咁, 我地其實申請緊佢入老人院,但係申請左成年仲未批, 因為佢年紀大, 講真我地返晒工, 邊個照顧佢丫, 入老人院住好d, 又有人睇住佢, 申請果d老人院只係o係我屋企附近, 我地去探佢都易d
唉不過佢幾廿歲真係好鬼盲塞, D火又唔收, 話佢一句都發晒脾氣Pu人阿麼,真係痴痴dee, 80歲仲咁好火, 我真係頂佢唔住!! :evil:

大宅

其實住緊間屋係邊個架... 不如你地搵D屋o黎租住先lor!!因為見你好慘 成日要食佢D二手煙 我都好唔鐘意人食煙 有D大叔成日都係條街o度食 支煙頭又係後邊wor 令到後面果個都要避迫食埋佢地D煙 同埋你而家有o左 對個BB唔好 如果老人院果o度仲未整好 你最好係附近搵D屋租住先啦!! 不過係肯唔肯定你地整o左入老人院D野 你老爺一定會入去住o既先!!我亞ba次次都幫外人講說話ka~~即使係外人ng o岩都話人o岩o既!!

別墅

我都同你一樣...不過果個係我老豆
佢仲有好多啖...一日到黑係咁咳
坐月果時我成日同佢鬧交
有次仲比我見到佢直接"to"啖落個垃圾桶到
亞b當時就係附近...跟住我就同佢鬧大交

因為要同佢share個工人...唔係我都唔同佢住

大宅

kayan_329 寫道:
其實住緊間屋係邊個架... 不如你地搵D屋o黎租住先lor!!因為見你好慘 成日要食佢D二手煙 我都好唔鐘意人食煙 有D大叔成日都係條街o度食 支煙頭又係後邊wor 令到後面果個都要避迫食埋佢地D煙 同埋你而家有o左 對個BB唔好 如果老人院果o度仲未整好 你最好係附近搵D屋租住先啦!! 不過係肯唔肯定你地整o左入老人院D野 你老爺一定會入去住o既先!!我亞ba次次都幫外人講說話ka~~即使係外人ng o岩都話人o岩o既!!

間屋係我老爺個名, 因為佢80歲,我老公好孝順, 唔會掉低佢一個人住, 所以我地一直都冇搬走就係咁解了, 因為佢老豆開始有D痴呆, 落街又成日跌倒唔識起身(因為對腳冇力), 攪到佢個仔更加唔放心搬走,掉低佢一個人住, 因為怕有咩事都唔知, 所以E+等緊老人院快D批, 咁有人睇住佢就唔駛煩了, 其實佢同佢老豆傾過, 佢老豆話住老人院都冇問題喎, 我諗佢開始痴呆佢連自己諗緊乜都唔知?!
佢老豆早年對我唔錯,但我淨係好憎佢食煙囉講真, 唉希望老人院果度真係快D批, 如果唔係我就要日日挑戰自己EQ

大宅

bbming 寫道:
坐月果時我成日同佢鬧交

唉真係好煩的,我都唔明D人都幾廿歲,慢慢食少D煙係咪唔得架呢?我老爺早年食煙食到個肺出事,入晒心切治療部, 入左幾次E院, E生叫晒我地黎話見佢最後一面果隻, 真係好大鑊(可以幻想到佢食煙既程度), 但最後又冇事, 一出院又即刻食煙, 妖~ 唔好話我黑心, 有事都係佢自己攞黎, 大吉利是佢食煙香左我唔會覺得唔開心囉, 係佢自己攞黎的!野蠻到死, 正一冥頑不靈 ?-(

民房

carine007:

妳就响屋企吸二手煙,我就要响office吸二手煙;雖然是禁了煙老板一 樣照食。所以好明白妳o既心情,真係好難預;臭到死。日日係噉聞,個頭痛到想爆。

大宅

mimijoe 寫道:
carine007:
妳就响屋企吸二手煙,我就要响office吸二手煙;雖然是禁了煙老板一 樣照食。所以好明白妳o既心情,真係好難預;臭到死。日日係噉聞,個頭痛到想爆。

