跳至

首頁

尾頁

大宅

想介奶咀!亞B哭到拆天,救命呀!

唉!點算? :-(
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

男爵府

Re: 想介奶咀!亞B哭到拆天,救命呀!

我都想同澄澄介架, 但佢爸爸又話唔駛住...
依家澄澄無左奶咀係訓唔到覺架..真係唔知點算好 :tongue:
最衰係.....因為食住奶咀訓, 一跌就會醒, 攪到佢訓唔沐囉 !!

我諗遲d同佢介奶咀真係會好頭痛
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

本來都諗住介,不過未見到佢生牙仔,就遲d先啦!!!
:lalala:

禁止訪問

複式洋房

I have the same problem.

大宅

I have never given my son a pacifier and he still sleeps ok. I think it is a matter of satisfaction but it seems a bad habit and it is hard to get rid of. I think all mums here would really have to be more ruthless in order to stop using pacifier.

Don't start using one if you have not yet started on a pacifier as my son seems to be ok to go without one.

男爵府

我係0602媽咪, 路過見到此topic, 想同各位靚媽分享戒奶咀經驗 :

我囡囡滿月之後開始食奶咀, 只係

侯爵府

BK Milk勳章

你地都好d, 我晞晞係唔食奶咀, 佢滿月之後成日搵手食, 試過俾奶咀, 不過佢唔食, 依嫁要食手指訓覺, 好彩佢訓"諗"左就唔食, 我都好擔心好難同佢戒

我有個friend用一個好特別既方法去同佢個女戒, 不過佢個女成歲半先戒到, 我個friend 話有日佢個女想食奶咀訓, 佢就抱起個女坐向大脾到同個女講"爸爸同媽媽婆婆公公都唔食奶咀訓, 琳琳都唔使嫁" 佢個女諗左一陣, 跟著就訓左, 禁就成功, 你地話係米好神奇

男爵府

我個囡都要依靠奶咀先瞓得著, 如果介左奶咀可以瞓到天光, 我都要試下.

別墅

我阿仔都要食奶咀先可以瞓,但係我無諗住同佢介,因為佢可要咬住奶咀到天光。若半夜半夢半醒時,佢都可以繼續啜兩咀。咁就會瞓得好定,瞓到天光。 如果無咗,半夢半醒時,就會喊,唔掂。
我諗住等佢大個d,識得講道理時,先至慢慢介(我之前都聽過人地都係咁樣介的)。講俾佢知,現在大個仔,個奶咀已然丟棄了,唔會再買等等,佢就自動介咗了。

大宅

我同annie一樣,堅持唔訓唔俾食奶咀,但我奶奶就成日都想用奶咀"質"住阿女個口。不過如果阿女食往奶咀就好快訓著,一訓淋我就會拉番奶咀出黎。半夜有時無左奶咀佢會ee erer ,唯有又要俾番佢。健康院姑娘都叫我慢慢幫佢戒,但我想知道,係咪佢地仲係oral stage,所以正常既呢?我寧願佢食奶咀,好過食手!

大宅

我99成日話最衰係婆婆比
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

大宅

寶寶應否吮奶咀睡? click here[quote]

大宅

我仔就從來未食過奶咀,係我堅持唔俾嘅,但係宜家8個幾月啦,就要食住手指公瞓覺,瞓咗就唔食,平時都唔食嘅,眼瞓就要搵囖 唔知點同佢介呢?

大宅

d人話幫bb查苦瓜汁喎,我未試過,又唔知邊度有得賣,新鮮既得唔得架呢呵?
nnmama 寫道:
我仔就從來未食過奶咀,係我堅持唔俾嘅,但係宜家8個幾月啦,就要食住手指公瞓覺,瞓咗就唔食,平時都唔食嘅,眼瞓就要搵囖 唔知點同佢介呢?

男爵府

開始既時候,我都唔俾奶咀Paco食,但係Paco大約2個月左右就開始食手指公,我老公見到咁就話我好唔俾個仔食奶咀,搞到個仔揾手指食.當時我都堅持唔俾Paco食奶咀,因為我驚佢啲牙會生得唔靚.但係我老公話食奶咀好過食手指,起碼乾淨啲,俾佢煩左好耐,我最好都give up左.

起先Paco都唔肯食奶咀架,我地花左2個月先成功幫佢介左手指,轉食奶咀.好彩佢平時唔食,但係眼瞓就要食住先瞓得好,過多1,2個月我就會好忍心咁同佢介架喇.

大宅

paco 個情況用 erin 差唔多,雖然都係訓覺先至食,但都要慢慢戒架啦!

首頁

尾頁

跳至