論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:thanks+so+much我下午send+咗sms+比佢,+話

原帖由 superwife 於 13-10-14 發表
thanks so much

我下午send 咗sms 比佢, 話係illegal 同保險唔包, 仲話係佢要出去瞓。我無諗佢 ...
其實我尋日都好慶,所以今日諗住平心靜氣同佢講,其實佢地出去訓,除左佢犯法,連我地都有罪.佢咁樣做係雙輸架,千祈唔好試呀咁.

大宅

引用:Quote:原帖由+superwife+於+13-10-14+發表t

原帖由 kyokozhk 於 13-10-14 發表
其實我尋日都好慶,所以今日諗住平心靜氣同佢講,其實佢地出去訓,除左佢犯法,連我地都有罪.佢咁樣做係雙輸架, ...
今朝起身佢個樣出乎意料,不但無黑而且仲好歡容, 平時都好見少,可能一係驚我炒佢, 或諗而家揾工走

我唔再講喇,我知佢知道係犯法, 不過見我哋哋又林又唔識,上次都得等等, 唔做野, 喺我面前都一路煮飯或燙衫一路傾電話, 當我唔出聲係傻

別墅

我覺得樓主個99應該都係吾想你地搬走,同埋D老人家好多都有D控制慾,點都要控制下工人點做野!佢地覺得自己係長輩後生嘅一定要聽佢。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+kyokozhk+於+13-10-14+發表其

今朝起身佢個樣出乎意料,不但無黑而且仲好歡容, 平時都好見少,可能一係驚我炒佢, 或諗而家揾工走

我唔 ...
其實你點解唔出去揾下第二個工人?其實我都試過請斷約工人,不過有問返前顧主,都ok,我睇你工人蝦你,我最差果個都唔會係我面前邊做野邊講電話……

從未適應這份工

大宅

引用:Quote:原帖由+superwife+於+13-10-14+發表

原帖由 Nicolechim 於 13-10-14 發表
其實你點解唔出去揾下第二個工人?其實我都試過請斷約工人,不過有問返前顧主,都ok,我睇你工人蝦你,我最 ...
我都有揾, 你知啲agent 聽倒話孖仔+ ftm 都話無咩人肯做,雖然我話唔洗湊孖都無人信, 跟住又話本地果啲好㨂工, 都難揾倒, 叫我降低要求㨂海外既同埋唔可以㨂一定有湊仔紅驗果啲, 其實都講咗話唔駛佢湊, 我只要求識英文同煮西餐, 所以無得諗印 (我想要印多啲, 早知bun 難搞), 因佢哋多數唔識英文, 除非喺新加波做過, 但又唔多,再加上要肯㨂我哋家庭, 難上難, 菲又無印有of, 基本上話ok 既就係請咗。 所以先頭痛

我無得㨂, 肯黎又見我哋林, 我又好勤力既。 所以見我做佢唔做

大宅

引用:Quote:原帖由+superwife+於+13-10-14+發表

工人放假果日,我試過同99講:姐姐係咪激親你?因為姐姐問過我99你係咪覺得佢做野慢,驚你炒佢啊?
99:無,姐 ...
有啲人係成日覺得下屬偷懶, 好得閒,唔做野, 比咗人工就要不停做, 但佢自己都唔知點為之滿足, 所以不停挑剔。

你可以試下問你99, 佢想工人每日, 每星期要做啲咩, 要佢仔細諗每日幾點起, 做咩, 到瞓覺, 可以唔日日一樣, 但最少要諗一個星期六日既工作, 如有需要, 每兩星期。 如洗車, 仲要諗幾時邊日做。 比較下同而家果個有咩分別, 同埋諗埋可唔可行。 如夠唔夠時間完成。 eg. 如果set 得半個鐘頭洗廚房, 咁就只唔可以期望做倒咩咩咩等等

試下比啲時間同耐性傾下, set 倒後咪叫工人跟住, 你99應會 ok 啲, 試下? 你99咁後生, 我仲以為佢6、70歲

男爵府

引用:Quote:原帖由+Nicolechim+於+13-10-14+發表

我都有揾, 你知啲agent 聽倒話孖仔+ ftm 都話無咩人肯做,雖然我話唔洗湊孖都無人信, 跟住又話本地果啲好 ...
如果你想揾不如試下我請開工人果間見

從未適應這份工

男爵府

引用:Quote:原帖由+Nicolechim+於+13-10-14+發表

有啲人係成日覺得下屬偷懶, 好得閒,唔做野, 比咗人工就要不停做, 但佢自己都唔知點為之滿足, 所以不停 ...
哈!我99未湊孖B前係FTM,佢做完家務仲可以一星期打5日麻雀,所以佢認為工人多野做係自己攞黎做

從未適應這份工

大宅

哈!我99未湊孖B前係FTM,佢做完家務仲可以一星期打5日麻雀,所以佢認為工人多野做係自己攞黎做

...
但係佢話工人做得少嘛, 以為ftm 淨做家務就梗有時間打麻雀, 我諗佢唔會好似工人咁每兩星期抹冷氣掛!

而家你工人要湊孖再加家務喎, 叫佢set 個佢滿意啲時間表睇下點

男爵府

但係佢話工人做得少嘛, 以為ftm 淨做家務就梗有時間打麻雀, 我諗佢唔會好似工人咁每兩星期抹冷氣掛!

...
等我問下佢先

從未適應這份工

首頁

尾頁

跳至