夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

99好麻煩,又要迫我地去d親戚拜年~好冇癮

原本諗去玩去睇戲...點知
初二初三都一定要我地去拜年
唔去又多多野講..:evil: 好煩~
放假都放得唔happy :cry:
仲要為左99同老公嘈

99真係唔掂呀!
點解大部份99都係咁既....????

男爵府

Re: 99好麻煩,又要迫我地去d親戚拜年~好冇癮

紫水晶 寫道:
99真係唔掂呀!

我99冇呢d野,佢好少理我兩公婆

珍珠宮

係啦,叔仔老婆唔中意果de野,叔仔會企硬,咁佢亞媽都冇聲出。我老公就冇鬼用,唯命是從,琴日仲攪到要入山卡拉地方去同佢老母個表親度拜年,真係頂~~~
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

大宅

我同你一樣. 年年初一都被迫去奶奶外家拜年, 老爺果邊&我自己阿媽都未去都要去佢外家先. 我老公又係冇鬼用, 乜都唔出聲. 不過好彩只係初一一日, 唔係同佢反面都有份.

男爵府

大廚勳章

紫水晶 寫道:
原本諗去玩去睇戲...點知
初二初三都一定要我地去拜年
唔去又多多野講..:evil: 好煩~
放假都放得唔happy :cry:
仲要為左99同老公嘈

99真係唔掂呀!

大人都好的吖!我99迫我帶埋個女去,BB一歲乍!

由朝去到晚,事前又唔講要去咁耐、咁多地方。

初初淨係話返99度,BB又唔足夠野食、又無得訓

我都唔知幾肉赤...... :-(

複式洋房

咪就係~d男人就係唔識做
[quote]

我99冇呢d野,佢好少理我兩公婆

複式洋房

99真係唔諗下~唔通唔攰既咩...
由朝去到晚真係可憐呀!
michellepoon 寫道:

大人都好的吖!我99迫我帶埋個女去,BB一歲乍!

由朝去到晚,事前又唔講要去咁耐、咁多地方。

初初淨係話返99度,BB又唔足夠野食、又無得訓

我都唔知幾肉赤...... :-(

大宅

算啦, 市儈d講句, 你們去拜年, bb會有利是.

但我媽今年唔知發咩神經, 數晒平時只有我媽去但我不去拜年的親戚有幾多小朋友, 要我俾利是. 講真, 佢都係一年見一次, 而我就係有d連樣都未見過, 點解要俾利是? ?-(

男爵府

大廚勳章

joebaby 寫道:

但我媽今年唔知發咩神經, 數晒平時只有我媽去但我不去拜年的親戚有幾多小朋友, 要我俾利是. 講真, 佢都係一年見一次, 而我就係有d連樣都未見過, 點解要俾利是? ?-(

離島>>香港仔>>銅鑼灣>>沙田>>將軍澳

的咁 ge 行程,大人都死!自已都要派利是俾人喇!

就算有着數,要BB咁莘苦,咪攪我

大宅

我同我老公年年唔係去左旅行就係年三十去朋友屋企玩通頂,年初一都係訓訓訓,所以年年都無去拜年,好彩62,99無所謂,不過每年我都封定d利是俾99代勞.

子爵府

2019新春慶豚圓

或者我自己傳統啦, 我反而覺得, 過年去下親戚屋企拜年, 係好應該....

因為平時大家都唔見, 假如過年都唔見下, 咁就會無,晒聯絡.

雖然話, 親戚啫, 邊駛咁緊張, 但係, 我覺得假如我地每一代都唔重視, 咁中國人原本重視家族親情的觀念, 就好快會失傳了...

呢d親戚, 其實好多都係阿爸阿媽的兄弟姊妹或表親...我有時諗, 我依家同我d堂兄弟姊妹好FD, 到第二時, 我地的下一代就會變成陌路人, 都覺得幾悲哀...

當然, 拜年都有遠近親疏之分, 無理由自己阿媽果邊唔去, 去奶奶外家既....

伯爵府

好媽媽勳章

我地唔興去拜年架 所以無呢D煩惱
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

大廚勳章

我同老公講明只會初一返去99度,佢要我跟佢去邊都得,初二一定要返我媽媽度,但99年年都想我地初一,初二都返佢度,我企得好硬,&老公都覺得返過去就得,SO,99雖然年年都重複同一樣GE說話,但年年我都唔就範

男爵府

2019勳章

我年三十已經為0左拜年0既事同我老公嘈0左鑊金.事緣每年初一都要去我老公0既親戚到(本身我0地住西九龍, 先去荃灣同伯爺拜年, 之後返奶奶係東九龍0既屋企, 再去舅父屋企一次過見晒奶奶0的屋企人... )

基本上伯爺一年先見一次, 本應都無所謂... 但係因為我而家已經八個幾月, 對腳已經腫0左一倍有多, 行多幾步都好辛苦. 加上伯爺屋企上個weekend 先辦完喜事, 當日已經見過晒. 去佢0地到路程遙遠, 如果我0地坐的士去再坐的士返62 99 屋企, 夾埋應該要成$250. 同埋上的士時我62 實唔出聲, 到落車時見個咪錶跳到成百幾蚊, 肯定比佢呻到樹葉都落.

