烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

整年糕可以用打蛋器幫手嗎?

用手攪到手都軟,你地有冇好幫手呢?打蛋器可以攪麵粉可以用佢嗎?
簽名檔內容已被刪除。(原因請參閱基本版規第6條)

水晶宮

2024年龍年勳章

Re: 整年糕可以用打蛋器幫手嗎?

點會攪到手軟呀 ?? 唔係幾明... 我都冇手軟bor ...
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

複式洋房

我用300g糯米粉,2g澄粉,250g庶糖,8oz水,煮溶糖稍涼便加入粉,
攪到無粉粒先可以蒸嘛!咁咪攪到手軟law。 :-(
Rita, 你點樣整呢?

伯爵府

D粉5係用凍水容左先ge 咩?再慢漫加入煮溶ge糖水度好似easy D wow!

RoRoLee 寫道:
我用300g糯米粉,2g澄粉,250g庶糖,8oz水,煮溶糖稍涼便加入粉,

水晶宮

2024年龍年勳章

粉粒可以用個"西" 隔走佢.
RoRoLee 寫道:
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

普通年糕

材 料 : 12 兩片糖
7/2 杯水
1 斤糯米粉
2 兩粘米粉
紅棗及杏仁適量

做 法 : (1) 清水三杯半,加入糖煮溶,用篩過濾,冷卻
留用。
(2) 糯米粉,粘米粉拌勻,篩入深湯碗肉,片糖
水分數次,慢慢加入混合粉肉,快速拌成軟
粉漿.
(3) 糕盤抹上一層油,倒入粉漿,隔水大火蒸一
個半小時,取出,放上紅棗及杏仁裝飾,隔
一夜後便可切片蘸蛋漿慢火煎香進食。

備 註 : (1) 蒸糕如半途水份不夠,一定要加入滾水,蒸
好的年糕表面色澤才均勻。
(2) 卻知年糕是否已熟,可月竹籤刺入年糕中央,
竹籤如無粉漿沾上,即表示年糕已熟。

我用呢個食譜, 都係向BK處d媽咪教的, 以上糖份淢一半,用6片糖便ok, 起粒粒咪隔起佢,再整番溶佢都ok, 整左兩年, 效果不錯。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Rita 寫道:
粉粒可以用個"西" 隔走佢. [quote]
RoRoLee 寫道:
[/quote]

係呀! 略為攪勻, 就可以過篩, 將粉漿過幾次篩, 就好滑架啦!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

mclam 寫道:
[quote]
Rita 寫道:
粉粒可以用個"西" 隔走佢. [quote]
RoRoLee 寫道:
[/quote]

係呀! 略為攪勻, 就可以過篩, 將粉漿過幾次篩, 就好滑架啦!! [/quote]

係有係唔好一次過將粉同糖水一次過攪, 先將糖水慢慢加入粉度要分好幾次, 咁就容易 d 攪, 如果你一次倒晒落去好攪到勻晒架....

複式洋房

多謝各位的心得,等我過幾日再試下先。 :wink:

首頁

尾頁

跳至