香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無住大圍金獅花園,評價下

想買屋, 金獅係一個選擇, 但尙未入過屋苑, 想問下有無人可以比些意見我 ----好住嗎 ?

#一期同二期分別 ?
#最大的單位幾大 ? 實用嗎 ?
#管理如何 ? 有會所設施嗎? 管理費多少 ?
#早上返工時間住乘巴士出黃大仙是否能上車 (似乎是尾站)
#街市在那 ?

謝謝幫忙

男爵府

Re: 有無住大圍金獅花園,評價下

我住一期,空氣好好,但塵大,不過空氣真係好好,所以2期對住天橋的話就可能空氣仲差, 1期同2期分別係2期的單位較大些,金獅管理真係一流,又乾淨, 街市新翠邨有個細細的街市,隆亨都有,隆亨比新翠多野賣,不過我通常都係去大圍火車站果邊的街市 (即係金禧果邊),
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

別墅

babycoming:

謝謝你的意見...其實一期係咪無二期咁方便 ? ...我即將生BB,所以睇屋都要4月...想

公爵府

畀面勳章

我一期同二期都住過, 二期比較方便, 火車站行去只係一條直路, 總站又係隔離, 近隆亨村, 買野好方便, 我個時住個個單位係最大既單位, 唔錯架, 見過蘋果地產版介紹金獅, 都要quote我住個個單位既間格黎講, 話係金獅既則王, 呢個單位冇記錯, 有520呎, 只係a同b座有, 仲要望隔田村, 風景幾好, 因為前邊冇樓, 廳冇窗台, 有個大窗, 亦有好明顯既飯廳同客廳, 唔錯, 房亦夠大, 雖然有窗台, 但係都仲放到一張雙人床(因為衣櫃係另一間房), 另一間房亦房到張碌格床(業主有個小朋友), 我就放張大書枱, 但係呢個單位幾難搵, 因為供應少

我亦同意金獅管理的幾好, 時時有維修工程, 亦唔見post通告出黎叫人夾錢, 環境唔錯

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

別墅

winwin815:

謝謝你回覆...
想問,那間放得下雙人床的房是否就不能放衣櫃了? 其實在沙田大圍要

男爵府

我住4百幾呎,房做左個大衣櫃同埋4x6呎床喎 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

首頁

尾頁

跳至