產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

有關小產後的調理

你們好!
我上年有2次小產, 一次在3月, 一次在12月, 第一次沒有什麼調理, 只是看過3次左右中e. 吃燕窩等, 現在剛剛第2次小產後, 已看了2個多月中e. 請問是否要繼續不停(每日)服中藥. 我現在身體已好轉, e師說. 他說6月可以有BB, 但他說要不断吃中藥才可, 是否如此? 你們是如何用中藥調理而最後成功呢?

複式洋房

Re: 有關小產後的調理

其實不是一定要不断食,是在乎你的身體狀況而言,還有其他事情配合:例如飲食習慣、生活習慣,除了生理上,心理狀況也要注意的 。

你不幸2次小產,無疑對身體上會有多少影響 ,你的身體當然重要,假如你身體不好,對bb也有影響的! :cry:

既然服用中藥身體好轉,你就為自己&你日後的小生命打好底子,才繼續你的[生產工程],對你和bb現在或將來都有益無害

不用比壓力自己,慢慢來,加油噢

大宅

不要老是想著半年後懷孕的事先喇,最重要是讓身體休息.

我在04年7月小產,05年6月再懷孕,今次成功喇,BB就怏出世喇.

當年我沒有吃過什麼中藥調理,還記得當時出院後只飲過一杯太子牌薑茶咋,也沒有用什麼薑水沖涼洗頭.為了讓心靈盡快康復,第三天就返工了,後來未滿一個月還走去好好享受雪糕呢.

喜樂的心就是良藥呀.最重要的是要讓心情快些灰復.後來過了兩個月就開始做運動,讓身體健康一點.

當再懷孕的時候,要多休息,才會成功架!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

as_sheep 寫道:
不要老是想著半年後懷孕的事先喇,最重要是讓身體休息.

我在04年7月小產,05年6月再懷孕,今次成功喇,BB就怏出世喇.

當年我沒有吃過什麼中藥調理,還記得當時出院後只飲過一杯太子牌薑茶咋,也沒有用什麼薑水沖涼洗頭.為了讓心靈盡快康復,第三天就返工了,後來未滿一個月還走去好好享受雪糕呢.

喜樂的心就是良藥呀.最重要的是要讓心情快些灰復.後來過了兩個月就開始做運動,讓身體健康一點.

當再懷孕的時候,要多休息,才會成功架!

as_sheep, 我都想請教下小產後有咩需要留意.

正確來講, 其實我並唔係小產, 而係幾日前去覆診時發覺bb冇左心跳, 所以之後醫生同我做左人工流產.

我其實好想身體快d康復, 然後再試過, 但係真係唔識點去調理好個身體.

請指教. Thanks!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我的情形和Beiku一模一樣,
都係 bb 冇左心跳, 之後, 我都係搵中醫調理 4 個月(中醫話我子宮虛弱), 而家已經17w.
那些年錯過的大雨  那些年錯過的愛情
好想擁抱你 擁抱錯過的勇氣
曾經想征服全世界  到最後回首才發現
這世界滴滴點點全部都是你.............

大宅

正確來講, 其實我並唔係小產, 而係幾日前去覆診時發覺bb冇左心跳, 所以之後醫生同我做左人工流產.
我其實好想身體快d康復, 然後再試過, 但係真係唔識點去調理好個身體.

Hi Beiku,我情況同你有少少似,其實我想問下你,你去覆診時發現BB冇心跳既時候其實佢係第幾週架?我E+9週多D,新年前睇E生BB仲未有心跳(由頭到尾我只睇左2次E生Only,一次係第8週,一次係第9週,兩次都未有心跳,E生叫我做定心理準備) 但我想問你發現佢冇心跳時, 係之前一直都有心跳突然冇丫,定係一直都冇心跳呢? 之後在政府E院安排刮宮嗎? 會全身麻醉嗎? 唔好EC我今次係第一胎乜都唔識, 希望你唔好介意我咁多問題><

大宅

ChristinaSo 寫道:
都係 bb 冇左心跳, 之後, 我都係搵中醫調理 4 個月(中醫話我子宮虛弱), 而家已經17w.

