自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

稱呼/字一問?

我老公爺爺個邊d表妹表弟,我個女点稱呼呢?

同埋"鐘意"ge鐘係用邊個"鐘""鍾"先啱ga?
~我對寶貝~
筠雅giana&覺賢percy

大宅

Re: 稱呼/字一問?

第一個問題我同我老公都唔識答!

第二個應該係 "鐘"。

珍珠宮

畀面勳章

lingha 寫道:
我老公爺爺個邊d表妹表弟,我個女点稱呼呢?

同埋"鐘意"ge鐘係用邊個"鐘""鍾"先啱ga?

1. 你老公爺爺, 你個女應該叫太爺, 咁佢d表妹表弟, 係咪加個"表"字就ok呢, 表太姑姐, 表........唔識, 哈哈

2. 無錯係...鐘意

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 2016畫展勳章

問七哥啦!

大宅

1. 你老公爺爺個邊d表妹表弟
是否即係你老公叫佢"表妹""表弟"?
如果係就你個女叫佢地"表姑姐""表叔"
推論就係, 老公個妹係姑姐, 弟弟係二叔, 三叔.......

2. 我覺得會係"鍾"意, 因為一見鍾情都係用E個鍾........
梁詠琪有首歌"我鍾意" 詞:陳少琪
張國榮有首歌《為你鍾情》詞:黃霑

唔知arm 唔 arm呢?

侯爵府

icic....
~我對寶貝~

大宅

應該喺表叔公, 表姑婆
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

洋房

如果係你老公叫佢"表妹""表弟,Chungmama既reply正確

鍾意應該系咁寫....
呢個"鐘"系 同時間有關既"時鐘",有響聲既"吊鐘","門鐘"
Chungmama 寫道:
推論就係, 老公個妹係姑姐, 弟弟係二叔, 三叔.......

2. 我覺得會係"鍾"意, 因為一見鍾情都係用E個鍾........

複式洋房

A1 : chungmama is correct

A2 : 用"鐘"

男爵府

1. →你老公爺爺個邊d表妹表弟
∴是否即係你老公叫佢"表妹""表弟"? (錯)

=如果係就你個女叫佢地"表姑姐""表叔" (錯)
=推論就係, 老公個妹係姑姐, 弟弟係二叔, 三叔.......(錯)

回:
係唔arm囉!
錯得好利害呀!

唔好意思!路過答咀。

回:
→ 爺爺嘅表弟妹係我哋嘅長輩,
∴點可以稱為表姐、表妹、表弟、表哥嘅稱呼!

=爺爺嘅姐、妹 (表姐、表妹)。
=我們需稱呼為:姑婆 (表姑婆)

=爺爺嘅哥、弟 (表哥、表弟)。
=我們需稱呼為:伯公、叔公 (表伯公、表叔公)

太爺/曾祖父 (第一代)

爺 (第二代)

爸爸(妳老公) (第三代)

阿女/曾孫 (第四代)

公爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

咁請問究竟係:
1.你老公個爺爺d表妹表弟,
2.定係你老公d表妹表弟?
好大分別個喎!
1.的話,我就唔知,統稱遠親.
2.的話,你個女就叫你老公d表妹表弟做表姑姐,表叔,
堂妹堂細佬就叫堂姑姐堂叔啦~

鍾=鍾意,鍾情,鍾愛,姓氏都係用呢個"鍾"
鐘=時鐘
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

民房

其實都去到亞爺個表咩law....要教亞女叫,不如教佢叫uncle,auntie啦....d關係都梳到咁law...

鍾意應該係呢個鍾....
鐘係時鐘,鐘樓................

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

1. 應該係叫太表叔公啩
2. 鍾意

禁止訪問

男爵府

2019勳章

1. 唔好講話阿囡唔知點叫佢地,就我2公婆都唔知點叫?我唸大過爺爺ge要叫表太伯爺,細過ge就叫表太叔公掛?

2. 鍾意

侯爵府

sharonhwyc 寫道:
咁請問究竟係:
1.你老公個爺爺d表妹表弟,
2.定係你老公d表妹表弟?
好大分別個喎!
1.的話,我就唔知,統稱遠親.
2.的話,你個女就叫你老公d表妹表弟做表姑姐,表叔,
堂妹堂細佬就叫堂姑姐堂叔啦~

鍾=鍾意,鍾情,鍾愛,姓氏都係用呢個"鍾"
鐘=時鐘

係老公ge表妹/表弟ar 只不過表妹表弟都有分
佢baba(我62)/mami(我99)嗰邊ga ma! :lol:
~我對寶貝~

男爵府

查字典, "鍾意" 的正字應該是 "中意".

大宅

1.你老公爺爺D表弟、表妹,係你老公叫佢表姑姐、表叔,唔係個女叫表姑姐,你個女應該叫佢表姑婆、表叔公至啱。

2.應該係“鍾意”。

大宅

好媽媽勳章

1. 基本上應該係叫表太太叔公/表太太姑婆,但係咁太難叫,所以通常統稱太太就算~(因為我家族大,所以好清楚 )

2. 係鍾意,一定唔會係呢個"鐘"
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

大宅

好媽媽勳章

MrsYim 寫道:

1.你老公爺爺D表弟、表妹,係你老公叫佢表姑姐、表叔,唔係個女叫表姑姐,你個女應該叫佢表姑婆、表叔公至啱。
[/quote]

你老公爺爺d表弟妹點會叫表姑姐/表叔呢,佢地係同阿爺同輩,已經係屬太爺/太公/太婆級,所以你老公係叫佢地做表太叔公/表太姑婆,所以女女再低一輩,就要再加多個太字喇~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

首頁

尾頁

跳至
熱門主題