嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

三文魚粥仔

請問三文魚煲粥仔bb可以幾大個食得呀 一個星期可以食幾多次 有無媽咪比bb食三文魚呀

大宅

醒目開學勳章

Re: 三文魚粥仔

之前試過整三文魚粥比隻b食(8個月),但就好腥,隻野梗係唔肯食啦,浪費0左成碗粥! 之後改為三文魚同粥分開食,隻野又ok喎,今日又比左d三文魚佢做“食送”(唔落油先煎熟d魚,再用熱水沖左d油),都食到一湯匙魚。

第一次比bb食三文魚粥,先落少少魚係粥度比佢試,佢唔食都唔會好似我0甘浪費成碗粥。 :-(

大宅

我之前都有俾三文魚粥BB食,但自從佢上次腸胃炎之後,暫時未俾,因之前日本盛傳諾沃克病毒,所以歇一歇先。

但三文魚真係好好的,有OMEGA 3呀﹗

洋房

bryanmami 寫道:
之前試過整三文魚粥比隻b食(8個月),但就好腥,隻野梗係唔肯食啦,浪費0左成碗粥! 之後改為三文魚同粥分開食,隻野又ok喎,今日又比左d三文魚佢做“食送”(唔落油先煎熟d魚,再用熱水沖左d油),都食到一湯匙魚。

第一次比bb食三文魚粥,先落少少魚係粥度比佢試,佢唔食都唔會好似我0甘浪費成碗粥。 :-(

我bb就快11個月大都係剛剛試食三文魚煲粥,而家一星期一次,配菜試過落菠菜或者紅蘿蔔煲,現時佢都很食可能覺得有新鮮咁啦 想問吓一星期食多2至3次是否無問題呢 ?-(

大宅

醒目開學勳章

bah,

妳bb有成11個月大,豬牛雞魚肉都ok,一星期有14餐粥要食,三文魚食2至3次可以喎。我有時一碗粥有兩種肉3種菜添,真係“食送”多過粥,好豐富0架!

bah 寫道:
我bb就快11個月大都係剛剛試食三文魚煲粥,而家一星期一次,配菜試過落菠菜或者紅蘿蔔煲,現時佢都很食可能覺得有新鮮咁啦 想問吓一星期食多2至3次是否無問題呢 ?-(

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

想問三文魚可以係邊度買呀

別墅

我想問下應該點煲三文魚粥呀?要唔要煎一煎先?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

我諗BB唔好食咁油膩,所以將D三文魚好似其他魚咁,成塊蒸左後整碎放入D煲好左D粥度, 多數會夾生菜/菠菜,咁D三文魚就好以無咁腥!!我個B都几鍾意食!!

大宅

醒目開學勳章

睇育兒飲食書,話可以買切好一片片既三文魚魚生,五片就夠一餐粥。

kaiyui_BB 寫道:

大宅

醒目開學勳章

我就先煎魚,但就唔落油,因為三文魚好多油,一煎就出油,煎到熟就整成魚肉碎加係粥入面。

試過將魚放落粥度煮,真係好腥,唔敢再試! :-(

laishan119 寫道:

大宅

我個女日日都食魚粥架,仲係好多時都係三文魚添.我洗淨後,放入個真空煲一齊煲架,都冇分開魚還魚整,粥還粥煲咁.都唔算太腥.其實魚唔駛落太多.
我的粥都有三種料以上,一種魚,一種肉,一種菜.必定有雞蛋黃.e+仲+埋bb芝士添.

洋房

laishan119 寫道:

laishan119,
我就成塊蒸左後整碎放入差唔多煲好D粥到再滾一滾或者直接撈落煲好D粥到....不過我就從未煎過,始終覺得清清地好d

洋房

睇育兒飲食書,話可以買切好一片片既三文魚魚生,五片就夠一餐粥。

[quote]
kaiyui_BB 寫道:
[/quote]

me too 我都係買一片片既三文魚魚生

洋房

[quote]
bah,

妳bb有成11個月大,豬牛雞魚肉都ok,一星期有14餐粥要食,三文魚食2至3次可以喎。我有時一碗粥有兩種肉3種菜添,真係“食送”多過粥,好豐富0架!

pamila 寫道:
我個女日日都食魚粥架,仲係好多時都係三文魚添.我洗淨後,放入個真空煲一齊煲架,都冇分開魚還魚整,粥還粥煲咁.都唔算太腥.其實魚唔駛落太多.
我的粥都有三種料以上,一種魚,一種肉,一種菜.必定有雞蛋黃.e+仲+埋bb芝士添.

原來你地個B一餐都咁豐富架有幾種肉同菜,我一向都係一菜一肉唔咁撈咁多落去怕個味道唔知會變成點,不過都係要學吓你地豐富d先得

洋房

原來你地個B一餐都咁豐富架有幾種肉同菜,我一向都係一菜一肉唔咁撈咁多落去怕個味道唔知會變成點,不過下次都係要學吓你地豐富d先得

複式洋房

請問你們用什麼三文魚????

大宅

醒目開學勳章

kitty_102570

想簡單方便就買三文魚魚生,5片就夠一餐。

複式洋房

謝謝!!

複式洋房

我個方法好simple,洗完後,成片三文魚放落粥到一齊煲.加片薑,不知幾好味.大家可以try吓.
羲羲 :-P :-P :-P

首頁

尾頁

跳至
熱門主題