HI Christina, 我想問下當你發現BB冇心跳果時, 就即刻找中E調理嗎?但同一時間想知道, 西E有冇叫你做人工流產?! 我個E生有同我提過呀,但我BB仲未有心跳, 我唔知應該聽佢講, 定係好似你咁試下搵中E調理, 俾自己一絲希望呢?>< 咁你KEEP住有左BB食左4個月中藥, 當你去睇西E時, 佢有冇話BB有冇特別問題? 心跳果D已回復正常嗎? 唔好意思我本身因為BB冇心跳都好煩惱, 希望你唔好介意我咁煩 :cry:

大宅

ChristinaSo,

我都小產過兩次, 妳可唔可以比妳個醫生資料給我..唔該晒

大宅

我和你相似呀!我在懷孕兩個月時BB突然無心跳呀!
我無看中醫,也沒有調理,只是做完刮宮手術之後飲了一杯太子牌疆茶咋.
不過當時我是在播道醫院做刮宮手術,不去政府醫院做,因為有很多朋友說,做得不好,有很多後遺症架.

carine007 寫道:
[quote]

Hi Beiku,我情況同你有少少似,其實我想問下你,你去覆診時發現BB冇心跳既時候其實佢係第幾週架?我E+9週多D,新年前睇E生BB仲未有心跳(由頭到尾我只睇左2次E生Only,一次係第8週,一次係第9週,兩次都未有心跳,E生叫我做定心理準備) 但我想問你發現佢冇心跳時, 係之前一直都有心跳突然冇丫,定係一直都冇心跳呢? 之後在政府E院安排刮宮嗎? 會全身麻醉嗎? 唔好EC我今次係第一胎乜都唔識, 希望你唔好介意我咁多問題><

[/quote]

別墅

我在04年都試過小產兩次, 情況同beiku差不多, 但兩次發生在3個月內, 都好傷...第一次小產後, 因為我心急, 所以黎m一次後又再試, 終於又無左. 第二之小產後, 我知道一定要調理下, 於是我在剛小產時, 就當正自己生過坐月咁進補(我媽媽教的), 即係食下花膠, 冬蟲草同雞酒果d...都有睇中醫, 只食左一個月中藥, 但中醫就教我燉雞汁(但詳細點燉我就唔記得, 因為係我媽媽幫我) 終於5個月後成功再有bb, 依家已經一歲啦! 不過, 我覺得除左睇醫生外, 自己一定要放鬆, 因為我小產的兩次都太緊張, 後來想通左, 要隨緣, 放鬆心情, 就會容易d架啦!

大宅

[quote]

[/quote]

carine007,

唔使唔好意思, 我好明白你o既心情.......

其實我個bb 8wks 時已經有心跳, 生長速度都好正常, 所以醫生先叫我12wks 時去follow up同做oscar. 就係去follow up果日先發現bb冇左心跳.

我係即日o係私家到做刮宮 (要全身麻醉), 因為我知個死胎留得o係媽媽到太耐唔係咁好. 其實個operation係好簡單, 不過你一定要有心理準備去面對, 因為心理上所承受o既比身體更多.

大宅

Beiku 寫道:
Carine007,
其實我個bb 8wks 時已經有心跳, 生長速度都好正常, 所以醫生先叫我12wks 時去follow up同做oscar. 就係去follow up果日先發現bb冇左心跳.
我係即日o係私家到做刮宮 (要全身麻醉), 因為我知個死胎留得o係媽媽到太耐唔係咁好. 其實個operation係好簡單, 不過你一定要有心理準備去面對, 因為心理上所承受o既比身體更多.

明白,多謝你解答,咁我想問下C+做呢個手術大約咩價錢?一般的保險有得Claim嗎?

大宅

[quote]
Beiku 寫道:
Carine007,

明白,多謝你解答,咁我想問下C+做呢個手術大約咩價錢?一般的保險有得Claim嗎?
[/quote]

我o係浸會做, 埋單around $9,700. 我唔清楚一般保險claim唔claim到, 因為我公司o既medical係包哂所有maternity o既 expense, 所以我都係公司幫我俾.

