跳至

首頁

尾頁

大宅

請問開刀的mami.....

由於到預產期, 但bb個頭仲未落到去, 可能要由順產轉為開刀.... 請問開刀的mami, 你們現在感覺如何? 復原係咪真係比順產耐一些? 有無其他問題出現?

Many thanks!

侯爵府

Re: 請問開刀的mami.....

我係0607媽咪,一開始已經打算開刀,因為我怕痛怕得要死;之前好多人同我講話開刀落床果下超勁痛,可能因為咁我有晒心理準備,到我自己果陣,落床果種痛係完全可以忍受到,唔係話痛到死去活來果種,我諗點都痛唔過順產果種痛掛。 做完手術果下都ok啦,因為會係你d麻醉藥差不多過之前同你打止痛濟麻,所以唔洗太擔心。

至於個傷口,可能醫生手勢好,我第三日就已經唔需要定時食止痛藥,只係臨訓前食一粒等自己訓得好d囉;個傷口so far so good 呀,無乜問題喎,唯一問題係做左刀疤人囉

係米比順產耐d復原我就唔知喇,因為我都係試過呢一次,仲係開刀添 :mrgreen:

希望幫到你啦,祝你一切順利呀

大宅

我係1106媽咪, 同tupytupy大至一樣. 唔好擔心.

大宅

多謝你地回覆....

我諗我應該會約今個禮拜六入院開刀架喇...... 唉, 呢幾日因為小bb過期居留, 一直無覺好瞓呀!!

做人阿媽真係吾易架! :-(

註: 請問條刀巴有幾長? 有幾大??

侯爵府

過期居留好似唔係太好喎,快d拎佢出黎逗利是啦

生完既時候就無度過條疤有幾長,不過我o岩o岩睇過,宜家生完7個月,條疤就差不多4吋長,但真係唔多覺喎,我呢個醫生手勢真係唔錯

你真係唔需要太擔心開刀架,訓醒覺就多左個bb架喇,生就好easy架咋 但係日後照顧就 :lol: :lol: 有排你捱呀,我地大家一齊努力啦

別墅

你們好:

我在2月5日開刀生BB啦! 我想問下,手術後你們有沒有用束腹帶 我由開刀之後帶到今日, •如果唔帶,,好唔自然. 你吔是否這樣

侯爵府

係呀,會好似無乜protect咁囉,不過當時我個醫生都highly recommend我戴住架,對個傷口同埋收個肚肚都會好好多架

fatchewbb 寫道:
你們好:

我在2月5日開刀生BB啦! 我想問下,手術後你們有沒有用束腹帶 我由開刀之後帶到今日, •如果唔帶,,好唔自然. 你吔是否這樣

民房

我本來係想順產生, 但到9個月檢查時, 醫生話我個盤骨唔係幾夠位生, 但可以想試, 到最後我都係決定開生, 因為我唔想到時唔得先開刀生, 我開頭都好驚開刀, 我驚有危險, 我老公都有支持我, 叫我不用驚, 過人才好點, 我開完刀第二日就可以落床, 我個傷口唔算好痛, 起碼唔使之前痛, 至於復原方面係要耐少少, 感覺都唔錯, 唔使咁痛

複式洋房

你地用邊隻牌子既收腹帶??

tupytupy 寫道:
係呀,會好似無乜protect咁囉,不過當時我個醫生都highly recommend我戴住架,對個傷口同埋收個肚肚都會好好多架

[quote]
fatchewbb 寫道:
你們好:

[/quote]

首頁

尾頁

跳至