跳至

首頁

尾頁

子爵府

無能力做好媽媽

生活迫人, 無經濟能力, 一定要返工搵錢先夠生活, 留下bb比老人家揍, 老人家唔識教, 咩都由得佢, 亞仔7個半月唔肯食粥,老人家試1~2次就無心機再試, 食親奶都要sleep左先食, 叫老人家訓練下佢唔好次次都要sleep左先食, 試1~2次亞仔唔肯之後又打回原型, 次次都要暗佢sleep先食倒一餐奶 .唔肯自己坐, 叫老人家訓練下佢唔好成日用d枕頭之類比佢挨著坐, 試1~2次地佢見亞仔好快打側個身又唔比佢自己試 亞仔食奶食到有d熱氣,叫老人家用開奶茶沖奶又話唔識, 教又唔學. :cry: :cry: 為左方便, 成日放亞仔o係sofa, 又無足夠空間比亞仔轉身, 而家連轉身都唔識, 我一日返10個鐘, 搭車來回2個鐘, 一日只有2~3小時對住亞仔, 點教???? :-( :-( :-( 老人家就是我父母, 我點做, 唔通要鬧 :-( :-(

大宅

Re: 無能力做好媽媽

relax

教育是長時間的, 不要太早氣餒

其實, 仔女是自己的, 我99不計甚麼幫我湊, 我覺得不能對他們有要求, 因為他們也沒有要求我們甚麼呢

我工作時間都很長,早上7:00出門, 晚上6時多回家, 晚上要備課+做行政文件, 忙到有時叫99在我家睡, 幫我湊bb, 因為我老公會返夜. 我每天只睡4小時

99覺得開糊仔好方便, 我其實想嵐嵐多食粥仔, 因為材料新鮮, 不想食咁多糊仔...不過, 我會算啦, 最多講多些話健康院姑娘話食粥仔好些, 或者讚多些她煮的粥仔好好食咁

你不如買地墊, 放在地下, 那麼便有充夠空間轉身+坐, 老人家又會覺得安全, 坐的話你可以考慮買椅, 因為其實可以用到18個月, 不過嵐嵐好曳, 當highchair用時會郁來郁去

你可以假期時自己煲開奶茶, 好似唔駛飲咁密架, 或者俾香蕉給bb, 通便啦

我有一些英文教材, 自己無時間教bb, 自己是教師, 只有時間教別人的兒女, 自己的兒女就冇時間, 一想起就好唔開心架

不過, 我知道生活迫人, 而且開始要學懂放開一些, 或者我做全職媽咪, 我的職業病-完美主義會令bb好唔開心呢

[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

複式洋房

Don't be so sad and sorry. It is very normal that you have something in mind that you want your baby can do or achieve. You feel disappointed if he can't. However, if you consider that the grandparents are the experienced one. They got their own ways of raising chidren. Their way may not be yours, but it did work. So, don't worry, babies may have different ways of developing their skills, they will pick up what you want them to do finally. Be relaxed.
If you feel really frustrated to communicate with the grandparents in looking after your baby, you can hire a maid. ( If I am sure if you don't relax yourself, you still have to be upset.)

別墅

奀奀豬:
你唔好咁唸覺得自己無能力做好媽媽啦! 只係生活迫人你無辦法啫,不過聽落你個case真係有D無奈! 有無唸過請工人? 佢哋係你父母又唔可以話,雖然咁樣BB可能會比較生活無規律,不過你試想吓你都係你父母湊大,你都學識咁多嘢&做埋媽咪,所以我唸你都唔駛太擔心嘅! 小朋友學習能力好叻,只要你放假時多D教吓佢,我唸都唔會大問題嘅! 加油

子爵府

多謝你地呀 :-( :-( 好多時我都因為亞仔ge野而好唔開心, 成日都叫自己放鬆, 但我始終都係甘執著 可能因為亞仔真係得來不易..用左好多方法時間我先可以有左佢 所以我唔想佢有d咩ge問題, 搞到我自己真係精神緊張, 上bk發洩係我唯一途徑 :-( 我都知好多野唔可以甘快去改變ge

大宅

hi 奀奀豬,

喂, 新ge一年唔好咁灰啦 :

