論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個工人平時在家已經要照顧孖B,仲會煮夜晚果餐,屋企亦好整齊,但99成日話屋企都唔多野做……再係咁我工人真係走,我都唔知點算

從未適應這份工

大宅

引用:我個工人平時在家已經要照顧孖B,仲會煮夜

原帖由 Nicolechim 於 13-10-13 發表
我個工人平時在家已經要照顧孖B,仲會煮夜晚果餐,屋企亦好整齊,但99成日話屋企都唔多野做……再係咁我工 ...
我果個唔駛湊孖b, 我自己湊, 佢唔點做家務, 星期一至五只做抹地,洗廁所,煮bbs餐同晚餐。 星期六仲少, 因我哋去playgroup 幾個鐘都唔會做大清潔, 如抹窗,櫃,廚房,梳化,bb 玩具等, 佢auto 提早放假, 星期六唔洗煮飯, 我老公煮埋比佢食anger: 佢仲要成日黑我面

你果個好好湊埋孖都做得多過我果個, 你最好同你99 分享下我呢個公主, 今晚仲唔返黎瞓, 只同我老公講。 我好想炒佢, 但揾唔倒人, 如果你換人或炒佢請pm 我

男爵府

引用:Quote:原帖由+Nicolechim+於+13-10-13+發表

原帖由 superwife 於 13-10-13 發表
我果個唔駛湊孖b, 我自己湊, 佢唔點做家務, 星期一至五只做抹地,洗廁所,煮bbs餐同晚餐。 星期六仲少, ...
呢個係我舊工人,佢做野我放心,佢炒我就有份……我同99講過人地D工人點樣,但99猛咁係我面前狂數工人……我個工人除佐多野講,like自己安排時間做野之後其他方面超好,都唔知點解99會覺得工人做野慢、投訴呢樣、投訴果樣

從未適應這份工

大宅

回覆:Nicolechim 的帖子

你真係要同99講下,或者我可以同佢傾下我個有幾懶,等佢知其實你哋已經好好,因為好工人難求, 仲要你bun

你可否講下你工人每日做啲咩, 想參考下。

我湊孖好忙, 想要佢自動自覺安排野做。 但佢自己安排唔做, 抹玩具都係叫一次做一次, 4個月只抹咗兩次,叫佢做野勁黑面, 夜晚bbs 喊唔駛湊, 都係我做既, 佢仲想點?

好想換人,佢哋聽到孖都唔會㨂, 再加上我係ftm, 無人做, 好慘, 我工人知我難請人, 又唔可以炒佢, 因要同佢一齊帶孖上playgroup, 我ftm 仲忙過佢,唔得閒理佢, 所以佢變本加厲

男爵府

回覆:superwife 的帖子

提起唔返黎訓,我慶過火屎!之前也試過想平安夜唔返黎訓,我已經拒絕。仲講過以後唔駛提唔返黎訓,因我實唔比。點知尋日又想今晚唔返黎訓…我就話,夷家你知唔知法例係唔可以唔返黎訓!…我跟足法例比你放假、年假、出糧準時。你就連一條法例都唔同我守!鬧鬼佢叫佢以後諗都唔好諗

男爵府

引用:你真係要同99講下,或者我可以同佢傾下我個

你真係要同99講下,或者我可以同佢傾下我個有幾懶,等佢知其實你哋已經好好,因為好工人難求, 仲要你bun

...
我係你我會比一個月通知炒佢!最多揾鐘點做家務!反正你係ftm

男爵府

引用:你真係要同99講下,或者我可以同佢傾下我個

...
我工人早上8點起身煮小朋友飯、抹沙發、家具、掃地、拖地,8:30開奶阿囝食,9點阿囝起身:安排阿囝刷牙洗面,俾英文書阿囝自己睇,工人繼續洗廁所、曬衫(如有),10點阿囡又起身,工人會同孖B玩一陣,99差唔多買完餸回家,99回家之後工人姐姐會食小小野跟住同99喂孖B食飯,食完飯就安排孖B返學,12:45孖B上佐校車工人姐姐會收拾3間房的床舖、整好曬D餸、煲湯、整理屋企(每星期換BB房&其中一間房床單、抹玩具,2星期抹一次鞋匱、全屋門窗、大清潔廚房、洗冷氣機(冬天除外)1個月洗一次窗簾 ,下午孖B放學前收衫、折衫(可能會煬衫)再拖多次地、煮孖B夜晚果餐。5:20落樓同99接孖B放學、換校服、食小小零食、同孖B玩一陣玩具、6:30孖B食晚飯、食完99同孖B冲涼之後開電視俾孖B睇一陣、開機洗孖B衫、8:30孖B訓覺(如果我已回家我同阿囝訓、99同阿囡訓、9~10大人食飯,食飯前開機洗62&C6的衫(由於工作關係一定要分開洗)、食完晚飯10~11點洗碗(每日清潔廚房)曬衫、工人冲涼,再開機洗我、99、工人的衫。每天佢大約11:45~12:30左右訓·

