家事百科

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇人用左洗衣液後唔用洗衣粉?

前排見有個廣告話"宜家呢個年代唔用洗衣粉架LA"
我去超市買洗衣粉時,連阿仔都問我"Mammy, 乜你e+唔係用洗衣液洗衫ga 咩?"
我係咪好out 呀?洗衣液係咪洗得乾淨d ga?

民房

Re: 有冇人用左洗衣液後唔用洗衣粉?

有...我lor

我覺得洗衣液好用過洗衣粉
好多時d洗衣粉溶唔哂, 洗完衫仲有d粉

男爵府

我都覺得用洗衣液乾淨過用洗衣粉, 尤其是洗白色衫時最明顯!! 所以1直都用洗衣液, 仲覺得d衫香d tim!!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我都係喜歡用粉多D
不過
我都怕唔溶
所以一定落粉...> 開水....>部機轉動
最後先放衫落去洗

大宅

有小朋友後就再冇用洗衣粉.
怕小朋友咬衫或口水肩時,食左d粉粒.
而且用洗衣粉對部洗衣機冇咁好,要經常洗濯去水隔.
如果吾係用時間長吾洗,洗完衫都覺得好污穢.

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我都改用洗衣液, 有時D粉溶唔晒留響個盒到有排洗
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。
Schizo 該用戶已被刪除

伯爵府

我都係用洗衣液架, 因為聽朋友講話d粉"婛住婛住"就好難洗得乾淨喎
test test

大宅

咁你地用邊隻洗衣液架,我都好想轉用洗衣液,因為發覺D洗衣粉有時會殘留在衣服上,可不可以介紹比我用。

別墅

唔知係咪我部洗衣機的問題.
我早排轉用洗衣液. 但D衫明濕洗得無咁乾淨.
最近都係用返洗衣粉.
但我用洗衣粉又無試有洗衣粉留係D衫上面喎.

首頁

尾頁

跳至