我諗你問清楚自己個保險agent先.

大宅

Beiku 寫道:
我o係浸會做, 埋單around $9,700. 我唔清楚一般保險claim唔claim到, 因為我公司o既medical係包哂所有maternity o既 expense, 所以我都係公司幫我俾.
我諗你問清楚自己個保險agent先.

唔該晒Beiku!

大宅

我在播道醫院揀左個女醫生幫我做刮宮手術,醫生會先幫我檢查BB係唔係真的無左心跳,然後就告訴我若要做的話的埋單總數,而且可以即日做,不用排期.醫院亦可安排床位及膳食給丈夫陪伴太太,我老公選擇了陪我一起在病房內吃晚飯,當時感到很溫馨呀.埋單大概是七千幾元.但這是04年六月的事了.

[/quote]

[/quote]

大宅

as_sheep 寫道:
我在播道醫院揀左個女醫生幫我做刮宮手術,醫生會先幫我檢查BB係唔係真的無左心跳,然後就告訴我若要做的話的埋單總數,而且可以即日做,不用排期.醫院亦可安排床位及膳食給丈夫陪伴太太,我老公選擇了陪我一起在病房內吃晚飯,當時感到很溫馨呀.埋單大概是七千幾元.但這是04年六月的事了.

謝謝你as_sheep

大宅

之前我亞b都係冇心跳, 所以30/1係仁安做了刮宮手術8k.
因為我朋友的陪月話小產一定要好好調理,
話仲傷過人o地生完, 最好就跟順產後的調理一樣.
所以我都做足哂所有野.
最重要係唔好出街吹親就麻煩喎~~(不過我唔知點解呀)
過左12日我就開始日日燉補品食...
可能跨張左d, 不過為左自己日後的身體,
唔理真定假...我真係跟足哂架~~~

大宅

carine007, 如果你擔心的話, 可以再找多一個醫生睇, 聽下佢意見, 因為我都試過2次bb沒心跳, 所以我都有做刮宮手術.
醫生話, 呢種情形係無得解釋, 好多時可能係染色體有問題, 所以如果我第三次都係咁, 我就係慣性流產; 大慨第2次手術後1年, 我在04年4月開始睇中醫, 調理4個月後, 中醫叫我可以試一試, 終於在10月bingo, 而家已經17w. :lol:

[quote]
ChristinaSo 寫道:

HI Christina, 我想問下當你發現BB冇心跳果時, 就即刻找中E調理嗎?但同一時間想知道, 西E有冇叫你做人工流產?! 我個E生有同我提過呀,但我BB仲未有心跳, 我唔知應該聽佢講, 定係好似你咁試下搵中E調理, 俾自己一絲希望呢?>< 咁你KEEP住有左BB食左4個月中藥, 當你去睇西E時, 佢有冇話BB有冇特別問題? 心跳果D已回復正常嗎? 唔好意思我本身因為BB冇心跳都好煩惱, 希望你唔好介意我咁煩 :cry: [/quote]

大宅

ChristinaSo, Freelance, Mrs.Fong,

我想知道你地做完刮宮之後d惡露流左幾耐, 同埋你地有冇覺得下腹痛?

我年上星期五做完operation次後, 血只係流左2-3日左右, 之後就冇再流. 但係我剛剛去toilet時發現又再流番, 不過就唔係鮮紅色, 而係比較深o既啡紅色.

其實我真係唔知咁係咪叫正常.

同埋, 你地當時有冇食d咩特別野去清d瘀血?

可否指教一下? 我真係有d擔心......

Thanks!!

大宅

我2次都o係荃灣港安(全身麻醉)做刮宮手術, 2次都係 $7,100~7,500 (只記得大約數).
我本身都有買人壽和婦科保險, 我個agent話人工流產的手術是無得claim.

[quote]
Beiku 寫道:
Carine007,

[/quote]

首頁

尾頁

跳至