論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

100分滿分,你比工人幾多分呀 ?

我比佢65分。其實佢做野同湊細路都 ok 啦,手腳都算干淨,不過做野比較慢﹝或者系我地節奏快啦﹞,有時佢又太多主見,有幾次我叫佢做野,佢竟然拒絕我,仲有 d 工人都有一種通病,就系鍾意講大話。有時系 bk 見到好多工人都好衰,所以整體黎講,我個工人都合格。

別墅

Re: 100分滿分,你比工人幾多分呀 ?

都有60分,雖然寸寸地,有時冇大冇細,但來了香港2個月,完全自己搞掂(因在香港做左4年),ok.
如果可以對我個仔更有愛心,即加10分.

大宅

about 80 marks, she is doing good, perhaps i am such a easy going person.

禁止訪問

珍珠宮

I give her 85 marks. She is hard-working, love my son & always listen to me, she is a polite person

水晶宮

85 for past 5.5 years but now only 50

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

75分

扣了25分for sense唔夠, 如果可以"醒"點就好. (e.g. 天氣轉冷我要提佢用睡袋, 但暖返佢唔會自動波, 都係要我出聲提唔洗著.....可能怕出錯.....)

強項是教囝囝智識

珍珠宮

Why?

CINDYC 寫道:
85 for past 5.5 years but now only 50

子爵府

45分
點解俾咁少
因佢最重要湊b這一part也不合格

男爵府

CINDYC,

系 lor,你都用左個工人幾年,而家真系好差呀?抑或佢博炒補多 d 錢呀?

大宅

85分 ! 15分扣
:-D :-D :-D

伯爵府

大宅

90% 6am
- wake up to wash clothes and cook breakfast, bring kid to school.
- go to market and then cook lunch for kid, dry the clothes and clean the house.
- change bed sheet twice a week, wash the toilet everyday, feed my doy and clean up his ####.
- bring lunch to kid if he has activties after school.
- buy some cake and drinks for tea time.
- take care his homework and dictation
- cook soup every night and take a bath for kid.
-wash and clean up everymorning, noon and nightime.
- take a rest at 9pm.

What do you thinks?
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

別墅

唔合格.
樣樣都唔掂,等我找到個合適工人, :tongue: :tongue: 就同佢開年.

男爵府

NichoB,

2個字:抵讚...... :-P :-P

3個字:佢好好.........

4個字:你好好彩.......

大宅

85分,
優點: 勤力, 鍚小朋友, 唔計較, 煮食ok, 醒目, 慳家
缺點: 清潔不夠仔細, 煮食太慢(要成個鐘先煮好四人晚飯)

男爵府

懶, 唔認錯, 講大話, 無禮貌, 講先生太太是非, 太自我唔聽人意見, 屋企清潔唔乾淨 (包括地方, 食具), 成日整爛嘢, 唔自動波, 放假例遲返屋企, 冇咩嘢佢做仲大大聲話"話晒我都叫湊兩個bb啦" (實情係我係屋企同佢一齊湊bb, 仲要買餸煮飯都係我自己做番)

綜合以上各點, 比10分佢差唔多啦

洋房

40分

懶, 唔認錯, 講大話, 無禮貌, 太自我唔聽人意見, 屋企清潔唔乾淨 (包括地方, 食具), 唔自動波, 在洗手盆洗地拖, 倒洗地水

but willing to play with my son, so still has 40 marks.

男爵府

la5711,

你個系5系印印呀?佢地做野真系好慢 gar 。有一次我下晝3:30眠一眠,工人已經掃緊地,我5:30起身,佢連碗都未洗。淨系掃地、拖地 + 去街市一轉﹝15 分鐘來回﹞但無收穫,都要2 粒鐘。

大宅

65分

首頁

尾頁

跳至