況且呢兩年連我個姑仔都唔去, 0甘我籮0甘大個肚唔去都唔會太過份呀. 我咪同我老公propose 話我0地唔去囉. 點知我老公話佢自己去, 留低我自己一個係屋企, 到時返0黎接我去奶奶到... 但係年初一我真係想佢陪下我0地一大一細... 佢就話我搞到佢斷六親...話我平時已經唔肯返奶奶到食飯, 而家又唔俾佢去拜年...

我就即刻話番佢... 我唔返奶奶到係因為驚見到佢個妹, 佢又發癲片我, 我實會好似上次0甘忍佢, 反而一家片番佢, 到時有咩事我唔想62 99唔開心. 同埋雖然我無返奶奶到食飯, 但係差不多每個week 都會either 叫佢0地出街食飯/飲茶或者上返我0地屋企食飯... 況且如果佢真係0甘有佢0地心, 有時我約朋友食飯, 佢都可以番奶奶到食飯嫁, 只係佢自己懶唔返去, 呢0的唔關我事, 絕對唔應該屈我...

因為呢件事, 我直情嬲到喊0左2次, 又成晚唔啋我老公...佢先至識驚... 終於初一成朝我0地都係屋企無出街, 我奶奶佢0地就自己上伯爺到...但係我初時諗住都會先上62 99 屋企, 再去老公舅父到, 點知到4 點幾都未見我99 打電話0黎. 我就詐詐底同我老公講, 我入房訓陣先... (因為佢一路都無講究竟我0地初一仲出唔出去拜年, 佢知我通常都忍唔住會問佢0既, 佢完全估唔到我今次真係0甘忍得一句都無問..
) 佢先至話要出去拜年, 我話0甘即係仲駛唔駛去奶奶到嫁, 成4 點幾都未有電話到... 原來我奶奶一早已經去完伯爺到, 只不過因為我老爺0的去開唔好晒0既性格, 所以拜完年都要係0個度附近行下街先至離開... 終於初一就無番奶奶到, 直接去0左舅父到.

到初二原先就番外家, 之後就再去我老豆0的親戚到拜年. 我奶奶就十點幾就打比我老公, 剛剛我0地就去0左睇早場, 熄晒電話, 佢就留message 問我老公番唔番去食飯, 0甘我就同我老公講遲0的先覆佢0拉 (雖然我都打算會返去食, 但係我想62領會下永遠我0地約親佢, 而佢永遠都拖住先唔firm 你0既性格)... 我同老公年三十嘈交某程度都係因為呢樣野... 原先我年廿九已經叫我老公問99上唔上我0地屋企食團年飯, 佢又話佢個妹叫佢我佢到食, 又呢樣又0個樣, 又話睇下點, 0甘我就預佢唔上0黎0拉. 點知佢到年三十下午先至打0黎話上0黎食飯, 而我0地因為無預佢會上0黎食, 所以都無點買送, 我於是叫我老公叫佢唔好上0黎食... 上番佢個妹到食算0拉...況且62都係去0個邊食又唔會上0黎食(因為每次奶奶上親0黎食完飯都會幫我0地洗埋碗先走, 而62就永遠食完飯就想即刻鬆人...), 無謂佢0地兩公婆分開兩邊食0拉...
違規簽名-超版代刪

子爵府

好媽媽勳章

其實你奶奶想你地去親戚屋企拜年...咁你地咪去拜年囉...最多坐一陣...然後先去睇戲...

[url=http://lilypie.com][img]

洋房

luckily, my 62 only force my husband's big brother and wife to go. But I also feel sad for them.

民房

hihicathk
唔好為左男家d人而傷身呀, 你嬲呀b係你個肚入面feel到嫁, 佢都一樣唔開心嫁,為左生個快樂bb,忍多幾個月啦,到呀b出左黎再對抗過啦! :-P :-P

珍珠宮

我第一年入門, 奶奶都係要我一齊去男家親戚到拜年, 由朝去到晚, 坐車都坐到頭暈, 又悶. giveup: 好彩之後唔洗再去, 一早食完開年飯, 就可以走人. :wink: 跟住同阿女老公一齊行睇野, 之後番媽咪到同食飯, 全部人都會番來, 仲有親戚, 好熱鬧.

我諗你地奶奶要你地一齊去拜年, 都係想係親戚面前威

大宅

michellepoon 寫道:
[quote]
joebaby 寫道:

離島>>香港仔>>銅鑼灣>>沙田>>將軍澳

的咁 ge 行程,大人都死!自已都要派利是俾人喇!

就算有着數,要BB咁莘苦,咪攪我 [/quote]

嘩, 咁既行程又慘d.

伯爵府

好媽媽勳章

嘩, 駛唔駛咁辛苦自己呀, 八個幾月都就生得啦 (我都係), 我老公只有叫我唔好週圍走, 唔會迫我週圍去
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

首頁

尾頁

跳至