嗚mimijoe, 我之前都係呀,我做日本公司, 公司全部日本人都食煙, 淨係我地local d人唔食咋,我地真係辛苦到癲左, 開會仲想死, 班友唔鍾意開冷氣, 要我地o係冇冷氣既環境底下5個人食1x既2手煙, 真係完全想死!! 好在班友都算係咁, 一月一號開始全部死落街食; 我咁啱禁左煙之後先有左BB, 如果唔係我諗我會為左2手煙而辭職, 因為真係好難頂, 班蘿蔔頭D煙好膿,真係好辛苦! 真係一聞到就頭痛, 喂其實你可以試下扮第2個單位或扮匿名人士打落管理處投訴, 叫D人上黎睇, 一次唔掂再打, 不停打去投訴, 等D人上黎做下野, 嚇下班友都好丫, 上得幾次可能真係o黎真俾人罰錢, 果時佢地就唔食架喇! 好心佢地啦, 食咁多煙但又咁長命!真係討厭爆!

別墅

依...佢個情況同我亞媽一樣...執反條命
不過我亞媽就無你老爺咁好...佢就破壞左d神經
行動不便...同埋講說話唔清楚
就因為係咁....我兩公婆就遷反去住
最初...我老豆見到咁都有食少d
但最後都一樣...日日食成包幾2包

所以我都好大壓力...間屋有老有細
佢不止沒有幫忙...仲要成日咳成日病

其實我都好唔開心..好想唔同佢地住
好想遷反出去...但係有怕工人會對佢地唔好
同埋遷出去又要洗好多錢..又唔想請多個工人

:-( :-( :-( 我都好慘呀~
carine007 寫道:
[quote]
bbming 寫道:
坐月果時我成日同佢鬧交

唉真係好煩的,我都唔明D人都幾廿歲,慢慢食少D煙係咪唔得架呢?我老爺早年食煙食到個肺出事,入晒心切治療部, 入左幾次E院, E生叫晒我地黎話見佢最後一面果隻, 真係好大鑊(可以幻想到佢食煙既程度), 但最後又冇事, 一出院又即刻食煙, 妖~ 唔好話我黑心, 有事都係佢自己攞黎, 大吉利是佢食煙香左我唔會覺得唔開心囉, 係佢自己攞黎的!野蠻到死, 正一冥頑不靈 ?-( [/quote]

男爵府

我奶奶同老爺都係架,成日都係煙駁煙,我老公雖然食但返親去都唔會食,我姑仔都唔會o係我面前食,可能佢自己有小朋友都明白. 但我奶奶同老爺真係好過份,我同佢地打牌,我奶奶坐我上家照食架,我又唔可以話佢,總之佢覺得唔係向住我吹就ok,又唔開風扇吹散d煙,後來我姑仔都想食但佢自己都講"嘩, 咁多人一齊食好似過份左dwor"我奶奶先開風扇咋~

大宅

[quote]
bbming 寫道:
依...佢個情況同我亞媽一樣...執反條命
不過我亞媽就無你老爺咁好...佢就破壞左d神經
行動不便...同埋講說話唔清楚
就因為係咁....我兩公婆就遷反去住
最初...我老豆見到咁都有食少d
但最後都一樣...日日食成包幾2包
所以我都好大壓力...間屋有老有細
佢不止沒有幫忙...仲要成日咳成日病
其實我都好唔開心..好想唔同佢地住
好想遷反出去...但係有怕工人會對佢地唔好
同埋遷出去又要洗好多錢..又唔想請多個工人
:-( :-( :-( 我都好慘呀~[quote]

唉我地真係有苦自己知

大宅

sasa1034 寫道:
我奶奶同老爺都係架,成日都係煙駁煙,我老公雖然食但返親去都唔會食,我姑仔都唔會o係我面前食,可能佢自己有小朋友都明白. 但我奶奶同老爺真係好過份,我同佢地打牌,我奶奶坐我上家照食架,我又唔可以話佢,總之佢覺得唔係向住我吹就ok,又唔開風扇吹散d煙,後來我姑仔都想食但佢自己都講"嘩, 咁多人一齊食好似過份左d wor"我奶奶先開風扇咋~

唉真係好欏命!

首頁

尾頁

跳至