從未適應這份工

男爵府

引用:提起唔返黎訓,我慶過火屎!之前也試過想平

原帖由 kyokozhk 於 13-10-13 發表
提起唔返黎訓,我慶過火屎!之前也試過想平安夜唔返黎訓,我已經拒絕。仲講過以後唔駛提唔返黎訓,因我實唔 ...
我工人都試過,但當時佢係放緊大假

從未適應這份工

大宅

引用:提起唔返黎訓,我慶過火屎!之前也試過想平

提起唔返黎訓,我慶過火屎!之前也試過想平安夜唔返黎訓,我已經拒絕。仲講過以後唔駛提唔返黎訓,因我實唔 ...
合約真係無寫明唔可以外出留宿

佢知我老公"林"唔會say no. 所以佢唔同我講我, 佢仲要係通知我老公, 唔係問

大宅

引用:Quote:原帖由+superwife+於+13-10-13+發表

我係你我會比一個月通知炒佢!最多揾鐘點做家務!反正你係ftm
我都想係咁, 但我想返工, 所以請工人,佢黎咗其實4個月, 之前係我自己湊孖到20個月大

好想炒佢

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+superwife+於+13-10-13+發表

原帖由 Nicolechim 於 13-10-13 發表
我工人早上8點起身煮小朋友飯、抹沙發、家具、掃地、拖地,8:30開奶阿囝食,9點阿囝起身:安排阿囝刷牙洗面 ...
你請咗個全能工人,替你高興,同99講現在已經好難請到咁嘅工人。大堆人等緊。

珍珠宮

Kmee@@ 發表於 13-10-13 15:46
你請咗個全能工人,替你高興,同99講現在已經好難請到咁嘅工人。大堆人等緊。

...
agree!你工人真係算係咁,佢差唔多全日無停手!
而家 d 工人好鬼揀工,無o左呢個,你想求其搵番個都咪話易,剩係聽到你有孖 b 都 9 成走頭!我之前件 overseas bun o係我度剩做家務,唔使湊 b (得 1 個),有自己房 & 廁所都想走,後來我知道佢搵工,揀工揀到人地無獨立房俾佢都即刻 no

男爵府

引用:Quote:原帖由+Nicolechim+於+13-10-13+發表

原帖由 Kmee@@ 於 13-10-13 發表

...
我知道,但講完無用,連細姑返到屋企都同我講工人自把自爲你們想我工人點,工人已經喊佐幾次,叫我請過第二個工人,佢去幫我細妹湊初生B

從未適應這份工

男爵府

引用:Quote:Kmee@@+發表於+13-10-13+15:46+你請

原帖由 zitzai 於 13-10-13 發表
agree!你工人真係算係咁,佢差唔多全日無停手!
而家 d 工人好鬼揀工,無o左呢個,你想求其搵番個都咪話易 ...
我個工人我錫我對寶貝架,佢以前係我屋企湊孖B我們當佢一家人架,有次佢失戀返佐老家18個月後再回來,但我已經搬佐返99屋企……

從未適應這份工

公爵府

我識個同學仔媽媽,掛名湊2個,但其中1個返全日,屋企唔做家務,唔洗煮飯所以你工人算係好好

男爵府

回覆:工人照顧孖B算多野做嗎?

