自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

請D有手有腳既人唔好再阻住D真係需要用地鐵既行李出閘機既人

When I read this post, I remembered I met a woman with a girl (likely @ higher grade in primary school) @ Tsing Yi MTR station on 初一. I was walking with a stroller (my husband with my daughter had got through the other gate earlier) and need to get through the gate (for passengers with luggages/special need @ the MTR station), the indicater @ my side of the gate shows the green arrow when I arrived at the gate. I then "doo" my octopus card, hear the "doo" sound and then started to walk lar.....but then the woman and the girl wanted to get through at the same time (乜小童免費搭地鐵 gei mer ??) and stared at me when I headed at them wor. I of course kept on walking lar.

後記,
I really want to thank them as I got a free ride !!!

It could be them who didn't want to give way for me to get through (點睇都係我有需要用呢個閘多D掛 ?!)and therefore "doo" their card faster than I was so that my card wasn't "doo" (although I thought I had "doo"'ed the card) when getting out the gate.

後後記,
I later found out that that gate @ Tsing Yi station could only lead to the lift (and no "going up" escalator leading to the platforms).

I really donno why they can't read the post there and 阻住D真係需要用地鐵
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

伯爵府

Re: 請有手有腳既人唔好再阻住D真係需要用地鐵

香港地真係好多 "身心殘障" 既人同d有需要既人爭用lift / 闊閘機.

尋日o係香港站, 有個德國佬推bb車, 同老婆&2個行得的小朋友排頭位等lift由月台去大堂. lift門一開, 俾d "後來居上"的自由行, 拖住disney的戰利品直衝入lift. 德佬見老婆同2個小朋友僅僅入到lift, 自己同bb車"樓"來"樓"去去入唔到, 條氣chock住, 見佢慶到fay起, 都不忘下一部lift俾隔離個同推bb車的香港媽媽入先........我真係覺得同為中國人的我們, 面子全無......

又, 成日見到d睇magazine, 玩psp/nds, "連體" (痴到達埋一起的男女), 濫用鐵路的lift及闊閘機, 真係好火, 好多仲係要同我鬥快o個隻 (大家睇下邊個擰八達通擰得快), 我推住bb車, 等左幾個呢d "身心殘障"既人先入到閘, 我都會出聲要佢地俾我用左先!!!因為好 d人咁衰格.

大宅

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

I really love your term "身心殘障" !!

Actually, I wasn't really at first [as I thought I had "doo" mar....] and 仲心懷不軌地thought how they could get out of the station afterwards......點知係 how I could get into the station afterwards....... very "nor"

However, when I know that I have got a free ride..... I ....... :tongue:

I only want those "身心殘障"人仕 could really 反省......

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

2019新春慶豚圓

呢野野係屋村商場都成日見
有d人後生遙遙, 都要同人爭lift搭, 實情行多幾步就係扶手電梯...搞到推住bb車, 買送車既人, 等極都無 lift

試過有次, 有人見到我推住bb車想入lift, 仲第一時間襟制關門....

珍珠宮

咁衰, 呢D人實有報應gar !!

青青河邊草 寫道:
......試過有次, 有人見到我推住bb車想入lift, 仲第一時間襟制關門....
何謂不誠實使用電腦??

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

邊激得咁多......
超多d 自私, 生人霸c地, 賤格....既人

子爵府

Re: 請有手有腳既人唔好再阻住D真係需要用地鐵鮋行李出閘機鮋人腬!

男爵府

1928mickey 寫道:
邊激得咁多......
超多d 自私, 生人霸c地, 賤格....既人

大宅

係呀,我都試過,喺坑口站,唔係出閘機,而係搭升降機,升降機入面全部都係兩手空空既人,而係出面入唔到lift既就係一架二架bb車

子爵府

複式洋房

係呀,我成日都有啲咁經嘅經驗,
我有機會就攝入中間,唔比的身心傷殘的人攝位.
一喺就大聲講唔該借借,不過無乜人會理你.
入到Lift 會望吓啲人,之後又望吓我部車個囝囝等佢地知有個BB 係到,但佢地可能佢會覺得我好"左住晒"添.
如果部lift一開門有呼籲叫人要讓有需要的人,仲要講清楚係老人,小童,BB,真正傷殘及真正有需要的人,咁就唔使我地出口啦.....

公爵府

2019新春慶豚圓

讚成呀. 好多人成日坐lift, 攪到我地推BB車, 或者坐輪椅的人要等幾轉先入到.

好多香港人越來越自私啦

大宅

有手有腳, 不過無腰骨呢!

你見到佢地D手手腳腳其實係義肢來的

sorry, 我無意衼視真正傷健人士, 在此只針對那種人

大宅

呢D咪身教囉!

所以有時同呀仔搭LIFT,我都唔俾佢企正門口位,
我會話佢知一陣可能有人出LIFT,

有人推bb車時,我就叫呀仔俾人地入先,
咁佢都知道原來要咁做架!

珍珠宮

好媽媽勳章

mimi_mimi 寫道:
係呀,我都試過,喺坑口站,唔係出閘機,而係搭升降機,升降機入面全部都係兩手空空既人,而係出面入唔到lift既就係一架二架bb車

agree....我經常都會到坑口站,可能扶手電梯係一頭一尾,部life係中間位,好多人都懶到出汁,有手有腳都同我呢個揹住個大袋推住嫁bb車既c9爭....d呀公呀婆要搭life都話正常,d後生仔,上斑族,好心就忍讓一下啦~

民房

因為d小朋友學野,我地每星期都會到又一城1,2次。成日都俾d所謂大學生霸晒D lift位。真係唔明,有時見佢地搭一兩層,但要等好耐佢地都等架,我地就成日等一兩轉至入到,有一次都幾迫,有兩架bb車一齊搭(我同另一位不相識的日籍媽媽),有個拿住X大lift的後生仔,入左lift後居然話"都唔明咁多BB車搭lift既...",我即時好 忍唔住就話:"BB車無手無腳就緊係要搭lift啦,係唔明D有手有腳的點解唔用扶手電梯姐。"

伯爵府

都明點解d 有手有腳d 人要走去撘lift ar~ 行闊閘機... 反而要我li d 推住bb 車既去就佢地... 冇得撘lift... 由電梯上... hk 人有冇公德心ka~~ 仲要見到架bb夾硬衝上前... 攪到架車入唔到... 之後仲要pk 到講句... 哎吔!! 有架bb車wor!!

大宅

bellans 寫道:
如果部lift一開門有呼籲叫人要讓有需要的人,仲要講清楚係老人,小童,BB,真正傷殘及真正有需要的人,咁就唔使我地出口啦.....

係有就有, 但唔係開lift門時有, 我試過一入地鐵站就聽到廣播話讓有需要人士搭lift先囉....

珍珠宮

Actually MTR D lift門前 gor 度已經有牌寫住 gar lar.....but D 人都好似唔識字咁.........

sweetheart 寫道:
[quote]
bellans 寫道:

係有就有, 但唔係開lift門時有, 我試過一入地鐵站就聽到廣播話讓有需要人士搭lift先囉....[/quote]
何謂不誠實使用電腦??

首頁

尾頁

跳至
熱門主題