在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

請提供意見給小女改名

各位朋友:

我剛生了小女一個多月,但還末決定替女兒改名,而2月22日是最後一日取出世紙。

小女有兩個哥哥,大哥叫楊青雲、二哥哥叫楊青天,我和老公已有兩個名字,但不知選那一個。

1. 楊青青
2. 楊青霞
3. 其他意見

請大家幫幫手!

謝謝!
[email protected]

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 請提供意見給小女改名

irisho 寫道:
各位朋友:

我剛生了小女一個多月,但還末決定替女兒改名,而2月22日是最後一日取出世紙。

小女有兩個哥哥,大哥叫楊青雲、二哥哥叫楊青天,我和老公已有兩個名字,但不知選那一個。

1. 楊青青
2. 楊青霞
3. 其他意見

請大家幫幫手!

謝謝!
[email protected]

囡仔好唔好用尼個"菁' ,而照用霞,因為兩個哥哥都是雲,天,霞可以代表彩霞,都是自然現象!~

伯爵府

"楊青雨",如何?

我個人覺得"青青"唔係幾好咁,好易俾人改花名叫"面青青",'驚青青"

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

青霖(甘霖~~Rain~~水頭充足)
清陽 or 晴陽 or 青洋~~陽光充沛、喜氣洋洋
青卉~~成長中的花兒~~充滿生機

民房

Re: 請提供意見給小女改名thanks rice water

Hi Rice Water

Thank you for suggestion about my daughter's name. I'll think about it. Thanks again!

Iris

民房

Re: 請提供意見給小女改名Thanks 701003

Hi 701003,

Thank you for your suggestion about my daughter's name. I'll think about it. Thanks again!

Iris

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Re: 請提供意見給小女改名Thanks 701003

楊雪兒
My Two Princess

首頁

尾頁

跳至