我工人的缺點就係:對孖B唔好的事,如果你做佢會出聲:
1:已經6點幾你要帶孖B去公園玩,佢會提你太晏,公園有蚊&孖B就快夠鐘食飯、冲涼而拒絕(因為99試過落公園之後就快7點工人姐姐提話要回家啦,99唔理玩到7:30先回家冲涼、食飯,孖B回到家已經眼訓食食下訓佐)
2:工人放假日,以前9點幾會帶其中一個或同我媽咪帶孖B落公園玩半個鐘,上樓冲完涼、食佐野先放假,但99唔可以、話信唔過工人
3:姑仔假期如果去99屋企一定帶孖B去街,但每次又係唔睇時間返屋企,工人每次都提早D返,我姑仔話佢妹仔大過主人
其實好多都係小事、但唔知點解兩也互不喜歡

從未適應這份工

男爵府

引用:我識個同學仔媽媽,掛名湊2個,但其中1個返

原帖由 幸福黃太太 於 13-10-13 發表
我識個同學仔媽媽,掛名湊2個,但其中1個返全日,屋企唔做家務,唔洗煮飯所以你工人算係好好
...
我知工人好有咩用,對住工人又唔係我,有時講下,99又話工人係屋企鍾意收拾野,拾好耐,又話工人多事幹(佢係工人,叫佢做咩就做咩……咁多意見)
工人話多野做,咪叫姑仔拎埋D衫返99屋企要工人燙……明明D鞋唔需要洗都浸佐佢,等工人冼
星期日工人放假,所有野亦唔會變,等工人返黎做(除佐煮晚飯)

從未適應這份工

大宅

嘩! 你工人做既野我果個三日都無做t
咁多!我孖仔兩歲未返學。分享下我果個, 請評下我係咪要求高。

7-7:30 起身自己梳洗, 開窗簾, 等孖b 起身 ( 等, 係 睇報紙雜誌)

7:30-8:00 換片,開奶 (我睇仔仔食), 佢摺被,淋花, 放衫入機 ( 如有, 一星期兩至三次)

9:15 預備孖仔早餐 (最多10分鐘), 我餵兩個, 佢洗廁所 (只有 toilet bowl 同 sink)

9:45 佢食早餐
10:15 吸塵、洗佢廁所, 哂衫 ( 如有)
11:30 抹地
12:15 煮孖仔粥 (企喺度係咁搞, 就成個鐘)
1:15 叮熱fast food or 煮個麵比我lunch, 然後佢煮比自己
2:15 有就燙衫褲( 佢會燙埋自己果啲, 佢果啲件件燙。 我哋果啲㨂黎燙) 一路燙一路傾電話或 sms; 佢無衫燙就會唔做野
3:15 餵一個b食 lunch, 我餵一個
4:00 等出街(去公園同買dinner, 佢全程仲無
參與任何野, 喺公園我哋各睇一個, 佢會同b 走咗唔知去邊, 佢其實出街,行去公園15分鐘, 佢會行好快,唔等我, 我揾過佢幾次, 話佢唔改, 佢係做自己野, 我比bbs 佢睇, 我喺超市買野, 佢放bbs 一邊, 啲超市職員會玩下bbs, 佢就自己食飽 (有時自己買) 同玩手機, 啲職員話我知, 係日日都係咁, 我去推車買野,佢坐喺度自由時間。 如果落雨唔出街, 佢咩都唔做, 有時會出黎抱下一個坐喺度, 或入房當自由時間

6:30 孖仔沖涼
7:00 煮bbs 同我哋晚餐
7:30 餵一個b dinner
9:00 佢 dinner
9:30 入房

佢唔洗洗碗, 有洗碗碟機, 只洗個煲。 無用鑊

如果上午去playgroup, 佢只會煮bbs lunch, 其他野唔做,果日下午唔出去, 佢 auto 入房, 即去playgroup replace 家務

星期六我同老公帶孖去playgroup, 佢只係抹地同洗廁所。 所以咁耐都無做過大清潔

請評下。 我自問對佢好, 獨立房,4呎床, 獨立浴室, 唔駛點做, 有tea 食 (因夜食飯), 星期六唔駛煮飯, auto 唔做野提早放假, 仲要成日黑我面。

樓主, 我覺得你果個好好, 你分享下比你99

男爵府

引用:嘩!+你工人做既野我果個三日都無做t咁多!

咁多!我孖仔兩歲未返學。分享下我果個, 請評下我係咪要求高。
我99自己都請過工人,我工人離開我的18個月我亦換佐3個工人,99點會唔明,係我唔明點解99同工人互相討厭大家
最後走果個工人其實都唔差,但因為我會搬返去同99住,我工人係俾一個月通知我唔做……
之後無請工人9個月,直到舊工人回來

從未適應這份工

男爵府

引用:嘩!+你工人做既野我果個三日都無做t咁多!

仲有,你揾過第二個工人啦,咁的工人炒佐佢

從未適應這份工

首頁

尾頁

跳至