就算有經濟能力, 返工都未必係一事壞事,
接觸多d人識多d嘢揾多d錢, 得益ge都係bb;

老人家唔係唔識, 佢哋只係覺得自己個套係work
ge, 將來我哋教仔都一樣, 多數都唔會接受別人意見,
自把自為 佢哋亦都唔係懶, 只係見亞b唔願就唔想迫佢,
係錫bb, 但係我哋會認為係縱囉, 一般嚟個十個爺爺嫲嫲公公婆婆都有十個係縱bb, 真係好常見.

bosco都係亞婆揍, 亞婆咩鬼嘢都比佢食:
蜜糖; 蛋白; 元貝...我唔知ge都唔知有幾多,
好似你話齋唔通鬧佢咩 同亞婆講bb細個
唔食得住, 咁亞婆又會駁嘴 比佢激死

見到bb都活活潑潑, 開開心心, 都ok呀;
我哋都係要返工, 見亞b ge時間都已經唔多,
你仲用埋d時間嚟煩來煩去, 咁咪好浪費囉?!

媽媽呢份工唔易做, 但係我會做好呢份工!
朋友, 互勉之啦

p.s. bosco都係7月2日出世架

大宅

BoscoChow 寫道:
hi 奀奀豬,

就算有經濟能力, 返工都未必係一事壞事,
接觸多d人識多d嘢揾多d錢, 得益ge都係bb;

絕對認同 由其我是做教師, 可以借取各科教材+update教育行情
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

子爵府

hi BoscoChow,
甘arm ge 同我隻奀奀豬一樣都係7月2日出世
首先真係好多謝你
我明白我父母真係好係錫bb,所以唔想佢發脾氣, 但我怕係縱壞左

我會放鬆d嫁la

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

奀奀豬,
你唔好咁唔開心la..我諗俾老人家湊既mami都有你既諗法,因為我都係其中一個 :-(
我個囡係老爺奶奶湊既,每當阿囡一日一日長大,要佢學下或者俾佢試下食其他既...我都要不厭其煩講幾次,再叫老公哦下佢先成功...有時我都覺得好傷感情 老人家咩都覺得煩...我都唔係多要求...因食要食糊仔再同佢轉粥仔..都差d攪到想拎返個囡自己湊...食一次唔肯就唔餵...我咪唯有話要教佢食野lo :tongue: 而家唔學,一歲都要學la..

有時唯有放開d la...日日返去睇個囡...咩都親力親為lo,做俾佢睇等佢跟住做lo...冇計ga

開心d la...大家得閒吹下水就好好多ga la

子爵府

吾好甘灰心,我都要返工、我個仔都係俾99湊、一日到克到係播碟同睇電視,一係出街、我個仔電視倍食飯。等自已放假才有機會湊。自已多d留意d有益玩具買俾個仔玩。好過等佢無所事事。一係買有益的教育cd。等佢都識下唱歌。
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

大宅

hello~奀奀豬!妳唔好唔開心啦!!其實好多野bb慢慢大一定會識的.唔好自責係因為自己沒有時間湊,or因為俾老人家湊所以引起各種問題.或者有時唸下以前dBB唔駛點特別教特別湊OR只食粥水都係咁大既.一樣有叻人.
我有時都會擺BB俾我媽咪湊.我會由得她自由點湊只要樣樣小心,BB無病無痛,無損無傷就OK!
奀奀豬,老人家有時真係會同妳唸的湊法有出入.可能佢地會好順從BB,只要BB唔喊就咩都得.但唔駛勞氣.或者當妳放假自己湊俾他們看看,多D同佢地傾下計,溝通多D,她們知點做時,情況會慢慢改善!可能有時係老人家自己無從入手.
返工已經好累了呢~唔好太過擔心!
遲D BB大D識行識講野時,會好好多嫁哪!到時先再要求老人家花D心機教BB Y!希望妳開心D啦!!

複式洋房

奀奀豬:
我都係我自己媽媽加工人揍GA~~

細粒B妹起2006年6月30日出世喇~~起屯門醫院出世GA~~ 柔柔豬起2007年3月2日出左牙牙喇~一次出兩隻tim! 叻叻柔柔小館

首頁

尾頁

跳至