烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教醃豬扒秘方

好多時都想整豬扒,因為一早買定在家,幾時煎都得.

試過買連骨豬扒和豬柳, 可是, 總是醃得唔夠入味(我通常醃幾日的了)有時又會好似樹皮(我有用刀背拍鬆的了)

有無人可以教下我呀~~~點解人地整d豬扒咁好多的~~~

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 請教醃豬扒秘方

我唔用刀背的, 我用刀鋒, 就住力, 輕輕deuk 落去. salt, sugar, soy source 的比例要啱.

在報紙上睇過一個"七喜豬扒", 試整過, 幾好味. 用檸味七喜先浸豬扒(deuk 鬆左)半粒鐘, 取出. 再調味(平時果幾樣), 半煎焗, 臨尾再用小小七喜埋芡.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

http://www.wretch.cc/blog/acintl&article_id=8284921

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

http://www.wretch.cc/blog/acintl&article_id=8284921

Thank you for sharing

大宅

哈~~~thx~~~

等我快d試下先

大宅

老公,我愛你,我愛你,我愛老公; 我是老婆,我是老婆,我是你老婆。 [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

男爵府

今晚試咗用蛋白醃豬扒啦, 超正呀
不過我習慣加喼汁醃豬扒, 而唔加老抽

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

thx~~~

等我試下先

大宅

但我試過加蛋白都唔得,我有以下問題:

1) 我用新鮮豬扒,已經叫肉檔切薄些,回家用刀背拍薄,但醃完調味料雪完,

男爵府

1) 我用新鮮豬扒,已經叫肉檔切薄些,回家用刀背拍薄,但醃完調味料雪完,

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章

係咪用刀背拍鬆...加生抽..老抽..糖..麻油..蛋白..醃好後..加粟粉煎就得呀

男爵府

我醃嗰陣加埋粟粉一齊醃架咋

首頁

尾頁

跳至
熱門主題