自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 請有手有腳既人唔好再阻住D真係需要用地鐵

人地又盲又聾, 仲要冇手冇腳既~~ 咪唯有我地li d 推住bb 車既人讓下佢地哩d "殘障人仕" lor~~

我嗰日撘地鐵... 一個人推住架bb車... 到站諗住落車la~ 點知...門一開...d 發雞盲既人..就衝咗入車... 我根本連車都出唔到... 仲要有個女人係到講: 比我入咗先你先出la~ 都唔明d 人趕住去投胎ma??

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個人好衰架,我推住架車d人同我爭地鐵d肥佬出閘機同lift我會出聲囉...
好多時都係...我推住架bb車...真係好似要同人鬧快咁...但你睇到個喎...例如另一個同佢一齊行既人用普通出閘機重快過佢出肥佬出閘機...我都唔跳果d人爭黎做咩...
好多時我都會...咁岩有人同我爭...我會好大聲咁講:唔緊要,你過先啦,我架bb車黎之嘛~(通常果d人係2手fing fing既)
咁佢過緊時就會好監介...等佢知道自己唔係真係咁必需要用呢d出閘機囉~

同埋我發覺通常用肥佬出閘機既人都係一d OL呀,阿太呀(唔係我地呢d c9喎!!),西裝友呀咁...可能佢地覺得同肥佬出閘機個人會high d...咁咪由佢過囉既然佢咁鐘意...

不過如果真係同我爭我又唔會話要嘈交,不過會串佢或者好似上面咁講咁樣做...橫掂我又唔係果d高文化人士~

搭lift我唔理架,我通常會留番個位比人出,但如果後面d人衝上前我會話架...
成日都係咁架啦,我後面果d人衝左入去之後就啤住我,口up up...我又唔抵得頸咪話佢囉~
本來我排緊隊我未入你打我尖都未話你你黎話我?有手有腳又冇伶d咩野重野,大件野...同人爭lift...

侯爵府

係呀, 小朋友要教架!

除左搭lift, 仲要教小朋友, 見到bb車或其他有需要的人
在商場或大廈門口就要幫佢按住隻門,
方便佢地過左先!

我有時推住bb車, d人同我搶入商場不突止
又唔識幫我襟住隻門~~邊有咁多自動門呀
我成日要用個身按住隻門
雙手推bb入去....

男爵府

係lor, 比我兩手空空ge話我反而唔想撘lift wor! 撘電梯重快la, 真係唔明點解要同d有真正需要ge人爭! 撘lift快d都話吖, 又唔係~~ ?-(

首頁

尾頁

跳至