跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問大家會幫BB買邊間0既醫療保險呀?

因為諗住生之前選定先,驚生完無時間搞呀。
各位有無邊間心水呢?幾錢,包D乜野0家?

男爵府

醒目開學勳章

Re: 請問大家會幫BB買邊間0既醫療保險呀?

我都想知多d呢方面ge information,有無mami都會知道呀?

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我唔打算供, 供份醫療係好貴而且又無著數.
希望每天開心渡過 ;-)

複式洋房

Jessy 寫道:
我唔打算供, 供份醫療係好貴而且又無著數.

我都係。

公爵府

好媽媽勳章

我都唔會買, 幾千蚊一年, 雖然話BB可能好多小病痛, 但覺得冇必要.
留番買教育基金好過! 話晒我都唔細, 到佢出得去留學, 可能我已退休!

男爵府

醒目開學勳章

ellawyc 寫道:
我都唔會買, 幾千蚊一年, 雖然話BB可能好多小病痛, 但覺得冇必要.
留番買教育基金好過! 話晒我都唔細, 到佢出得去留學, 可能我已退休!

嘩~~ 原來要幾千蚊一年架?又真係幾拿利啵!
咁買教育基金,有無咩information可以講下呀?
因為我真係咩都唔識架

公爵府

我家姐幫bb供的醫療係7xx-8xx一個月架, 嘩~~貴到嘔呀!!

我無咩特別供教育的基金, 但本身自己都有買基金咁即係都係同一舊錢姐!!

公爵府

仲有我想補充, 我家姐個bb係初生時睇醫生比較多d之外, 基本上依家一歲半, 都好少用得著了.

大宅

我大仔無買醫療保險,只係買教育基金。係同AIA買的,大約四千幾美金一年,細仔唔知買唔買,因為都幾”融”,但係又無理由買大唔買細 ?-(

伯爵府

好媽媽勳章

Jessy 寫道:
我家姐幫bb供的醫療係7xx-8xx一個月架, 嘩~~貴到嘔呀!!
我無咩特別供教育的基金, 但本身自己都有買基金咁即係都係同一舊錢姐!!

凈係醫療幾舊水一個月咪好貴囉, 我同大仔買個份二仟幾一年的入院醫療 (唔包門診) 都算正常個隻囉.
你個隻包d咩架?
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

公爵府

好媽媽勳章

如果係住院保, 我都唔打算買, 因為覺得細個bb如果有咩事要入院, 入公立比較有保障. (我覺得私家唯一的好處係pay for better service, generally, 儀器同設施都唔及公立.)
到佢上小學至會考慮買in patient.

公爵府

好媽媽勳章

我未問呀, 生完大把野忙, 會等坐完月至慢慢睇, ....^^
再加上bb出世後, 每個月家庭支出唔同晒, 又要養b, 又要養工人.... ><!!! 要睇多幾個月, 睇吓每月可以有幾多盈餘, 至可以決定點買.

zillyzizi 寫道:
嘩~~ 原來要幾千蚊一年架?又真係幾拿利啵!
咁買教育基金,有無咩information可以講下呀?
因為我真係咩都唔識架

公爵府

詳情我唔知, 但一定有包門診.

CANDY_SAMSON 寫道:
[quote]
Jessy 寫道:

凈係醫療幾舊水一個月咪好貴囉, 我同大仔買個份二仟幾一年的入院醫療 (唔包門診) 都算正常個隻囉.
你個隻包d咩架?[/quote]

公爵府

ella, 我都係咁話啦, 都唔知呀b出左世每月有幾多錢剩呀~

複式洋房

幾千蚊一年,諗諗吓又好似幾唔低喎...
公立D儀器又真係好D...

我聴D媽媽講教育基金個回報都唔係0甘高,最大好處係萬一父母有乜冬瓜豆腐都仲有留筆錢比BB讀書囉。都唔知買教育基金定供多隻籃籌好?

為左阿B,突然好似好多野諗0甘...

ellawyc 寫道:
如果係住院保, 我都唔打算買, 因為覺得細個bb如果有咩事要入院, 入公立比較有保障. (我覺得私家唯一的好處係pay for better service, generally, 儀器同設施都唔及公立.)
到佢上小學至會考慮買in patient.

公爵府

好媽媽勳章

我驚係變成有幾多赤字咋....

Jessy 寫道:
ella, 我都係咁話啦, 都唔知呀b出左世每月有幾多錢剩呀~

複式洋房

我自己本身係英國保誠做agent,1月份已幫bb諗定個教育基金+住院醫療(包人壽及危疾),因為細細個買真係平好多!
我個plan有齊以上內容,月供$500多d,而且個人分析過唔會用傳統plan(即分紅形式),而會用基金投資plan,回報會理想好多,而且真係急用都可以攞部份出來。
而醫療到過左3歲會平返,一般初生醫療只需$200左右一個月(不包門診),個人認為唔需要買門診,因為唔化算!
希望幫到大家知多d啦!

大宅

我生上胎時已研究過 :

1. 不買教育基金, 但會替bb作不同的投資 e.g. 股票, 基金

2. 只買住院, 不買門診, 因門診有很多限制, 而且bb要睇兒科(專科), 也要看醫生夾不夾. 門診plan內所包的醫生, 可能未必夾.

3. 經過研究, 最後買了HONG KONG BANK 的摯關懷PLAN (媽媽+BB), 我自己就CUT了之前的醫療PLAN.

Cheers,
Kam

大宅

我個人唔會幫bb買教育基金, 但會以月供股票形式, 幫阿b湊錢

門診就有諗過, 因為阿b好多時都會有小病,而且我會揀私家醫生睇, 但要等阿b出來之後, 再作決定

醫療就未必會買, 因為touchwood有乜大事, 都會第一時間去公立, 設施好好多

首頁

尾頁

跳至