自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

八卦鏡

我對面單位掛個八卦鏡在大門上對正我地已有一段時間,而自問我門口同屋內都無野「邪」住佢,無鏡面無神位無相無任何公仔植物之類,個女主人見面仲有同我打招呼架。早前有老人家來見到話塊鏡會吸我地D「氣」,叫我搵野擋,聽完個心唔舒服,但係又唔想攪到鬥法咁,試過想和平解決,問佢地點解要掛個鏡,係咪我個門口有問題,佢又話唔係,仲話佢掛塊鏡無野架無野架就走左。

請問有無人知八卦鏡(平面鏡)係咪真係會吸「氣」?有無方法可以唔俾佢吸呢(例如放D咩去擋)?我都唔想交惡,但係日日出門都督眼督鼻。我地仲諗緊換唔換樓添,但係佢咁樣我如果想放層樓都無人要啦。

請識者賜教。謝謝!

複式洋房

Re: 八卦鏡

對面家掛八卦鏡、凸鏡及平時用的鏡, 應該是從他家看向你家方向(不一定是你家)有煞. 其中如果八卦鏡中間是平鏡和平時用的鏡對擋煞是沒有用, 因平鏡是吸不是擋, 但會吸你家的氣(包括財氣), 凸鏡有擋煞作用, 對你會有散氣的影響.

有些人會用中間凸鏡的八卦鏡或者凸鏡反擋對方, 但這樣只會兩敗俱傷. 如果想不影響大家, 最好用植物, 多放植物在窗前即可化解.

不宜近距離對正鄰居

用作化煞的鏡子,只宜掛在室外向 有煞的方向,若樓與樓之間的距離很接近,則不宜掛鏡對著別人,否則影響人家的精神情緒;若對方心有不甘「照辦煮碗」,實在無謂。

鏡的作用

【平衡外來煞氣】
一般來說,鏡子的構造分為三大類,一是平面的,二是凸起的,三是凹陷的,另外,還有一種水波紋的哈哈鏡。鏡的作用是反映及反射現場的景物,當遇到了一些不好的所謂「煞氣」,例如尖銳的東西、電纜塔、燈柱、大廈與大廈之間所形成之天斬煞等,那就可以用鏡子反照 它,達至平衡及化解之作用了。

三類鏡子的風水作用

(一)平面鏡→鬥風水
平面鏡是直射的,其反射範圍由鏡之大小決定,若屋外被不好的物件對 ,可以用來反射還擊,亦是風水師「鬥風水」時用的,或是那區不當運,用來反轉方位用的。

(二)凸鏡→擋箭牌
其角度很闊,所反射及反映的景物是正常方位,景物會縮細,大多用於汽車之倒後鏡。在風水上只是擋箭牌、護心鏡,沒有還擊作用

(三)凹鏡→化煞鏡
是風水師用得最多的鏡,其角度非常闊,所見的景物是倒轉的,又叫「化煞鏡」。可以將不佳之景物吸納過來,然後將它倒轉反照出去,身兼吸納、反射和化煞三種功用!

大宅

Thanks for the info.

咁佢塊係平鏡,據資料所述會吸財氣播,咁點化解好呢?

請賜教!

大宅

化解, 我相信一定有方法, 但萬事以和為貴, 你大可先"君子" 問她, 亞mud 太: 過年時有老人家及親到我家 (他們對風水有 knowledge, 見到你家門上卦有 "八卦镜" 會吸走我家的財氣 (你是依書直說) 堅持要我放一些東西化解, 我覺得大家左鄰右舍不應好似 "dau" 法咁, 上一次問你原因時你說 "無事, 無事, 我亦相信你的說話, 不如你把鏡拿下來吧.

你先君子, 如果她不拿下, 你大有理由與她 "dau 法", 他日這家人亦不可以說些什麼. 問心她亦大有問題. 這樣的neighbour, 因這事而關係變差亦不可惜.

致於方法, 我相信有會員可以教你, 你亦可在yahoo serch 一下吧.

已代刪除

大宅

Thank you CarChu!

我都係想以和為貴,話晒係 neighbour,盡量唔好鬥法啦,其他人見到都唔好睇。我上過 yahoo 啦,淨係話邊種鏡有咩用,無講點化解。

有無人可以教下我呢?

禁止訪問

大宅

我幫你把這個 topic 推一推吧, 你平時有没有去衣紙店買開東西, 可以問一問他們吧.

又或者, 如果她的態度真的很差, 抱"鬥咪鬥, 你放馬過來"的態度, 可否如上文一位會員所提及... 用凹鏡→化煞鏡 向番她的門口?

(三)凹鏡→化煞鏡
是風水師用得最多的鏡,其角度非常闊,所見的景物是倒轉的,又叫「化煞鏡」。可以將不佳之景物吸納過來,然後將它倒轉反照出去,身兼吸納、反射和化煞三種功用!
已代刪除

大宅

Elimme,

幾日無時間上來。

掛左都一段時間,期間好多野都有D估計唔到的阻滯,唔多順利,我都唔知關唔關佢事,可能唔關架,但係出門口就見到個鏡,心理上唔安樂多D。

我都唔明D人點解無同理心。

CarChu,

掛鏡對番住佢我就唔會,只係想唔傷和氣但係又擋住佢對我家的possible影響。

Elimme 寫道:
你neighbour掛左幾耐?期間家中成員如何?有冇咩唔好野發生?
我experience is exactly the same as yours

複式洋房

袁太

以下資料睇吓有冇幫助--
http://www.masterso.com/classroom/content5_4_23.html

http://www.goodluck168.com/subject.php

大宅

Thank you, 小羽! 掛植物擋都係和平做法。

本來我屋企陳設好簡單,為左個鏡要攪咁多野都幾煩,雖然話掛植物,都要釘要掛又要照顧。如果唔係D自私既人,我就唔使攪咁多野啦。

首頁

尾頁

跳至