嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

8個月la, 但一滴水都唔飲, 點算???

阿仔8個月巳來都係一淡水都唔肯飲, 巳前5餐奶我就每餐加多一安水, 等佢可以飲小小都好ma, 但e+改左兩餐粥兩餐奶之後, 我就好小咁做, 因佢兩餐奶巳算唔食得多, 如果佢肯飲多d, 我情願佢飲奶好過, 但水呢, 8個月點可以一滴水都唔飲呢, 最勁係佢一d都唔見口喝bor, 比小小水佢吐都吐唔切

乜都試過哂, 紅蘿蔔栗米水, 意米水, 生果汁溝希同唔溝希都試過(仲係蘋果西梅楊桃火龍果都試過), 溝希奶水都試過, 通通一飲就吐, 如果用匙餵就好小小, 飲兩匙先反面, 但一用奶樽佢就吐得快過乜 , 如果強行用匙餵佢飲多幾淡, 飲幾多就嘔幾多, 仲連之前食過乜都嘔番哂出來

各位媽咪, 大家有冇好方法幫下我呀 :-( , 佢再大d我都唔知點算la :-( :-(

洋房

Re: 8個月la, 但一滴水都唔飲, 點算???

我個女都系唔鐘意飲水,咁我都試過逼佢飲,
佢就喊到好大聲,同埋有時飲到嘔。
你可以試下一路睇電視,一路比佢飲,用匙餵佢,
可以分散佢注意力,不過要揀d佢鐘意睇咖,
VCD都得,最緊要成日轉,睇到悶就吸引唔到佢,
我都系咁引我個女飲架!都幾work架!
試完話我知得唔得啞!祝你成功!

bb623623 寫道:
阿仔8個月巳來都係一淡水都唔肯飲, 巳前5餐奶我就每餐加多一安水, 等佢可以飲小小都好ma, 但e+改左兩餐粥兩餐奶之後, 我就好小咁做, 因佢兩餐奶巳算唔食得多, 如果佢肯飲多d, 我情願佢飲奶好過, 但水呢, 8個月點可以一滴水都唔飲呢, 最勁係佢一d都唔見口喝bor, 比小小水佢吐都吐唔切

乜都試過哂, 紅蘿蔔栗米水, 意米水, 生果汁溝希同唔溝希都試過(仲係蘋果西梅楊桃火龍果都試過), 溝希奶水都試過, 通通一飲就吐, 如果用匙餵就好小小, 飲兩匙先反面, 但一用奶樽佢就吐得快過乜 , 如果強行用匙餵佢飲多幾淡, 飲幾多就嘔幾多, 仲連之前食過乜都嘔番哂出來

各位媽咪, 大家有冇好方法幫下我呀 :-( , 佢再大d我都唔知點算la :-( :-(

男爵府

memory031005 寫道:

OKOK, 即刻去試, thankyou thank you

大宅

食粥仔應該好口喝bor,食完都唔駛飲水?你可以係佢好口喝,例如係食奶前,俾d水佢飲

洋房

不過記住唔好逼佢喎!如果最初佢拒絕,你就等一等,
跟住一路同佢講電視或者vcd 咖內容,引開佢,你隻杯
放兩隻匙,一隻你餵,另一隻比佢玩咖(如果佢要自已攪)
佢肯飲記住讚下佢,慢慢黎唔好急!

bb623623 寫道:
[quote]
memory031005 寫道:

OKOK, 即刻去試, thankyou thank you [/quote]

洋房

I had a similar problem as well. So I give water to my son (9 months) water before he goes to sleep or about to fall asleep. In addition, I will give him water when he wakes up. It seems to work better but hopefully he will drink some more water when he grows up.

Good luck!

Chipmama

洋房

試下去藥房食一隻叫"德路莎"嘅濃縮果汁,有純玫瑰同香橙玫瑰兩種,然後以1份果汁開4份水,個bb應該會好鍾意飲。

德路莎係好天然嘅,唔洗怕太甜或者無善。

For your reference:
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=909740&forum=10&2

大宅

我個囡而家9個月又係唔肯飲水連果汁都唔飲,但係用匙同我

首頁

尾頁

跳至